Primo: link coś nie teges.
Secundo: jeśli chodzi o fotografowanie ze statywu przy f8 to tutaj rozchodzi się o głębię ostrości która będzie Ci potrzebna, a nie że tak sobie. Mam nadzieje, że wiesz ;-)
'Zawodowo' mają tutaj koledzy na uwadze głównie zlecenie tej roboty - czyli masz czas na bawienie się w statywy, długie ekspozycje, nie masz zwiedzającego tłumu dookoła, kościelny odpala to co potrzebujesz ;-)
Wtedy możesz użyć właśnie dużych przysłon od f8 w górę zyskując tym samym dużą głębię ostrości. Przy fotografowaniu z ręki przy okazji zwiedzania niestety przy świetle kościelnym (w większości przypadków) będziesz musiała zejść obiektywem do pełnej dziury. Chyba, że szkło z IS'em.
PS. Oglądałem ostatnio nawet kalendarz 2007 pt. Polskie Ołtarze.
Miałem wrażenie, że sporo tych fotek było robione Tilt&Shift'em; albo poprawianych w PS'ie jeśli chodzi o prostowanie perspektywy. Nie ukrywam, że parę kadrów można by było potraktować też fisheye'm ;-) Ale to już specyficzne szkła. Być może faktycznie 16-35 (17-40) jest lepsze jeśli chodzi o standardowość - będziesz go mogła wykorzystywać i do innych rzeczy.
PS. Mam nadzieje, że mówimy tutaj o full framie? (5D) Czy jednak crop?