Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: Filtr UV dla amatora - jaki wybrać ?

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Troche dziwnie sformuowany temat. To chyba raczej zalezy od tego jakie szkielka chcesz chronic a nie to czy jestes amatorem czy profesjonalista.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    To działanie UV-ki w górach to są mity. Może i jakiś minimalna poprawa jest ale na zdjęciach tego nie widać (fakt, po lupą nie oglądałem). Ani na tych robionych na 1600 mnpm, ani na tych z 2000 i więcej mnpm.
    Dlaczego mity? hocken nie pisał, ze chodzi o digi - na cyfrze różnicy nie ma wcale ale na kliszy? Jak najbardziej jest - nie tylko w górach na plaży nad morzem też.

No i góry to też Himalaje i Alpy z wysokościami po 4-5k metrów i więcej więc te nasze pagórki koło Zakopanego takie troche niskie.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Krzyster
    Guest

Domyślnie

Witam, kolejny świeżak amtor! Mam Canona s3, z tego co tu piszecie moge wywnioskowac, ze w zupełności mi wystarczy filtr UV - Hoya fioletowa lub szara, zgadza sie? Dodam, ze jestem 100% matorem, chce chronić obiektyw filtrem który w miare dobrze spełnia swoje zadania, ku polepszeniu jakosci zdjecia (ewentulnie nie pogorszeniu), a jesli chodzi o polar to wystarczy hoya standard fioletowa tak? JEszcze jakby ktos mi wytlumaczył róznice pomiedzy 52mm a 58mm? Czy ta i ta bedzie pasowac do mojego canona? A tak w ogole to o co chodzi z tymi rozmiarami, jak mam sprwdzic jaki do mojego Canona? Za pomoc całuję rączki. Pozdro
    Ostatnio edytowane przez Krzyster ; 04-03-2007 o 15:43

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

z filtrem UV jest tak jego głowny atut przynajmniej dla mnie to chronienie szkła przed urazami jego wpływ na jakość samego obrazu jest powiedzmy minimalny ważne jednak żeby był on takiej klasy by nie psuł obrazu który daj e nam obiektyw

Krzyster
    Guest

Domyślnie

ponaglam

Bywalec Awatar sowask8
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

a czy ten http://www.allegro.pl/item172437859_..._warszawa.html jest dobry jak hoya czy to tez taki badziew jak te za 20 zeta?
    Canon pełna klatka i do przodu

http://www.soowsen.blogspot.com

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    z filtrem UV jest tak jego głowny atut przynajmniej dla mnie to chronienie szkła przed urazami jego wpływ na jakość samego obrazu jest powiedzmy minimalny ważne jednak żeby był on takiej klasy by nie psuł obrazu który daj e nam obiektyw

A ja tak nieśmiało spytam - co wy robicie z tymi obiektywami, że musicie je chronić kolejnym szkiełkiem? Troszkę już w życiu nafociłem i jakoś nigdy nie miałem takiej sytuacji, że zależałoby mi na chronieniu szkła. Rozumiem polar - ma konkretne zastosowanie, ale UV? Do cyfry? Bez sensu
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Zgadzam się z opinią o pogorszeniu jakości przez tanie filtry. Kupując aparat dokupiłem profilaktyczni filtr do niego - analog. Tak polecał mi sprzedawca. Jak zarysujesz obiektyw to jest do wyrzucenia jak filtr to zmieniasz tylko filtr i obiektyw cały. Wydawało mi się to słuszne również przy apracie cyfrowym. Jednak dobiero jak przestałem zakładać flilty uv cz sky na kita stwierdziłem żę można nim robić zdjęcia a faktycznie nie ma sensu kupować B+W do tanich obiektywów.

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzyster Zobacz posta
    Witam, kolejny świeżak amtor! Mam Canona s3, z tego co tu piszecie moge wywnioskowac, ze w zupełności mi wystarczy filtr UV - Hoya fioletowa lub szara, zgadza sie? Dodam, ze jestem 100% matorem, chce chronić obiektyw filtrem który w miare dobrze spełnia swoje zadania, ku polepszeniu jakosci zdjecia (ewentulnie nie pogorszeniu), a jesli chodzi o polar to wystarczy hoya standard fioletowa tak? JEszcze jakby ktos mi wytlumaczył róznice pomiedzy 52mm a 58mm? Czy ta i ta bedzie pasowac do mojego canona? A tak w ogole to o co chodzi z tymi rozmiarami, jak mam sprwdzic jaki do mojego Canona? Za pomoc całuję rączki. Pozdro
    wystarczą modele które wymieniłeś. 52 i 58 to średnica tak właśnie określa się rozmiar. do S3 chyba trzeba dokupić tulejkę ( ?? ) na filtry na której bedzie napisany rozmiar w mm i takowy właśnie trzeba zanabyć

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chuckyy Zobacz posta
    A ja tak nieśmiało spytam - co wy robicie z tymi obiektywami, że musicie je chronić kolejnym szkiełkiem? Troszkę już w życiu nafociłem i jakoś nigdy nie miałem takiej sytuacji, że zależałoby mi na chronieniu szkła. Rozumiem polar - ma konkretne zastosowanie, ale UV? Do cyfry? Bez sensu
    Pomyśl, zakładasz dobre szkło np. tokinę 12-24... robisz zdjęcia nad morzem - bryza i masz mikrokropelki na przedniej soczewce - czym wytrzesz? Będziesz tarł super szmatką a jak znajdzie sie drobinka piasku? I po szkle za 1800 zł
    - koncert - mnóstwo tłumu - tańczą machają łapami i bum w szkło, będziesz czyścił tłustą plamę a dobre ujęcia przegapisz...

Zastosowań jest mnóstwo i wcale nie trzebabyć pro, żeby upaskudzić obiektyw.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów