Ja właśnie odebrałem 400D z naprawy na Żytniej.
Ceny z pokwitowania odbioru:
-wymiana czytnika kart cf,(zakres prac-robocizna) - 341.60 pln
-koszt części - 7.37 pln!!!
-oraz wysyłka kurierem w obydwie strony ok.50 pln
Ja właśnie odebrałem 400D z naprawy na Żytniej.
Ceny z pokwitowania odbioru:
-wymiana czytnika kart cf,(zakres prac-robocizna) - 341.60 pln
-koszt części - 7.37 pln!!!
-oraz wysyłka kurierem w obydwie strony ok.50 pln
Po probie podmienienia silnika AF w 50/1.4 musialem dac szklo na Zytnia. Silniki w innych szklach jak np 35-80 USM (itp. kitach) sa te same, ale dlugosci tasiemek rozne i to byl powod tego ze nie za bardzo da sie je przelozyc. Silnik z napedem to koszt okolo 220zł - nie do kupienia samemu. Koszt laczny to 380zł. Czekam az zrobia.
Acha w tym regulacja. Na moje pytanie na czym polega ta regulacja - bo te szklo rozbieralem juz kilkakrotnie i nie ma tam regulacji - po chwili konsternacji odpowiedz ze moze cos tam zle wyjsc i bedzie potrzebna. Trudno wiadomo ze te regulacje to troche naciaganie, ale nic sie nie poradzi. Szklo ma swoje lata i dawno zarobilo na siebie.
Acha to normalne ze kazde eksploatowane 50/1.4 wczesniej czy pozniej wymaga wymiany silnika AF. Jest to jedyne szklo Canona z silnikiem micro-USM tak bardzo obciazanym. Takze jak ktos ma zamiar kupic uzywane nie wiadomo jak intensywnie to niech sie zastanowi czy warto oszczedzac te 200zl-300zl.
Canon EF 28-105/3.5-4.5 USM MkI: smarowanie, czyszczenie, regulacja czyli leczenie standardowych bolączek starego, acz sprawnego obiektywu - cena 110 zł.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
No to taniutko, bo u mnie:
Canon EF 28-135 IS USM - likwidacja luzów na pierścieniach, czyszczenie, kalibracja - 380 PLN![]()
![]()
![]()
Nie znam się, nie pamiętam, nie mam czasu...
* wymiana migawki w 40d - 530 PLN,
* wymiana matówki z punktami AF w 40d (czyli tej nad matówką, którą można wymienić samodzielnie) - 85 PLN
PK
Canon 28-135 IS USM - czyszczenie, nastawienie płatków folii, konserwacja, przesyłka 180 zł i dalej jestem niezadowolony, w minimalnym i maxymalnym zakresie dalej ciężko chodzi.
dziś już wiem co się stało - uszkodzenie układu napędu lustra czy tak jakoś to się nazywa koszt naprawy 370 zł lub jeśli też ktoś woli pełnej wymiany na nową część ok 800 zł przyczyna niestety nieznana....
Canon 40D+BG-E2N | EF 17-40 4L USM|EF 70-200 4L |SpeedLite 580EXII |SanDisk 2 GB| Case Logic SLR4 | to dopiero początek uzależnienia ;D
Kalibrował ktoś ostatnio obiektyw na Żytniej?
Bo dzwoniłem i jakie było moje zdziwienie gdy usłyszałem, że kalibracja 85mm 1.8 kosztuje 122zł a nie 61zł (taka info znalazłem w necie). Chciałem się umówić na konkretny dzień by rano dostarczyć a popołudniu odebrać ale powiedzieli ze taka usługa jest płatna i wynosi dodatkowe 122zł:/ Jakiś Express to się nazywa czy coś. Czyli w sumie 244zł:/
Psia mać:/
Jakby ktoś jechał do Berlina niech da znać, zapałce![]()
5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII
Moja kalibracja z czyszczeniem kosztowała prawie 300 PLN... robiłem to miesiąc może półtora temu.
Nie znam się, nie pamiętam, nie mam czasu...
czyszczenie i konserwcja matrycy +srodek antystatyczny,czyszczenie i konserwcja komory lustra,zespolu lustra oraz sublustra,matowki,korpusu i obudowy 224,00zl 5d