Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: Alternatywa dla 1DmkII ??

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Smaczny Zobacz posta
    Ja bym tu wziął pod rozwagę jeszcze jedną możliwość, która mi chodzi po głowie. Otóż, do portretu i krajobrazu 5D, a na zwierzaki i w niepogodę oraz ciężki teren (nie bijcie) Nikon D200.
    Zalety: poznanie nowego systemu i fajny nowy korpus
    Wady: konieczność kompletowania nowych szkieł

Hymm - wiesz mój pomysł wydaje mi się szaleństwem wydatkowym ale Twojemu to on nie dorasta do kostek

Bywalec Awatar Smaczny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Hymm - wiesz mój pomysł wydaje mi się szaleństwem wydatkowym ale Twojemu to on nie dorasta do kostek
    Czemu, Nikon D200 jest chyba teraz w sumie niewiele droższy od 30D. Wg mnie do Nikona (jako body off-roadowego) nie ma sensu kupować już lampy, z innych rzeczy - BP ja nie lubię, no, zapasowa bateria się owszem przyda. Zatem kupujesz tylko jakieś fajne szkiełko tele, które i tak byś miał pewnie do 30D, a 5D zostawiasz sobie z 35-tka i 85-tka no i styka ;-)

SuMa NaŁoGów MuSi bYć sTaŁa

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ja bym tu wziął pod rozwagę jeszcze jedną możliwość, która mi chodzi po głowie. Otóż, do portretu i krajobrazu 5D, a na zwierzaki i w niepogodę oraz ciężki teren (nie bijcie) Nikon D200.
    Zalety: poznanie nowego systemu i fajny nowy korpus
    Wady: konieczność kompletowania nowych szkieł
    Wg. mnie pomysł raczej kiepski. Użytkowo 30D minimalnie ostaje od D200, a jest się w jednym systemie. Mało tego te same szkła na 5D i 30D są tak na prawdę innymi szkłami - można ich brać zwyczajnie mniej. Jeśli już to po prostu przesiąść się na system nikona i do widzenia. Tylko wtedy koniecznie wziąć D2X-a.
    Ja jednak gdybym stał przed takim wyborem ani minuty bym się nie zastanawiał. Tylko jedynka. Używałem - na nic innego bym się nie zamienił .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Jedyna przewaga 1ek jest AF i ekstra mocna/szczelna konstrukcja.

Ja mysle ze optimum to 1d2 i 5d, tylko koszty...

Z D200 to zart chyba jakis. Pomijajac koszty obiektywow Nikona, to do noszenia ze soba dodatkowo drugiego zestawu trzeby by chyba wielblada zabierac.
    Ostatnio edytowane przez KKE ; 17-12-2006 o 13:46
    1D i obiektywy Canona

Domyślnie

Popieram KKE.

Też uważm, że zestawienia 1DMk II N + 5D, to optymalne zestawienia, dodać do tego kilka dobrych obiektywów i masz sprzet na wszelkie okazje.
    Koszty są duże, ale cele trzeba stawiać wysoko. Jak tylko coś zarobię, robię przesiadkę z 30-tki.
    30D | od 16 do 300 | lampka

Bywalec Awatar Smaczny

Domyślnie

Mówcie co chcecie, ja bym chętnie pofocił Nikonem D200 z takim 200-400/4.0. Chętniej niż 1Dmk2N z 100-400/4.5-5.6 Już mi się trochę przejadł ten Canon ;-) (10D->30D->5D i w sumie oblatane jakieś 10 szkieł) A cenowo to samo...

SuMa NaŁoGów MuSi bYć sTaŁa

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Mówcie co chcecie, ja bym chętnie pofocił Nikonem D200 z takim 200-400/4.0. Chętniej niż 1Dmk2N z 100-400/4.5-5.6 Już mi się trochę przejadł ten Canon ;-) (10D->30D->5D i w sumie oblatane jakieś 10 szkieł) A cenowo to samo...
    Wiesz to żaden problem . Idź do sklepu kup i gotowe . Natomiast posiadanie dwóch w sumie podobnych systemów to jednak bezsens. I to nawet przy założeniu posiadania bardzo dużych środków.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

200-400/4.0
    Auu... nawet kurrr*** tej nazwy nie wymawiaj To jest jedna z niewielu rzeczy, która jest mnie w stanie zdenerwować ;-) Gdyby Canon coś takiego zrobił to chyba sprzedałbym wszystkie obiektywy, 20D na dokładkę... mam nadzieję że by wystarczyło

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Auu... nawet kurrr*** tej nazwy nie wymawiaj To jest jedna z niewielu rzeczy, która jest mnie w stanie zdenerwować ;-) Gdyby Canon coś takiego zrobił to chyba sprzedałbym wszystkie obiektywy, 20D na dokładkę... mam nadzieję że by wystarczyło
    A nie prościej sprzedać canona i kupić zestaw o którym była mowa lub lepszy (D2Xs) innej firmy . Nie żebym namawiał .
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Hehe, w przeciwieństwie do oskarkowego zostawiłem sobie furtkę ("chyba") Ale serio, jeśli jest coś lepszego od 100-400 do moich zabaw, to jest to właśnie ten Nikon....

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów