Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 64

Wątek: Canon 50mm f/1.8 II vs Canon 50mm f/1.8 I

Zablokowany

Domyślnie

Ja pisałem o 50 mm - 1,8 a nie 1,4 więc porównanie nie odnosi się do moich spostrzeżeń. Nadal twierdzę, że mnie się 50 mm przydaje jak dotąd, kiedy 2,8 to za mało, a muszę coś sfocić bez lampy w ciemnych pomieszczeniach. Sprzedaż nie ma większego sensu, bo za używkę dostanę 200 maksymalnie dzisiaj.
    Wolę sobie go zostawić i dodać jako bonus do puszki kiedy będę ją kiedyś sprzedawał.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Ja pisałem o 50 mm - 1,8 a nie 1,4 więc porównanie nie odnosi się do moich spostrzeżeń.
    Wersja 1.4 jest ostrzejsza od 1.8 więc jeśli w porównaniu z Tamronem wypada gorzej to tym bardziej wypada tak wersja 1.8

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Ja pisałem o 50 mm - 1,8 a nie 1,4 więc porównanie nie odnosi się do moich spostrzeżeń. Nadal twierdzę, że mnie się 50 mm przydaje jak dotąd, kiedy 2,8 to za mało, a muszę coś sfocić bez lampy w ciemnych pomieszczeniach. Sprzedaż nie ma większego sensu, bo za używkę dostanę 200 maksymalnie dzisiaj.
    50/1.8? nie wiem w jakim stanie masz, ale jesli w znosnym to po 300zl masz szanse dostac. przynajmniej ja swoja za te pieniadze bez wiekszych problemow oddalem. to tak na marginesie.

co do focenia przy swietle zastanym na dziurkach ponizej f/2.8 - poniekad lampa i tak sie przyda, bo przeciez czyms trzeba ten AF wspomoc. a juz zwlaszcza przy silniku AF tej 50-tki
    www albo tez flickr

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    To ja chyba miałem wybitnie ostrego T17-50. Różnica między 1,8 a 2,8 to 1,1/3EV ale i tak niewiele z tego wynika bo na f/1.8 jest lekkie mydło, które ogranicza stosowanie do jakiś wyjątkowo ekstremalnych sytuacji. Podobnie, mam 50/1,4 i poniżej f/1.8 nie używam.
    Pozwolę sobie odgrzać kotleta. Porównałem 50mm 1.8 mk2 z Sigmą 18-50/2.8 Sigma przy 50mm jest lepsza od Canona. MMM masz rację, zdecydowanie wierzę w to, że Tamron jest lepszy od tej marnej stałki.

Bywalec Awatar Allensteiner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

optycznie to MZ one są identyczne

MKI:
    http://www.canon.com/camera-museum/c..._50_18_bd.html

MKII:

http://www.canon.com/camera-museum/c...ns/f_lens.html

co do trwałości mechanicznej to widziałem już niejeden wątek na forum o rozpadającej się MKII niedługo po zakupie ( świeżutki np. http://canon-board.info/showthread.php?t=22787)

moja 50-ka choć ma już parę dobrych latek jakoś nadal o dziwo trzyma sie kupy (!?)

co do właściwości optycznych:
    używam jej głównie do portretu i tu akurat podoba mi się bokeh na 1.8, wychodzi fajnie dużo nieostrego, dzięki czemu nie podziwiasz wągrów na skórze tylko np. wspominane bokeh

największy problem tego obiektywu to MZ autofokus, przy 1,8 i AF z 300D łatwo o pomyłkę, trzeba tego pilnować, czasami warto użyć trybu MF

przy czym MF w MKI to zupełnie co innego niż w MKII - jest podziałka, większy - dokładniejszy skok pierścienia i normalny pierścień

oczywiście, że sporo zoomów jest lepsza optycznie od tej 50, tylko, że nie mają światła 1,8, nie są wszystkie pod FF i nie wszystkie kosztują 300-600 zł

Czołem
    Ostatnio edytowane przez Allensteiner ; 02-06-2007 o 14:26
    lepsze jutro było wczoraj

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ja miałem kupować 50 1.8 II nie dawno. podpiąłem do puszki i zobaczyłem, że AF trafia dopiero w cel na 2.8 wzwyż. Może to kwestia tego, że po prostu wtedy cel mieścił się w GO która na 1.8 jest krótka a ja mam jakiś BF czy FB. nie wiem. Puszka z wszystkimi szkłami jak dotąd trafia mi w cel więc to raczej wina obiektywu. MK I też była w kręgu moich zainteresowań nawet mimo wysokiej ceny ale sobie już odpuściłem. teraz celuję w 85 1.8
    I am FX

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mkwiek Zobacz posta
    j...Może to kwestia tego, że po prostu wtedy cel mieścił się w GO która na 1.8 jest krótka a ja mam jakiś BF czy FB. nie wiem. ...
    Proponuje sprawdzić przy 1.8 i niewielkiej odległości - GO to raptem parę milimetrów w związku z czym wypadało by stosować statyw i krzesło dla modela
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Wersja 1.4 jest ostrzejsza od 1.8 więc jeśli w porównaniu z Tamronem wypada gorzej to tym bardziej wypada tak wersja 1.8
    Ale 50/1.8 ma mniejsze aberacje niż 50/1.4 Do tego dodam, że mój FABRYCZNIE NOWY 50/1.8MkII różnił się optycznie o dwie epoki od 50/1.8MkI. Oczywiście lepszy jest MkI.

Początki nałogu

Domyślnie

mam pytanie odnośnie tej 50-tki jeśli chodzi o ten nieszczęsny AF, czy autofocus działa równie kiepsko na wszystkich puszkach, czytałem negatywne wypowiedzi ludzi na forum ale oni używali to szkło z 10,20,30,350,400D) a może na 5D to szkło zachowuje sie lepiej ?, chodzi o ciężkie warunki czyli kościół, jest sens czy odrazu skreślić to szkło ?

Pozdrawiam
    C - lustra, szkła i błysk

Początki nałogu

Domyślnie

chyba nikt nie podpinał takiego takiego szkiełka do 5D

Pzdr
    C - lustra, szkła i błysk

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów