Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Kabelki spustowe

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canis_lupus
    Moze coś na 433 MHz (PLD)? Moduły nadajnika i odbiornika są do kupienia zwykle za ok 25 zł. Trzeba by jeszcze tylko koder (z tego co pamietam to był scalaczek motoroli jak dokladniej sprawdze to dam znać) i po wszystkim. Cała operacja powinna się zamknąć w kwocie ok 70-80zł.
    Po pierwsze to urządzenie, które sugerowałem powyżej jest właśnie na tą częstotliwość! Po drugie, masz w nim już absolutnie wszystko co potrzeba! Musisz tylko płytkę odbiornika zamknąć do obudowy wraz z jakimś aku 12 V oraz podłączyć kabelek z tym niedostępnym wtykiem N3.
    that's all

P.S. Typowym zastosowaniem takiego zestawu jest zdalne otwieranie bram, drzwi garażowych etc.
    P.P.S. Jak pamiętam z ostatnich Igrzysk Olimpijskich te odbiorniki do wyzwalania miogawki miały dokładnie taką postać - dość spore pudełko przymocowane jakąś gumą do korpusu aparatu i wystająca antenka o długości rzędu kilkunastu cm. Było nawet w sieci sporo zdjęć takiego zestawu znajdującego się najczęściej za bramką piłkarską!

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jedyny problem, jaki mi przychodzi do głowy to, że chyba trudno jest dostać aku. 12V w jakimś rozsądnym wymiarze a to urządzenie nie jest do końca elektroniczne tzn. na wyjściach ma styczniki – jest, więc chyba zbyt prądożerne by zasilać to z jakiejś małej baterii.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Włóż normalny akumulator samochodowy! :wink:
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Włóż normalny akumulator samochodowy! :wink:
    Świetny pomysł. Na pewno mi prądu nie zabraknie.
    Tyle tylko że w takim przypadku mógłbym już na stałe chyba statyw do samochodu przykręcić.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

To chyba Mroczek w książce pisał, że najlepszy statyw to wieżyczka czołgu. Stabilny, obrotowy, itd. I masz dużo miejsca na dodatkowe obiektywy i gadżety
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Taaa. A jak zabraknie Ci ogniskowej to możesz się poratować zasięgiem strzału.

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maku
    Jedyny problem, jaki mi przychodzi do głowy to, że chyba trudno jest dostać aku. 12V w jakimś rozsądnym wymiarze a to urządzenie nie jest do końca elektroniczne tzn. na wyjściach ma styczniki – jest, więc chyba zbyt prądożerne by zasilać to z jakiejś małej baterii.
    Jakie styczniki? Nie przesadzaj! Sam odbiornik pobiera z +12 V tylko 13 mA, a podłączyć możesz najmniej prądożerczy, miniaturowy przekaźnik, bo obciążenie jego kontaktu przez styk migawki jest znikome. Przekaźnik taki, np. typu kontaktronowego zwiększy pobór prądu o jakieś 7 mA, ale tylko na czas naćiśnięcia spustu migawki! Czyli w praktyce pozostaje 'goluteńkie' 13 mA
    IMHO nie widzę problemu ze zdobyciem jakiegoś stosownego akumulatorka NiMH o niewielkich rozmiarach.

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dzięki za info. Przymierzałem się do rozwiązania tego problemu przy pomocy takich właśnie zabawek już jakiś czas temu ale jak pan w sklepie wyjął najmniejszy akumulator 12V jaki kiedykolwiek miał w swojej ofercie to zwątpiłem. Innymi słowy będę się musiał rozejrzeć za czymś odpowiednim w odpowiednich wymiarach.

Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden problem. Może wymyślam niepotrzebnie, ale jednak mnie to nurtuje. Czy taki pilot, który jest niby dwukanałowy potrafi nadawać na dwóch kanałach naraz? Wydaje mi się, że tak właśnie działa zwykły wężyk spustowy. Tzn. zamknięcie styku wyzwalającego migawkę następuje przy zamkniętym styku ustawiającym ostrość.

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maku
    Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden problem...
    Tzn. zamknięcie styku wyzwalającego migawkę następuje przy zamkniętym styku ustawiającym ostrość.
    Nie wiem, czy tak jest, ale nie wydaje mi się. Jeśli jednak tak, to nie widzę problemu, bo można zastosować przekaźnik z dwiema parami kontaktów.

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Można. A załączony na obiektywie af i one shot na body zadba o to by nie wyzwolić migawki do momentu ustawienia ostrości. To by chyba rozwiązywało sprawę.
    Dzięki.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów