allegro?
Masz na prv. Zamykamy temat, nie rób w wątku serwisowym dalszego OT.
"Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350
Kilka ciepłych słów o serwisie na Żytniej.
Naprawiany był obiektyw C 17-55 @ 2.8 IS USM.
Wada: Error 01 błąd przysłony.
Całkowity koszt naprawy: 560 zł.
Czas naprawy niecałe 2 tygodnie.
Dostarczał i odbierał kolega osobiście.
Naprawa zakończona powodzeniem, a dodatkowo wyczyszczono obiektyw z wewnętrznych pyłków i chyba naoliwiono (nasmarowano) mechanizmy ponieważ teraz lepie pracuje pierścień ogniskowej.
Podsumowując. Jestem zadowolony z pracy serwisu, mimo dość dużego kosztu naprawy.
Mnie przy wymianie spustu w gripie "wyczyszczono i nasmarowano" gripa. Z doświadczenia pamiętam, że kiedyś sukcesem było, jak ich czyszczenie kończyło się brakiem dodatkowych śmieci między soczewkami, więc i tak jest postęp.
Aha, koszt wymiany spustu w gripie - 343zł. Tak to jest, jak się nie pilnuje karty gwarancyjnej, bo sama faktura już nie wystarcza.
Jarek
Tak z ciekawości spytam. Dlaczego faktura nie wystarcza do naprawy gwarancyjnej?
Zytnia zada przy naprawach gwarancyjnych karte gwarancyjna i dowod zakupu, pewnie w ten sposob sprawdza z jakiej dystrybucji jest sprzet.
CANON EOS 40D z dodatkami
Jak serwis rozpatruje taką sytuację.
Mam fakturę i kartę gwarancyjną, ale nie podbitą.
Wyobraź sobie, że sprzedaję Ci dzisiaj swój używany od 5 lat obiektyw i wystawię fakturę. Legalne? Jak najbardziej! Jaka będzie data sprzedaży na fakturze? Oczywiście dzisiejsza. Czy serwis Canona ma obowiązek naprawiać to szkło w ramach gwarancji? Skądże! Właśnie dlatego potrzebna jest karta gwarancyjna. Kwestia tego, czy szkło pochodzi z dystrybucji obsługiwanej przez serwis też oczywiście nie bez znaczenia.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
A je chylę czoła przed Żytnią. Obiektyw 10-22 został wysłany w poniedziałek z powodu zapsutego AF. Mimo informacji, że naprawa potrwa tydzień lub dwa, obiektyw wrócił we czwartek naprawiony i czyściutki. Naprawa pogwarancyjna, koszt 480 pln. Jak chcą to mogą.