Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Wątek: Konkurs na zdjęcie roku - usunięcie zdjęcia i prośba

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Propozycja muflona mi pasi. A tych uwag nigdy nie unikniesz... A teraz to nawet nie wiemy, kto nie lubi Witeza, że ma on takie oceny BTW. 1>0
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Najlepiej by było, żeby biorący udział w konkursie nie mogli oceniać zdjęć
    No to kto bedzie ocenial? Na forum jest moze 60 aktywnych uzytkownikow. Niech zdjecia wystawi 30 i juz mamy efekt ze polowa nie ma nic do powiedzenia.

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Jeszcze z mojej strony krotkie - IMHO

1. Tez sadze, ze konkurs powinien rozpoczac sie ponownie ale terminy, jakie proponuje to: 15 -stycznia nadsylanie prac 25 stycznia - koniec glosowania, wyniki, wreczenie zwyciescy D1

2. Skala ocen jest dobra. Bo czasem ciezko wywazyc, czy zdjecie zasluguje "tylko" na 6, czy "az" na 7

3. popieram pomysl, aby bioracy udzial w konkursie nie mogli glosowac, a i wprowadzenie cenzusu stazu na forum jest dobrym wyjsciem. Bo wyeliminuje to osoby przypadkowe i jest to w koncu forumowy konkurs. Poza tym uniemozliwi komus akcje typu - 30 kumpli nagle wpada i mi glosuje tak, jak ich poprosze. Ja wierze w uczciwosc, ale jej trzeba czasem pomoc.
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    To może prościej: galeria jak dotąd (zablokowana po 1.II czy kiedy tam) i jeden długi wątek otwarty po zablokowaniu, w którym każdy wypisuje 5 najlepszych jego zdaniem fotek: 5pkt, 4pkt, .. 1pkt -
    Jestem za, bedzie jak w Eurowizji :-)

Administrator Awatar hazan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

3. popieram pomysl, aby bioracy udzial w konkursie nie mogli glosowac, a i wprowadzenie cenzusu stazu na forum jest dobrym wyjsciem. Bo wyeliminuje to osoby przypadkowe i jest to w koncu forumowy konkurs. Poza tym uniemozliwi komus akcje typu - 30 kumpli nagle wpada i mi glosuje tak, jak ich poprosze. Ja wierze w uczciwosc, ale jej trzeba czasem pomoc.
    Oprócz dobrych pomysłów trzeba mieć jeszcze możliwosci zrobienia czegoś takiego - a tego ten system albumów nie daje - oczywiscie mozna wszystko kontrolowac recznie ale to syzyfowa praca - tak wiec darowal bym sobie pomysly z blokowaniem oceny swoich zdjec przez autorow bo tego nie jestesmy w stanie pilnowac - tak samo jak nie jestesmy w stanie zrobic cenzury starzu ..

Pozostanmy prosze przy prostych zasadach i uwierzmy ze nie wszyscy od razu beda przeginac - do tej pory tak nie bylo wiec nie wiem czemu teraz wszyscy mieli by zaczac ?.

Miasto
    Białystok

Domyślnie

hazan, a pomysł Muflona?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pomyslow wiele a co jeden to trudniejszy .
    Moje propozycje:
    - po pierwsze i najwazniejsze - jesli zmieniaja sie zasady konkursu to powinien zaczac sie on od nowa - uczciwosc od organizatorow tego wymaga, by kazdy startowal na tych samych zasadach. Wczesniejsze konkrusy rozstrzygane byly szybko i bezbolesnie bo jeszcze dosc malo nas bylo/mialy one ograniczona tematyke.... tutaj juz trzeba sie mocniej napracowac nad regulaminem i prawidlowym przeprowadzeniem konkursu.
    - wybor najlepszego zdjecia dwutorowy - "zdjecie publicznosci" poprzez glosowanie w Albumie i "wybor jury" (zlozonego z adminow i moderatorow - glosowanie ankieta w tylko im widocznym watku).
    - podane: termin nadsylania zdjec, termin glosowania, termin ogloszenia wynikow jury.
    - w czasie nadsylania zdjec zablokowane ocenianie i (opcjonalnie) komentowanie
    - nie wiem czy da sie zrobic w albumie ale przydaloby sie zeby autor zdjecia byl ujawniany dopiero po zakonczeniu glosowania - by uniknac wlasnie sytuacji "nikt nie lubi Viteza dlatego ma takie niskie oceny" - jestesmy tylko ludzmi... nie dziwne ze czasem osobiste urazy biora gore nad normalna ocena zdjecia - ale to chyba w nastepnej edycji konkursu bo w tej to kazdy musialby nowe zdjecia wyslac.

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    - nie wiem czy da sie zrobic w albumie ale przydaloby sie zeby autor zdjecia byl ujawniany dopiero po zakonczeniu glosowania - by uniknac wlasnie sytuacji "nikt nie lubi Viteza dlatego ma takie niskie oceny" - jestesmy tylko ludzmi... nie dziwne ze czasem osobiste urazy biora gore nad normalna ocena zdjecia - ale to chyba w nastepnej edycji konkursu bo w tej to kazdy musialby nowe zdjecia wyslac.
    Chyba w następnej edycji też nie przejdzie. Trochę już znamy nawzajem swoje zdjęcia i możnaby się domyślić. Na większych serwisach to ma sens, ale u nas to wątpię.

FoFot.pl
    Canon IRC

Administrator Awatar hazan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Pomyslow wiele a co jeden to trudniejszy .
    Moje propozycje:
    - po pierwsze i najwazniejsze - jesli zmieniaja sie zasady konkursu to powinien zaczac sie on od nowa - uczciwosc od organizatorow tego wymaga, by kazdy startowal na tych samych zasadach. Wczesniejsze konkrusy rozstrzygane byly szybko i bezbolesnie bo jeszcze dosc malo nas bylo/mialy one ograniczona tematyke.... tutaj juz trzeba sie mocniej napracowac nad regulaminem i prawidlowym przeprowadzeniem konkursu.
    - wybor najlepszego zdjecia dwutorowy - "zdjecie publicznosci" poprzez glosowanie w Albumie i "wybor jury" (zlozonego z adminow i moderatorow - glosowanie ankieta w tylko im widocznym watku).
    - podane: termin nadsylania zdjec, termin glosowania, termin ogloszenia wynikow jury.
    - w czasie nadsylania zdjec zablokowane ocenianie i (opcjonalnie) komentowanie
    Jestem jak najbardziej za (dokładnie to samo napisalem kilka postow wyzej) - niestety nie da sie ukryc autora zdjecia

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hazan
    niestety nie da sie ukryc autora zdjecia
    W takim razie pozostaje jedynie rozdzielic jeszcze czas na ocenianie i czas na komentowanie. Zeby nie bylo jak na przykladzie anatoma - ocena za komentarz.
    Kto i jak ocenia - nie widac.
    Dlatego sugeruje: wrzucanie zdjec (ok 4 tyg) --> ocenianie zdjec w albumie (ok 2 tyg), w tym czasie komentowanie zablokowane --> zamkniecie ocen w albumie, komentowanie zdjec, ocenianie przez jury ( ok 2 tyg na ocene zdjec, komentarze otwarte bez ograniczen po zamknieciu oceniania albumie).
    Kwestia oceniania samego siebie jak i "za nielubienie kogos" musi pozostac w rekach uczciwosci forumowiczow
    (w co watpie, min dwie sugestie w tym watku znalazlem ze dostalem niskie oceny bo mnie nie lubia - w nastepnych konkursach nie biore udzialu ).

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów