Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 84

Wątek: 350 vs d70s wiem co to opcja szukaj:)

Domyślnie

Jezeli porownywac aparaty z kitem, to zgadzam sie bachoo: d70 jest fajniejszy od 350D (solidniejsza obudowa, lepszy obiektyw).
    Jednak system Canona ma duze plusy (na mozliwosc zakladania obiektywow M42, lepsze ceny wielu obiektywow / wieksza oferta np 70-200/4)
    Tez bym polecal 20D. Moj znajomy sprzedal swoj 20D za 2500 tys, stan super, pewnie ok 10tys klikniec.
    1D i obiektywy Canona

ineed dSLR
    Guest

Domyślnie

a NIKON d70s nei ma możliwości M42 ???

Z tego co wiem ma potwierdzenie ostrości co bardziej sie przydaje aniżeli pomiar światła (canony)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ineed dSLR Zobacz posta
    a NIKON d70s nei ma możliwości M42 ???

Z tego co wiem ma potwierdzenie ostrości co bardziej sie przydaje aniżeli pomiar światła (canony)
    Pewnie że można, ale potrzebna jest przejściówka z soczewką, inaczej nie będzie nieskończoności. A potwierdzenie ostrości... sam nie wiem. Ja od 5 miesięcy mam tylko manualne obiektywy i już przywykłem. No chyba że ktoś chce robić jakieś szybkie zdjęcia to inna sprawa.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

W canonach po zakupieniu (np. na allegro) odpowiedniej przejściówki M42 jest potwierdzenie ostrości. Do tego ostrzenie na nieskończoność bez żadnych dodatkowych elementów optycznych.

Co do pozostałych kwestii wielkość to rzecz gustu dla mnie np. jeśli aparat ma możliwości niezbyt duże tak jak wymienione w tym wątku to wolę żeby był mały (no chyba że jest to D2X). Tak jeszcze żeby nie było łatwo dodam 350-tka ma wstępne podnoszenie lustra, podgląd głębi ostrości, całkowicie mechaniczną migawkę, ostre i całkowicie używalne wysokie iso.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec

Domyślnie

MIałem Nikona D70s z kitem 18-70DX coś koło 1,5 roku i zmieniłem na Canona 400d - zupełnie bez żalu. Nie ergonomia zdjęcia robi, a D70s ma pważne błędy w doborze ekspozycji i jej powtarzalności (ktoś kiedyś proponował użyć to body do typowania numerów Toto Lotka), o ziarnie nie wspominając. Ja mam małe dłonie i zrezygnowałem z zakupu gripa, który na dodatek do 350/400d jest b. tani (ok. 260zł.). Ogólnie do Canona jest więcej osprzętu i jest on tańszy niż do Nikona. Zdecydowanie polecam 400d - 350d to już przeszłość (chyba że zależy nam na cenie). Kupiłem body 400d + lepszy niż kitowy obiektyw Canona (choć kit na początek może wystarczyć - za ok.100zł. na Allegro).

Dodam jeszcze, że w moim odczuciu kita 18-70DX Nikona jest zdecydowanie przechwalony - mimo jego posiadania większość zdjęć zrobiłem zupełnie innym obiektywem, a jak wróciłem do Nikkora to po sesji zdjęć wnuczki syn spytał: Tato czemu te zdjęcia są takie brzydkie?

Potwiedzam również łatwość pracy z obiektywami M42 - tania przejściówka, trafny dobór ekspozycji. Poczekam jeszcze, aż stanieją przejściówki potwierdzające ostrość (na razie chcą na Allegro ok. 200zł.) - zostały mi obiektywy z Praktyki LTL, która służyła mi dobrze 30! lat.

ineed dSLR
    Guest

Domyślnie

dzięki za rady . Kupiłem NIKONA

Pozdrawiam

Uzależniony Awatar Qbexus
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

hehe czyli cala paplanina na nic hehe

ineed dSLR
    Guest

Domyślnie

dlaczego na nic.??

Wasze rady zanotowałem, przemyślałem porównałem z radami na forum nikona i wyciągnąłem wnioski.

Wybrałem lustro które jest dla mnie najodpowiedniejsze

Prawdopodobnie w przyszłości dostrzege mankamenty tego sprzętu tak samo jakbym miał 350d .

Bywalec

Domyślnie

Po założeniu gripa do 350-tki argument że źle leży w dłoni jest nieaktualny. Tylko chwilę miałem 350 bez gripa, zaraz dokupiłem go i teraz jest naprawdę dobrze. Kwestia złej ergonomi raczej nie istnieje po zamontowaniu gripa.

Szumy to osobny temat (i nie chodzi tu o oglądanie fotek z 10x zoomem). Po zrobieniu kilku fotek w kiepskich warunkach sam się przekonasz co to znaczy możliwość podbicia ISO do 800 i wyżej. Co prawda 350 mało szumi do ISO 800 ale i 1600 jest niekiedy znośne (konieczne odszumianie). D70 ma problemy z ISO800.

Obiektyw - kitowy - każdy inny jest o niebo lepszy (z pominięciem zdjęć robionych przy dobrym świetle) i sytuacja wygląda tak, że kitowym canonem ani nikonem nie poszalejesz i zmienisz go szybciej niż przypuszczasz. Na start żeby poznać aparat to jest to dobre. Żeby wydusić z aparatu więcej i więcej to musisz przesiąść się na półkę przynajmniej o jeden stopień wyższą (coś z USM-em) a zobaczysz różnicę. Argument że kit jeden jest lepszy od drugiego wg mnie nie ma sensu. Porównujmy puszki!!!! spięte z dobrymi obiektywami.
    Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez icik Zobacz posta
    Po założeniu gripa do 350-tki argument że źle leży w dłoni jest nieaktualny. Tylko chwilę miałem 350 bez gripa, zaraz dokupiłem go i teraz jest naprawdę dobrze. Kwestia złej ergonomi raczej nie istnieje po zamontowaniu gripa..
    To ciekawe, dlaczego ludzie takie rzeczy wyprawiają?? :rolleyes:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=12699
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów