Ostatnio edytowane przez Mellan ; 21-02-2009 o 22:57
C-F-K - forever
Używam tego obiektywu wcześniej z 5D, teraz z 1Ds Mark 3. Do pełnej klatki nie ma za dużego wyboru, to jedyny obiektyw o takim zakresie ogniskowych. Zalety - idealna geometria obrazu, trzeba tylko prosto trzymac aparat, każde odchylenie powoduję że obraz szaleje, dość solidna budowa. Wady - Winieta, choć to nie problem, aberacja i to po całości nawet na środku potrafi sięgać kilku pixeli, obraz przy słabym swietle wychodzi sprany, nasycenie i czystość kolorów jest słabe. Na wszelkie bolączki pomaga akcja stworzona specjalnie dla tego obiektywu Sigma12-24
ArtMag
Tutaj jest opisany ten obiektw w niezależnym teście. Przed zakupem korzystałem z tego opisu.
ArtMag
Jak jest z tą aberracją w Sigmie?
Na testach z APS wychodzi straszna. Jak to wygląda na FF ze starą 5D? Na FF z większymi znacznie pixelami powinno być mniej niebieskich obwódek.
Ale ja aberracji nie znoszę. Czy można z nią jakość zaradzić w tej Sigmie?
Gdyby Sigma wypuściła drugą wersję tego szkiełka, z poprawioną aberracją, to byłby hit.
Ech, niezłe zamieszanie. Jak już sobie postanowię, że kupuję Sigmę 12-24 to wychodzą jakieś straszne wady, jak sobie postanowię, że 17-40 to brakuje mi ekstremalnego kąta -_- Mam Canona 5D i nie wymieniłabym go na żaden inny aparat, ale tyle zachodu z obiektywami, że szkoda gadaćI ceny... <marzy o 16-35> :\
kup tokine 11-16 masz stalke 16mm o swietle 2.8
no i pamietaj ze na CB to nawet 85mm 1.2L ssie![]()
Ale aleTokina to jako taka firma?
Bo do tej pory słyszę tylko o Canonach i ew. Tamronach, Tokina w ciemnej głuszy
Ma ktoś? Używa? Może warto byłoby się faktycznie zastanowić nad taką opcją
![]()
tokina to wg mnie lepsza firma niz sigma i tamron
poszukaj testu tej tokiny na optyczne.pl
Co do abberacji to chyba przesadzone opinie są - ja jakoś nie zauważam u siebie
A co do innych marek to wg mnie wszystkie te szkła są porównywalne - no może ta tokina ma 2.8, ale jedynie Sigma jest na pełną klatkę.
Dla mnie największym problemem w Sigmie to flary - trzeba bardzo uważać żeby jakiejś nie złapać. Ja używam jej z analogiem (FF dla ubogich) i jestem mega zadowolony. Trzeba tylko uważać, żeby aparat trzymać prosto - bo kadr zaraz gdzieś poleci
![]()
Moje zdjęcia na forum
7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
http://jaceklosko.blogspot.com/