-
MIałem Nikona D70s z kitem 18-70DX coś koło 1,5 roku i zmieniłem na Canona 400d - zupełnie bez żalu. Nie ergonomia zdjęcia robi, a D70s ma pważne błędy w doborze ekspozycji i jej powtarzalności (ktoś kiedyś proponował użyć to body do typowania numerów Toto Lotka), o ziarnie nie wspominając. Ja mam małe dłonie i zrezygnowałem z zakupu gripa, który na dodatek do 350/400d jest b. tani (ok. 260zł.). Ogólnie do Canona jest więcej osprzętu i jest on tańszy niż do Nikona. Zdecydowanie polecam 400d - 350d to już przeszłość (chyba że zależy nam na cenie). Kupiłem body 400d + lepszy niż kitowy obiektyw Canona (choć kit na początek może wystarczyć - za ok.100zł. na Allegro).
Dodam jeszcze, że w moim odczuciu kita 18-70DX Nikona jest zdecydowanie przechwalony - mimo jego posiadania większość zdjęć zrobiłem zupełnie innym obiektywem, a jak wróciłem do Nikkora to po sesji zdjęć wnuczki syn spytał: Tato czemu te zdjęcia są takie brzydkie?
Potwiedzam również łatwość pracy z obiektywami M42 - tania przejściówka, trafny dobór ekspozycji. Poczekam jeszcze, aż stanieją przejściówki potwierdzające ostrość (na razie chcą na Allegro ok. 200zł.) - zostały mi obiektywy z Praktyki LTL, która służyła mi dobrze 30! lat.
Uprawnienia umieszczania postów