Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Pojedynek miedzy Canon a NIkon?! Czy to konieczne?

Mieszany widok

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    co dla was stanowi o tym, że to właśnie na Canona wydajecie kasę. Jestem ciekaw jakie czynniki sa dla was najważniejsze
    Dlaczego Canon? Bo 24-70/2.8L nie da sie do Nikona przykrecic

A tak na powaznie to moja decyzja o przesiadce z hybrydy na dSLR wynikla w momencie, gdy znane juz byly dane techniczne i data premiery 20D... wiec wybor mogl byc tylko jeden ;-) Co prawda na poczatku oszolomy allegrowe zabily mnie cena i zaczalem sie sklaniac ku 10D, ale szybko 20-tki pojawily sie u renomowanych TIP-ow w duzej ilosci i cena sie ustabilizowala na cywilizowanym poziomie :-)

Choc nie ukrywam, ze gdybym poganial z hybryda do konca roku, to... pewnie bysmy sie w ogole nie poznali, bo jako wlasciciel A1 pilnie sledzilem wszelkie przecieki dot. D7D ;-) Gdyby w momencie podejmowania decyzji o zmianie sprzetu D7D byla na rynku, to pewnie teraz klikalbym na forum Minolty... jesli takowe istnieje ofcoz ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krwisty
    A jakie to wlasnie te funkcje sa ?
    ba, długo by mówić. Takie podstawowe to :

- pomiar punktowy i generalnie sposób pomiaru światła, który moim zdaniem lepiej działa w Nikonach
    - lepsza saturacja kolorów. Parametr definiowalny, ale kolory w D70 wydają sie być nieco bardziej naturalne
    - ostre jak żyleta zdjęcia - chyba zarytzykował bym możliwość powstawania mory dla nieco lepszej ostrości zdjęć "prosto z aparatu"

Jurek, w Twoim przypadku wybór był oczywisty...chociaż w sieci sporo jest profesjonalistów sprzedających 30 letni dorobek i przechodzących do konkurencji, właśnie przy okazji wejścia w dSLR

ciekawostką dla mnie było, ze w Canonie w Kraku, kobieta sprzedająca Canony rekomendowała D70 i w ogóle Nikony, mówiąc o dużo lepszej ergonomii... Byłem w szoku bo też mi nie pasują te cieniutkie pokrętła
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

co dla was stanowi o tym, że to właśnie na Canona wydajecie kasę. Jestem ciekaw jakie czynniki sa dla was najważniejsze
    to, ze mam korpus Canona. a wybrany dlatego, ze w 5000zl za bude i szklo 10D bylo najlepsza propozycja dla osoby, ktora nie onanizuje sie parametrami tylko potrzebuje "twardy" aparat do taszczenia w plenery przez dlugie lata.

w 10D brak mi uczciwego spota, normalnej dlugotrwalej blokady ekspozycji i kilku "bajerow" Minolty/Nikona, jak DMF czy blysku matrycowego. nie przeniosl bym tej dziurki, ktora w D70 jest zamiast wizjera i nie oddal bym zwodzonego lustra i mozliwosci wpiecia szkiel M42 w sposob, ktory nie zapobiega ostrzeniu na nieskonczonosc.

z tym ze religijny nie jestem. aparatu uzywam do robienia zdjec nie do chwalenia sie marka na nim. wyszlo mi, ze za posiadane pieniadze najciekawsze bylo 10D, no to taki korpus kupilem.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja 300D kupilem bo to byla przed wakacjami jedyna lustrzanka cyfrowa na jaka mnie bylo stac a musialem miec aparat na wakacje. To byl absolutny kres moich mozliwosci finansowych ale gdybym mial te 1500 zl wiecej to pewnie teraz pisalbym na forum Nikona Nie mam jednak nieprzespanych nocy z powodu nie bycia posiadaczem D70. Czasami wkurzaja mnie oczywiscie ograniczenia 300D ale chyba bardziej jednak niedoskonale szkla i brak wlasnych umiejetnosci i talentu

A co do wojen miedzy Nikonem i Canonem to i tak sa niczym w porownaniu do wojen Intel vs AMD ktore od lat tocza sie na wszystkich forach informatycznych. To sa dopiero jatki.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

A wojny masło vs margaryna?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    A wojny masło vs margaryna?
    Ale tutaj podobno nastalo zawieszenie broni jak pojawil sie Masmix :wink:

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Nieee, to tylko 3 frakcja. Walka idzie na trzy fronty!
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tia, nie nalezy rowniez zapominac o batalii Boze Narodzenie vs. Wielkanoc

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Tia, nie nalezy rowniez zapominac o batalii Boze Narodzenie vs. Wigilia
    chyba "o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi" :wink:

Tomek, a tak a propos, to w swoim żarcie niedaleko byłeś od prawdy o wojnie marketingowej :wink: bodajże dwa lata temu powstał w Polsce związek producentów masła, majacy za jeden z podstawowych celów walkę marketingową z cholernymi margaryniarzami
    mówię całkiem serio

P.S> Canon rulez :wink:
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Tia, nie nalezy rowniez zapominac o batalii Boze Narodzenie vs. Wigilia
    chyba "o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi" :wink:
    tak to jest, jak sie pisze o jednym, a mysli o kilku innych rzeczach Juz poprawiam ;-)

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów