O kalibracji sigm w serwisie poczytaj tutaj: http://canon-board.info/showthread.php?t=22308
O kalibracji sigm w serwisie poczytaj tutaj: http://canon-board.info/showthread.php?t=22308
CANON EOS 40D z dodatkami
Wymiana przysłony w kitowym 18-55 IS: robocizna 180zł + części (lens ass'y, rear) 390zł = 570zł brutto. Oczywiście nie naprawiałem, ale zastanawiam się na co oni liczą robiąc taką wycenę... Przecież nowy kit kosztuje 299zł, już mogliby cokolwiek pokombinować, żeby klient miał się nad czym zastanowić. Na przykład mi jest szkoda odkładać obiektyw który zrobił 200 fotek (4 dni użytkowania) na półkę, żeby się kurzył... Fakt, że jest po upadku, ale gdyby miał być w 100% sprawny to wolę taki naprawić za ~150-180zł (nawet!) niż kupować nowy za 299zł. No ale w takiej sytuacji nie mam wyboru.
Tak czy siak zaniosłem sprzęt wczoraj przed 18 a dzisiaj trochę po 12 miałem na maila wycenę, więc w tym względzie są w porządku.
Canon EOS 500D + 18-55 IS od paru dni...
I ja dodam coś od siebie.
1. Naprawa spustu migawki w Canonie G5 (dawne czasy) części nawet nie 9pln, robocizna 180pln
2. Obiektyw 18-200 IS - zablokował się pierścień zoom, z wnętrza szkła dobiegały podejrzane dźwięki i coś sobie gruchało. Nie mniej naprawa ta została wykonana na gwarancji, a w koordynowaniu całości pomogła firma, w której kupiłem sprzęt - Digital24 (autofocus) z Poznania. Dzięki za pomoc. Sprzęt oddany do Nich we wtorek. W środę wysłany do Warszawki do serwisu, w poniedziałek odebrany. Cała operacja trwała niespełna tydzień, z czego efektywnie sprzęt w E-csi leżał 2 dni
Reasumując wszystko gra, jestem zadowolony.
Ja najpierw sprawdzam cenę na allegro - tam nowy po 330zł mozna najtaniej kupić z tego co się ostatnio orientowałem. No a potem szukam po sklepach internetowych, często bywa tak, że jeszcze coś da się z tego urwać...
http://www.fotoit.pl/index.php?site=...kat=94&id=1129
Canon EOS 500D + 18-55 IS od paru dni...
Regulacja AF w body 5D mk1 + to samo w 85 1.8 + czyszczenie matrycy i info o stanie migawki = 415zł z trasportem DHL w obie strony. Czas realizacji gdyby nie długi weekend 3dni!!! gdzie 2 dni to transport. jestem zadowolony z kalibracji nie mówiąc o formie przekazu informacji mailem ( na każdym kroku informacja co robią) i czasu wykonanej pracy. POLECAM
Adobe Lens Profile Creator
Kilka dni temu informowaliśmy o możliwości korekty wad obiektywów w Adobe Lightroom 3 oraz wtyczce Camera RAW 6.1, a także w Adobe Photoshop CS5. Wiele osób zastanawiało się wówczas jakie modele obiektywów będą wspierane przez tę funkcję. Okazuje się, że sami będziemy mogli tworzyć profile obiektywów, gdyż producent udostępnił właśnie Adobe Lens Profile Creator.
Adobe Lens Profile Creator jest to narzędzie, które pozwala, na podstawie zestawu zdjęć specjalnej tablicy testowej, stworzyć profil korekcyjny dowolnego obiektywu i potem zaimportować go do funkcji „Lens correction” w programach Adobe.
Choć stworzenie profilu obiektywu wymaga trochę pracy i sprzętu (odpowiednia tablica testowa, oświetlenie studyjne), to i tak procedura jest na tyle prosta, iż z pewnością wszyscy producenci zadbają o udostępnienie profili dla wszystkich swoich obiektywów, gdyż mogą być one udostępniane w Internecie i importowane do programów Adobe.
Jeden problem z żytnią z głowy. I to za darmo.
Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.
Że niby jak? AF się pomyli a Adobe to naprawi ?
Profile producenta oprogramiowania w kombinacji body-obiektyw są dostępne tylko dla serwisów.
I jest ich tyle ile kombunacji.
Na Żytniej udają tylko takich mądrych bo program sam pobiera odpowiedni moduł wczytując go z zawartości exif-a.
Tu uwzględnione zostaną typy aberracji optycznych, posiadanych przez konkretne obiektywy i każdemu nich zostanie przypisana korekta zniekształceń obrazu, zrobionego tym konkretnym obiektywem.
Reszta jak w podpisie.
Lub na : http://labs.adobe.com/technologies/lensprofile_creator/
Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.
Dzisiaj podczas robienia zdjęć piątką, nagle znikł mi obraz w wizjerze.
po zdjęciu obiektywu okazało się że odkleiło się lustro, czy ktoś z was miał taki przypadek ?
jaki byłby koszt przyklejenia tego lustra w serwisie ?