Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 64

Wątek: Canon 50mm f/1.8 II vs Canon 50mm f/1.8 I

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie Canon 50mm f/1.8 II vs Canon 50mm f/1.8 I

Witam
    Zdecydowałem się już na zakup popularnej tandetnej w wykonaniu 50-tki Canona w wersji II czyli plastikowej ze światłem 1.8.
    Jednak ostatnio nadarzyła mi się okazja zakupu Canonowskiej 50-tki ale w wersji pierwszej w metalowej obudowie także ze światłem 1.8

Różnica cenowa jest niewielka - około 100 zł więc prawie żadna.
    Jednak same szkła róznią w wersji organoleptycznej - tzn wersja pierwsza ma obudowe metalową, podziałke ostrości...
    Jednak czy owa pierwsza wersja - starsza - jest poza wymienionymi powyżej spostrzeżeniami w czymś lepsza, co mogłoby przemawiać za wzięciem wersji pierwszej a nie drugiej - nowszej.
    I najważniejsze - czy będzie ona poprawnie współpracować z Canonem EOS 400D.

dZIĘKUJĘ ZA WSZELKIE SUGESTIE I POZDRAWIAM
    Pucha i słoki

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sadaman Zobacz posta
    Witam
    Zdecydowałem się już na zakup popularnej tandetnej w wykonaniu 50-tki Canona w wersji II czyli plastikowej ze światłem 1.8.
    Jednak ostatnio nadarzyła mi się okazja zakupu Canonowskiej 50-tki ale w wersji pierwszej w metalowej obudowie także ze światłem 1.8

Różnica cenowa jest niewielka - około 100 zł więc prawie żadna.
    Jednak same szkła róznią w wersji organoleptycznej - tzn wersja pierwsza ma obudowe metalową, podziałke ostrości...
    Jednak czy owa pierwsza wersja - starsza - jest poza wymienionymi powyżej spostrzeżeniami w czymś lepsza, co mogłoby przemawiać za wzięciem wersji pierwszej a nie drugiej - nowszej.
    I najważniejsze - czy będzie ona poprawnie współpracować z Canonem EOS 400D.

dZIĘKUJĘ ZA WSZELKIE SUGESTIE I POZDRAWIAM
    Pewnie niektórym wyda się nieco kontrowersyjne to co napisze, ale zaznaczam, że nie jest to moja opinia, tylko starego fachowca od naprawy sprzetu foto (komis i naprawa foto Kraków ul. Św. Anny, mały sklepik w bramie), który to fachowiec stanowczo odradził mi zakup wersji MKI, uważa się że te obiektywy sa optycznie podobne, ale mechanicznie już nie, i właśnie wersja I jest w jego opinii "nienaprawialna" a super pochlebne opinie na jej temat to kwestia nazwijmy to "mody". Ja za jego radą (nie wiem czy słusznie) ale kupiłem to nowsze "badziewie", a użytkowników jedynki bardzo prosze by nie odsądzali mnie od czci i wiary, wszak jak pisałem opieram się na opini człowieka, który wyglądał na takiego który wie co mówi.
    pozdrawiam T.
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    Pewnie niektórym wyda się nieco kontrowersyjne to co napisze, ale zaznaczam, że nie jest to moja opinia, tylko starego fachowca od naprawy sprzetu foto (komis i naprawa foto Kraków ul. Św. Anny, mały sklepik w bramie), który to fachowiec stanowczo odradził mi zakup wersji MKI, uważa się że te obiektywy sa optycznie podobne
    Są identyczne.

J

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jester Zobacz posta
    Są identyczne.

J

optycznie i mechanicznie? a wiesz bo czytałeś, czy może rozkręcałeś jeden i drugi...
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

zawsze sie znajdą malkontenci co krytyką tej czy innej serii tego samego szkła chcą przykryc braki talentu
    ja sie tam na tych szkłach nie znam, zadnego nie mialem wiec nie wiem jak z nimi jest, ale tak na chłopski rozum nowe powinny byc identyczne róznica pewnie wyjdzie po kilkunastu miesiącach użytkowania z korzyscią dla metalowca.... metal to metal a plastik na pewno nie jest włóknem węglowym

Domyślnie

Jeśli nie ma różnicy to poco przepłacać?

markop
    Guest

Domyślnie

Wersja MKII jest nienaprawialna. Wlasnie kupilem sobie MKI, chociaz mam MKII ... tylko ze padl atofokus i nic nie da sie z tym zrobic, w serwisei uslyszalem ze nied a sie jej rozebrac. A MKI jest podobno niezawodna.

Coś już napisał Awatar ukasbadu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jak zawsze, ludzie wyrabiaja sobie opinie na podstawie swoich (czasami tylko i wylacznie swoich) doswiadczen. Sprzet sie czasami psuje to fakt - AF moze pasc zawsze, czy to w obiektywie plastikowym czy metalowym. I smiac mi sie chce jak ktos pisze ze obiektyw jest niezawodny - tym gorzej dla osob ktore to zakladaja. Nie ma rzeczy niezawodnych. Wersja plastikowa dziala sprawnie i to ze jest plastikowa wcale mi nie przeszkadza (nie rzucam obiektywami o sciany). A co do nienaprawialnosci to moze masz racje - nie znam sie.
    400D, Tamron 17-50 2.8, + Sonnar 135 + Linux

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Obydwie wersje sa tak samo badziewne pod wzgledem optycznym Tutaj nie ma zadnej roznicy Co do budowy mechanicznej to tutaj nie ma co porownywac. Ja osobiscie toleruje tandetnosc EF-S18-55, ale 50siatki MKII nie moglem przezyc. Upolowalem MKI na allegro i jestem prawie zadowolony (no bo nie oszukujmy sie, to sa kiepskie szkla).

P.S.
    Pozdrowienia dla Pana Fachowca Mechanika z Krakowa

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sadaman Zobacz posta
    Olej ten "obiektyw". Kup sobie Tamrona 17-50/2.8, na 50mm jest tak samo ostry jak ta 50tka (ale oczywiście ciemniejszy), do tego ma ładniejszy bokeh i przy 50mm AF pracuje doskonale czego o 50/1.8 powiedzieć nie można.

EDIT: i Tamron przy 50mm nie łapie odblasków tak jak 50/1.8
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 24-12-2006 o 14:22

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów