Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: Alternatywa dla 1DmkII ??

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Mam 5D i 20D. Bardzo dobrze uzupełniający się zestaw. Te same szkła mają (lub mogą mieć) na tych body różne zastosowania. Niemniej mając w preferencjach spotting lotniczy chciałbym kiedyś zamienić 20D na 1 D. Nawet kosztem cropa. Zyski są i tak o wiele większe.
    FOTOINKWIZYTOR

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    Mam 5D i 20D. Bardzo dobrze uzupełniający się zestaw. Te same szkła mają (lub mogą mieć) na tych body różne zastosowania. Niemniej mając w preferencjach spotting lotniczy chciałbym kiedyś zamienić 20D na 1 D. Nawet kosztem cropa. Zyski są i tak o wiele większe.
    Maly O.T.
    I dlatego Canon nigdy nie zrobi 3-ki. Po co sprzedawac jedno Body jak mozna sprzedac dwa temu samemu uzyszkodnikowi systemu.

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

W lotnictwie tak ale czy w przyrodzie ??

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

W przyrodzie 1D wydaje mi się tak samo przydatny jak w lotnictwie. No chyba, że będziesz robił tylko statyczne kadry. Bo wszędzie tam gdzie będzie ruch, dynamika, akcja, trochę gorsze oświetlenie - to taki 1D pokazuje klasę. Często mam okazję oglądać ten aparat w "akcji" u zawodowych fotoreporterów (na każdych pokazach i prezentacjach focimy koło siebie) i aż chce się im to body z łapki wyrwać. Do tego dużo ciszej i "przyjemniej" pracuje niż 20D co ma swoje znaczenie w fotografii przyrodniczej. Dodatkowo dzięki niesamowicie szybkiej serii można uchwycić niepowtarzalne momenty z życia zwierząt. Czasami te 5 kl/s jest za mało a jeżeli nawet starczy to bufor zbyt szybko może się zapchać RAW-ami. To są ekstremalne przykłady, ale czasami nie mając 1D nie uda nam się tego wszystkiego dobrze złapać w kadrze.
    FOTOINKWIZYTOR

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

W przyrodzie 1D wydaje mi się tak samo przydatny jak w lotnictwie. No chyba, że będziesz robił tylko statyczne kadry. Bo wszędzie tam gdzie będzie ruch, dynamika, akcja, trochę gorsze oświetlenie - to taki 1D pokazuje klasę. Często mam okazję oglądać ten aparat w "akcji" u zawodowych fotoreporterów (na każdych pokazach i prezentacjach focimy koło siebie) i aż chce się im to body z łapki wyrwać. Do tego dużo ciszej i "przyjemniej" pracuje niż 20D co ma swoje znaczenie w fotografii przyrodniczej. Dodatkowo dzięki niesamowicie szybkiej serii można uchwycić niepowtarzalne momenty z życia zwierząt. Czasami te 5 kl/s jest za mało a jeżeli nawet starczy to bufor zbyt szybko może się zapchać RAW-ami. To są ekstremalne przykłady, ale czasami nie mając 1D nie uda nam się tego wszystkiego dobrze złapać w kadrze.
    Wiesz Marantz z tego co piszesz (słusznie skądinąd) to pasowałoby mieć wszystkie trzy . W zależności od okazji .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

Domyślnie

A co powiecie o tej konfiguracji 2W1 Canon EOS-1DS Mark II?
    Konfiguracja 5D i 1D II N ma swoje wielkie zalety np. mamy dwa korpusy z różnymi szkłami co naprawdę w róznych warunkach się przydaje no niestety jest to zestawik moich marzeń. A wada przynajmniej dla niektórych to dwa ciężkie "klamoty" a zwłaszcza 1D. Canon EOS-1DS Mark II to super aparat, to wygoda ale i cena 6700$. Ja wybrał bym dźwiganie tych dwóch "klamotów", niż tego jednego i cena podobna.
    Ostatnio edytowane przez Bananas ; 25-12-2006 o 06:49

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bananas Zobacz posta
    A co powiecie o tej konfiguracji 2W1 Canon EOS-1DS Mark II?
    Powiem(y) dwie rzeczy:
    - chaka-chaka-chaka-chaka-chaka-chaka
    - Jednak co dwa body to nie jedno (backup)
    Ale 1Ds2 jako drugie body do 1D2 hmm.... to może być interesująca opcja

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Specializuje sie fotgrafowaniu ptaków.
    Mam 20D ale czuc malizna
    Wczesniej uzywalem 3 analowej i brakuje mi jej mozliwosci.
    Jak bede fundusze to zamieniam na Marka II N chyba chyba ze cos lepszego bedzie za mniej?
    Polska czołowka fotografii przyrodnieczej (ptaki) uzywa marków i o zagranicy juz nie wspomne, oczywiscie jesli ktos ma system canona

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjastrzebski Zobacz posta
    Maly O.T.
    I dlatego Canon nigdy nie zrobi 3-ki. Po co sprzedawac jedno Body jak mozna sprzedac dwa temu samemu uzyszkodnikowi systemu.
    Bo dwa malo kto kupi z powodu problemow z noszeniem tych wszystkich klamotow A jedno lepsze kupi wielu szurnietych, nawet jak bedzie $1000 wiecej jak dwa osobno. Dlatego nadal sprzedaje sie 1D a nie tylko zestaw 5+20. Kasa i tak nie jest z samego body a tez sprzetu do niego.

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    - chaka-chaka-chaka-chaka-chaka-chaka
    Jeszcze dwa i pol "chaka" i bedzie sekunda
    ...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Bo dwa malo kto kupi z powodu problemow z noszeniem tych wszystkich klamotow A jedno lepsze kupi wielu szurnietych, nawet jak bedzie $1000 wiecej jak dwa osobno. Dlatego nadal sprzedaje sie 1D a nie tylko zestaw 5+20. Kasa i tak nie jest z samego body a tez sprzetu do niego.
    Dlatego może być tak, że do tego celu (i nie tylko) - D2Xs się lepiej nadaje. To jest takie trochę dwa w jednym.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów