Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: 16-35 2,8 czy 17-40 f4

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Primo: link coś nie teges.
    Secundo: jeśli chodzi o fotografowanie ze statywu przy f8 to tutaj rozchodzi się o głębię ostrości która będzie Ci potrzebna, a nie że tak sobie. Mam nadzieje, że wiesz ;-)
    'Zawodowo' mają tutaj koledzy na uwadze głównie zlecenie tej roboty - czyli masz czas na bawienie się w statywy, długie ekspozycje, nie masz zwiedzającego tłumu dookoła, kościelny odpala to co potrzebujesz ;-)
    Wtedy możesz użyć właśnie dużych przysłon od f8 w górę zyskując tym samym dużą głębię ostrości. Przy fotografowaniu z ręki przy okazji zwiedzania niestety przy świetle kościelnym (w większości przypadków) będziesz musiała zejść obiektywem do pełnej dziury. Chyba, że szkło z IS'em.

PS. Oglądałem ostatnio nawet kalendarz 2007 pt. Polskie Ołtarze.
    Miałem wrażenie, że sporo tych fotek było robione Tilt&Shift'em; albo poprawianych w PS'ie jeśli chodzi o prostowanie perspektywy. Nie ukrywam, że parę kadrów można by było potraktować też fisheye'm ;-) Ale to już specyficzne szkła. Być może faktycznie 16-35 (17-40) jest lepsze jeśli chodzi o standardowość - będziesz go mogła wykorzystywać i do innych rzeczy.

PS. Mam nadzieje, że mówimy tutaj o full framie? (5D) Czy jednak crop?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kropla Zobacz posta
    własnie niestety będę pewnie fotografowała bez statywu :-)
    Aha, czyli jednak wycieczki i pstrykanie ot tak sobie No to jak masz $$$ to śmiało bierz 16-35. Róznica jest bardzo prosta: dwa razy krótsze czasy przy pełnej dziurze :-D

Zielony: na takie-o pstrykanie to z GO nie będzie aż takiego problemu. Na 5D hiperfokalna @16mm to 3m, a na cropie niecałe 5m

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Zielony: na takie-o pstrykanie to z GO nie będzie aż takiego problemu. Na 5D hiperfokalna @16mm to 3m, a na cropie niecałe 5m
    Hehe, tego to panie nie liczyłem Ale jeśli faktycznie tak jest to spoczes.
    Może ktoś w końcu odpowie czy jest wyraźna różnica w ostrości tych obiektywów w stosunku do 17-40 ? No chyba, że nie można ich porównywać :P W końcu dziury mają inne

kropla
    Guest

Domyślnie

rzeczywiscie cos jest z linkiem,hm...dziwne,bo gdy wchodze w niego z pozycji :"biblioteka sprzetu" w opis obiektywu 17-40 f4 to jest ten sam link i sie łonczy ,a jak go kopjuje tutaj to9 zupełnie jest co innego

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów