Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Pojedynek miedzy Canon a NIkon?! Czy to konieczne?

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Kurtyna się porusza, musi. Jak inaczej byłoby możliwe zrobienie zdjęcia?!
    Z wspomnianego przez ciebie testu wynika jedynie że otwiera się na czas dłuższy niż potrzebny na naświetlenie matrycy. A czas naświetlania regulowany jest elektronicznie włączeniem/wyłączeniem matrycy.

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Coś mi tu nie pasuje, bo jak wiem, to D70 ma 'migawkę' elektroniczną (jak w kompaktach), a nie mechaniczną jak canonowskie dSLR. Piszał o tym Radek Przybył w tym miejscu
    Tak jak pisalem wczesniej - nie testowalem D70 wiec nie wiem jak dziala i jak jest skonstruowany. Ale wystarczylo uzyc niezawodnych w takich sytuacjach googli i oto pierwszy lepszy z brzegu wynik:
    http://www.photo.net/bboard/q-and-a-...mp;unified_p=1

Roznica polega na tym, ze temu mojemu znajomemu ponoc zawiesila sie na amen, nawet w serwisie nie potrafili nic na to poradzic (i dlatego wymienili mu na nowy). Ale jak widac jego przypadek nie byl wyjatkowym pechem biednego, ktoremu wiatr w oczy - problem jest znany.

Początki nałogu Awatar krwisty
    Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

Ekhem, to wypowiem sie ja - do Canona mam sentyment, odpowiadaja mi ich korpusy, szkla, przejrzystosc systemu, ergonomia EOSow. Jak wzialem w lapska D70 to zglupialem - guziki nie na miejscu, menu beznadziejnie nieprzejrzyste (och te piekne canonowskie menu) i dwa pokretla.. a gdzie moje ukochane kolko na tylnej sciance? W czym sens robic wojne systemowa? Jeden lubi jezdzic np. fordem, inny oplem - kazdy ma jakies przywiazania do marki. Oczywiscie znajda sie ekstremisci, niereformowalni zwolennicy konkretnego systemu...., ale ich moze przemilczmy
    Martin Gorczakowski

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krwisty
    guziki nie na miejscu, menu beznadziejnie nieprzejrzyste
    W sumie N-user moglby pewnie dokladnie to samo powiedziec o sprzecie C-usera ;-) Ja wole okreslenie ze "guziki sa gdzie indziej, a menu jest inaczej zorganizowane" ;-) Lepiej, gorzej... kwestia gustu :-)

Cytat Zamieszczone przez krwisty
    a gdzie moje ukochane kolko na tylnej sciance?
    Tiaaaa... tyle, ze dokladnie takie samo pytanie zadalbys biorac 300D do reki ;-)

Kazdy ma jakies priorytety. Jeden (jak ten moj znajomy) w poplochu wieje spod sztandaru N, inni (jak chocby dwoch do niedawna stalych bywalcow tego forum) "rejteruja" ;-) w druga strone. Mi to wisi kalafiorem, jesli sa zadowoleni to znaczy ze dobrze wybrali. Wazne zebym ja byl zadowolony... zreszta i tak koniec koncow to zdjecie jest efektem, a te takie same wychodza zarowno z Nikona, jak i Canona 8) Co wiecej... o dziwo... z Minolty, Sigmy, Pentaxa i innych aparatow tez ;-)

Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

...i z Yashici, i Leici ... chociaz to kwestia mocno dyskusyjna
    Martin Gorczakowski

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maku
    Kurtyna się porusza, musi. Jak inaczej byłoby możliwe zrobienie zdjęcia?!
    Z wspomnianego przez ciebie testu wynika jedynie że otwiera się na czas dłuższy niż potrzebny na naświetlenie matrycy. A czas naświetlania regulowany jest elektronicznie włączeniem/wyłączeniem matrycy.
    Jeśli ta kurtyna jest nieprzezroczysta, to zapewne masz rację, bo inaczej być nie może. Jednak wówczas dla mnie osobiście migawka elektroniczna traci jakikolwiek sens - kurtyna musi bowiem otwierać się przed 'prawdziwą' migawką, a zamykać po. W sumie musi być od migawki szybsza. Po kiego więc grzyba ją stosować?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Może żeby zapewnić równe oświetlenie matrycy?
    Albo nie potrafi się zamknąć po 1/8000 sek?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

hmmm... myślę że jest to dobre miejsce żeby zadać takie pytanie:

co dla was stanowi o tym, że to właśnie na Canona wydajecie kasę. Jestem ciekaw jakie czynniki sa dla was najważniejsze

ja na przykład interesowałem się D70 zanim pojawił się 20D, i musze przyznać, że jest sporo funkcji, które bym z chęcią "podkradł" Nikonowcom :wink: No ale lojalność zwyciężyła , a tak szczerze to bez zacietrzewienia sądzę, że 20D jest wyraźnie lepszym sprzętem od D70 (mimo tego co twierdzi sporo ludzi)
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    musze przyznać, że jest sporo funkcji, które bym z chęcią "podkradł" Nikonowcom No ale lojalność zwyciężyła
    A jakie to wlasnie te funkcje sa ?

Ja tez mialem chwile slabosci - myslalem o D70, wybralem uzywanego D60. Czy zaluje? Z pewnoscia nie. W D60 brakuje mi tylku kilku rzeczy: za mala rozpietosc skali ISO (maksymalnie 1000, troche malo, juz D30 mial 1600 :/), ustawianie ISO mogloby zostac zlokalizowane na tym samym przycisku co wybor sekwencji ( wiem, wiem, wprowadzono to juz w 10D...), no i troche wiecej mozliwosci wybrania pola pomiaru AF (na ksztalt jak jest w 20D). Ogolnie rzecz biorac - jesli mialbym zmieniac body, to na 10D jedynie (od 20D odstraszaja mnie Wasze opowiesci m.in. nt. niespasowanego gripa BG-E2)... pomarzyc moge :wink:
    Martin Gorczakowski

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    hmmm... myślę że jest to dobre miejsce żeby zadać takie pytanie:
    co dla was stanowi o tym, że to właśnie na Canona wydajecie kasę.
    Wyrachowanie. Miałem już EOS'a620 wraz z przyległościami.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów