Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Sigma 80-400 OS Vs. Canon 100-400 IS

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No z tej całej trójki to Tamron wygrywa w przedbiegach jakością optyczną.

Domyślnie

Witam!

Szkoda że Tamron zaczyna się od 200mm.
    Mój teren działań dla obiektywu to 1/4 lub 1/2 długości pasa lotniska, stojąc za płotem. Przeważnie pstrykam serie, od momentu nalotu, przyziemienie samolot wtedy jest prostopadle do mojego aparatu, no i parę fotek gdy już minie mój pkt. pobytu. Obawiam się że 200mm dla momentu gdy jest prostopadle jest zbyt duzo i nie zmieszcze obiektu w kadrze.

ten moment:
    http://www.jetphotos.net/viewphoto.php?id=5815359
    http://www.jetphotos.net/viewphoto.php?id=5815346

sprawdziłem exif: ok 110mm w tym momencie

Chodzi mi po głowie ta Sigma 50-500...hm...
    Ostatnio edytowane przez lokowaty ; 17-12-2006 o 15:18
    7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
    fotki

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lokowaty Zobacz posta
    Obawiam się że 200mm dla momentu gdy jest prostopadle jest zbyt duzo i nie zmieszcze obiektu w kadrze.
    I dobrze się obawiasz. 200 czy 170mm to zdecydowanie za długo na "typowy spotting". 100mm to jest w ogóle minimum (mam między pasem i miejscówką jeszcze taxiway i dzięki temu jestem w stanie od biedy chwycić nawet i 747 @100mm), ale też bywa z tym różnie.
    Cytat Zamieszczone przez lokowaty
    Chodzi mi po głowie ta Sigma 50-500...hm...
    I dobrze Ci chodzi Tak jak napisałem, idealny obiektyw na spotting w pogodny dzień Chwycisz i bizjeta na short final i duzego airbusa na taxiway blisko Ciebie. Tylko czasem brakuje światła/IS. Do "ogólnolotniczych" zastosowań (pokazy) itp. to brałbym raczej 100-400IS, ale jeśli nastawiasz się w większości na stanie pod płotem - Sigma.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

zamiast IS kupujesz monopod i nawet 1/60 utrzymasz @ 500 ;-) przynajmniej jedno w serii

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac Zobacz posta
    zamiast IS kupujesz monopod i nawet 1/60 utrzymasz @ 500 ;-) przynajmniej jedno w serii
    W Fairford inaczej gadałeś Choć prawdę mówiąc, ja to najchętniej kupiłbym obydwa I 1D z cropem 1.6x

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

no ale jak nie masz mozliwosci z IS to zostaje monopod jako alternatywa taniego IS i tez daje rade!, a zakres od 50 jest duzym ulatwieniem jesli chodzi o pokazy rowniez 500 to zaleta.... no ale pierscien zooma to jest porazka! przejsc z 50 do 500 jest bardzo ciezko napewno 100-400 bije tu sigme na glowe!, jakosc bym powiedzial ze porownywalna

chociaz dla mnie (mimo wszystko) sprawa jest zupelnie innego gatunku ;-) tylko Canon staloogniskowy ;-)

Dopiero zaczyna Awatar Ciepły
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam!
    To dorzucę parę słow od siebie, mam Sigmę 80-400 i używam jej od roku głownie do spottingu. Miałem też w rękach Canona 100-400. Optycznie bardzo prównywalne obiektywy, stabilizacja działa bardzo podobnie. A co do innych rzeczy:
    Sigma - czarna, cięższa, wolniejszy autofocus, za to tańsza i ma dół 80mm a nie 100 co ma znaczenie przynajmniej dla mnie.
    Canon rzeczywiście szybszy autofocus, co ma znaczenie, ale nie ma aż takiej dużej różnicy. Dla mnie to nie problem, fotografuje dużo samolotów i nawet na ILA w Berlinie moja Sigma dawała radę.
    Co do zoomowania to kwestia przyzwyczajenia.
    Dlaczego kupiłem Sigmę, bo była sporo tańsza i nie stać mnie było wtedy na Canona, a i teraz jakoś wcale nie palę się do zmiany. Jak dla mnie Sigma się sprawdza.
    Co do innych obiektywów to nie polecam żadnych Sigm czy Tamronów 170(200)-500. Bo użytkowość na lotnisku żadna, dobre tylko na pokazy, miałem Sigmę 170-500 i praktycznie po za jednymi pokazami w Radomiu, praktycznie jej nie używałem. Niestety są to ciemne obiektywy i nie najlepsze optycznie, więc potrzebny jest jasny słoneczny dzień żeby jako tako coś wyszło, a z pogodą bardzo różnie jest.

Sporo moich kolegów używa właśnie Canona 100-400 i to chyba najlepszy obiektyw do spottingu. Jako alternetywa Sigma 80-400.

Moje fotki zrobione tym obiektywem:
    http://www.jetphotos.net/showphotos.php?userid=11973
    http://www.airliners.net/search/phot...nct_entry=true

Pozdrawiam Paweł

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów