Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Wątek: Filtr UV dla amatora - jaki wybrać ?

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy Zobacz posta
    Pomyśl, zakładasz dobre szkło np. tokinę 12-24... robisz zdjęcia nad morzem - bryza i masz mikrokropelki na przedniej soczewce - czym wytrzesz? Będziesz tarł super szmatką a jak znajdzie sie drobinka piasku? I po szkle za 1800 zł
    - koncert - mnóstwo tłumu - tańczą machają łapami i bum w szkło, będziesz czyścił tłustą plamę a dobre ujęcia przegapisz...

Zastosowań jest mnóstwo i wcale nie trzebabyć pro, żeby upaskudzić obiektyw.
    Fociłem nad morzem i to kitem, tez go czyściłem i nigdy nie porysowalem. Kwestia podejścia do czyszczenia Oczywiście na bardzo drogi obiektyw - rozumiem, ale na kiepski, który optykę ma słabą? Zupełnie bez sensu
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chuckyy Zobacz posta
    Fociłem nad morzem i to kitem, tez go czyściłem i nigdy nie porysowalem....
    Szczęście miałeś...

Nad morzem czy nad wysłodzonym jeziorem, które zwie się Bałtyk. Nad morzem głównym problemem jest sól i to ta niewidoczna. Wystarczy troczę wiatru i drobny "spray" w pobliżu. Mikrokropelki osiadają na obiektywie i po kilku minutach szkiełko jest białe od soli. Piasek można strącić pędzelkiem albo gruchą ale sól? To się paskudnie ciężko czyści - właściwie najlepiej pod prysznicem

Kitem za 100 zł to też bym robił bez filtra ale obiektywem wartym kilkanaście albo kilkadziesiąt razy więcej to już się raczej trzeba zastanowić. Wbrew pozorom plaża to dość trudne warunki.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Szczęście miałeś....
    Może dlatego, że urodziłem się 13 w Wielki Piątek

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Kitem za 100 zł to też bym robił bez filtra ale obiektywem wartym kilkanaście albo kilkadziesiąt razy więcej to już się raczej trzeba zastanowić. Wbrew pozorom plaża to dość trudne warunki.
    Na plazy to bym zakładał POLAR - no ok, może w nocy czy wieczorem nie bylby zbytnio potrzebny Zresztą pisałem - chronic obiektyw za grube tysiące - to zrozumiałe. Nie ma się chyba już o co spierać.
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Początki nałogu Awatar ecki74
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

A czy ktoś słyszał coś o filtrze KENKO UV PRO1 DIGITAL ?? Z tego co czytałem produkowany jest przez Tokinie ??
    Czy można go porównywac np z HOYA UV PRO1 DIGITAL ??
    CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Bywalec Awatar Elmarqo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jeśli chodzi o filtry odsyłam na forum Nikona, gdzie Alf w krótkich żołnierskich słowach opisał ich różne typy i zastosowanie. Myślę że każdy znajdzie tam coś dla siebie.

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=2498
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=2343
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=7148
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=11429

Pozdrawiam

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ecki74 Zobacz posta
    A czy ktoś słyszał coś o filtrze KENKO UV PRO1 DIGITAL ?? Z tego co czytałem produkowany jest przez Tokinie ??
    Nie do końca przez Tokinę tylko przez grupę THK czyli Tokin-Hoya-Kenko, która zdaje się ostatnio połknęła również Pentaxa.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec Awatar Sproqet
    Miasto
    DW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ecki74 Zobacz posta
    Dołączam sie do pytania
    ---------------------------
    stopka

Domyślnie Filtry UV Hoya - UV(0) a UV(N)

Rozumiem, że najtańszy filtr z oznaczeniem "UV" jest najsłabszym z serii. A czy ktoś wie czym się różnią droższe serie "UV(0)" i "UV(N)?
    Siem de i kilka obiektyvoof

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

elmarqo dzięki za linki aż je wydrukuje, świetna baza danych
    40D... 5DII... kit... C70-200/2,8... C17-40/4... C100IS...580EXII...statyw...monopod

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kashpir_pl Zobacz posta
    Rozumiem, że najtańszy filtr z oznaczeniem "UV" jest najsłabszym z serii. A czy ktoś wie czym się różnią droższe serie "UV(0)" i "UV(N)?
    skąd wytrzasnąłeś te oznaczenia?
    tylko nie mów, że z Allegro, bo to co tam sprzedawcy wypisują, to.... (autocenzura) ;-)

Generalnie wyznacznikiem jakości (i ceny) danego rodzaju filtrów jest obecność, a dalej ilość powłok antyodblaskowych.

Podstawowa linia filtrów HOYA wygląda tak: (od najgorszych do najlepszych):

"no name" - bezpowłokowe - opakowanie zielone
    Standard - jednopowłokowe - opakowanie fioletowe
    HMC - wielopowłokowe (4 ) - opakowanie szare
    SHMC - wielopowłokowe (8 ) - opakowanie czarne

co ciekawe, nie widzę, aby Hoya się do tych "zielonych" przyznawała na swojej stronie:
    http://www.thkphoto.com/products/hoya/gf-01.html

Dodatkowo pojawiła się ostatnio nowa linia PRO1 D i są to również filtry wielopowłokowe:
    http://www.thkphoto.com/products/hoya/pro1d-03.html
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów