Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Wątek: Konkurs na zdjęcie roku - usunięcie zdjęcia i prośba

Mieszany widok

Administrator Awatar hazan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    IMHO caly styl oceniania w tym konkursie jest kiepski. Lepiej już zrobić tak, jak pisał wcześniej Aszu -> ankietę (najlepiej jawną, ale chyba się nie da). Teraz nic nie wiadomo (ile głosów, jakie itd). Ponadto można oceniać swoje zdjęcia. Najlepiej by było, żeby biorący udział w konkursie nie mogli oceniać zdjęć (jest pokusa wstawić konkurentom 1). Ponadto wskazany byłby również jakiś minimalny staż na forum by móc oceniać.
    Tomku przepraszam ale niechcacy skasowalem jednego twojego posta (nie wiem o czym myslalem ale nacisnalem kasowanie zamiast nad moim to nad twoim postem)

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hazan
    Czy ktos sie ze mna zgadza ze reszta z pomysłów to aramata na wrobla ktorego juz nie ma ?
    Yup. ja się zgadzam z wszystkim powyższym. Tylko zostaw jakąś możliwość awaryjnej ingerencji, co by nie psuć zabawy, gdyby znowu jakieś trollisko się pokazało

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Czy ktos sie ze mna zgadza ze reszta z pomysłów to aramata na wrobla ktorego juz nie ma ?
    Yup. ja się zgadzam z wszystkim powyższym. Tylko zostaw jakąś możliwość awaryjnej ingerencji, co by nie psuć zabawy, gdyby znowu jakieś trollisko się pokazało
    Oto moja propozycja na roztrzygnięcie sytuacjii:

1. blokujemy i usuwamy istniejące zdjęcia (tylko tak się da zacząć wszystko od nowa)
    2. Wysyłam mailem informacje do wszystkich userow forum że będzie konkurs
    a. W mailu podaje date od kiedy do kiedy można dodawać zdjęcia
    b. Od kiedy do kiedy można oceniać zdjęcia
    c. Kiedy kończy się konkurs
    3. Przygotowuje album z odpowiednia konfiguracja i zaczynamy.
    4. Każdy oceniający stara się ocenić wszystkie zdjęcia w albumie.

Co do głosowania i wątpliwości czy np. : dwie oceny oddane na jedno zdjęcie w porównaniu do piętnastu ocen oddawanych na inne zdjęcia da się porównać ? – moim zdaniem tak – jeśli zdjęcie jest dobre to każdy chętnie na nie będzie glosował – zdjęcia z mała ilością głosów raczej nie będą miały wysokich ocen. Należy pamiętać że okres oceniania będzie dla wszystkich zdjęć taki sam wiec naprawdę każdy będzie miał równe szanse.

BTW: Pisanie komentarzy do zdjęć nie zwiększa ilości odsłon zdjęcia więc nie można mówć że zdjęcie było częściej oglądane bo pod nim jest komentarz.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

hazan, tylko jak uwzględnić ilość ocen? Czy jest ona w ogole do ustalenia? Może w takim razie system oceniania jak na PSigu? oceny od -3 do 3 i liczy się suma punktów?

Wciąż popieram zakaz brania udziału w ocenianiu przez wystawiających. Choćby dlatego, że to demoralizacja.

To nic nie znaczy.

[ Dodano: 04-01-05, 14:35 ]
    Aha. Ilość odsłon by miała sens, gdyby każda osoba była liczona tylko raz. Tak jak jest teraz to głupio, bo można sobie nabijać.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    hazan, tylko jak uwzględnić ilość ocen? Czy jest ona w ogole do ustalenia? Może w takim razie system oceniania jak na PSigu? oceny od -3 do 3 i liczy się suma punktów?

Wciąż popieram zakaz brania udziału w ocenianiu przez wystawiających. Choćby dlatego, że to demoralizacja.

To nic nie znaczy.
    Sprawdze czy nie ma takiej informacji bezposrednio w bazie ale watpie - wiec najlepiej bazowac na tym ze kazdy ocenia wszystko wtedy mozemy założyc ze wszystkie zdjecia zostały taka sama ilośc razy ocenione.

Co do tego ze nie mozna glosowac na wlasne zdjecia to dla mnie jest ok (pewnie to na co ktos glosowal jest w bazie poniewaz system pilnuje zeby nie glosowac dwa razy na to samo - wiec od biedy bede mogl to pewnie sprawdzic)

Miasto
    Białystok

Domyślnie

wiec najlepiej bazowac na tym ze kazdy ocenia wszystko wtedy mozemy założyc ze wszystkie zdjecia zostały taka sama ilośc razy ocenione.
    Optymizm IMHO niczym nie poparty...

Co do tego ze nie mozna glosowac na wlasne zdjecia to dla mnie jest ok (pewnie to na co ktos glosowal jest w bazie poniewaz system pilnuje zeby nie glosowac dwa razy na to samo - wiec od biedy bede mogl to pewnie sprawdzic)
    Ja jestem za czymś bardziej restrykcyjnym -> nie głosować w ogóle, jak się wystawiało. Jeśli głosowanie ma być tajne, to może wiele dziwnych rzeczy się dziać.

Proponowałbym również drugą równoległą formę konkursu. Wybór zdjęcie przez jakieś "niezależne jury", choćby administratorsko-moderatorskie. Konkurs o puchar Hazana
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ech, Tomek, nie róbmy z tego konkursu wyborów na Ukrainie! ;-) To co zaproponował Hazan ma ręce i nogi i ja jestem za. Może z wyjątkiem wysyłania e-maila - bo to przyciągnie setki "martwych dusz", które sie zarejestrowały kiedys tylko na jednego posta.

(W sumie zresztą mi to wisi, bo i tak nie mam szans )

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

Tomek chce po prostu wygrać!!!!
    //mj

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Też mam marne szanse ale chodzi mi właśnie o takie zasady, żeby nie było wyborów na Ukrainie. Jasne reguły, proste. Więc najbardziej brak mi jawności i jednomandatowości wyborów.

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Zürich

Domyślnie

To może prościej: galeria jak dotąd (zablokowana po 1.II czy kiedy tam) i jeden długi wątek otwarty po zablokowaniu, w którym każdy wypisuje 5 najlepszych jego zdaniem fotek: 5pkt, 4pkt, .. 1pkt -
    (najlepiej wpisywanie bez komentarzy, a wszelkie próby komentowania karane banem ;-) )

[ Dodano: 04-01-2005, 14:50 ]
    Już widzę uwagi: "Tomek nie lubi Viteza i pewnie dlatego dał mu 1 punkt" ;-)

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów