Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Pojedynek miedzy Canon a NIkon?! Czy to konieczne?

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Pojedynek miedzy Canon a NIkon?! Czy to konieczne?

Mam ndzieje, ze wolnosc slowa i mysli nie jest karana na tym forum. Podjolem ten temat na forum Nikona i wydaje mi sie, ze wart jest zauwazenia. Chodzi o moje dwie dlugie wypowiedzi oraz ewentulana dyskusje na ich temat oraz o caly topik w jakim powstaly. Pozdrawiam
    Wrazie watpliwosci bede wyjasnial

http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?p=41451#41451 <---!!!!!!!!

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

juz kiedys bylo o tym co na forum nikona pisza o nas.. i sami zaczelismy pisac tak jak "oni" ;-)

mam canona bo byl lepszy od tego co mogl zaoferowac nikon.. nie dopisuje do sprzetu ideoloogii... bo nie on sie liczy

ps. ogolnie nie ty jeden dostrzegles ta "elitarnosc" nikona.. i niejako fanatyzm ;-)

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

W mojej branży, w której pracuje, też są taki ciche wojny.
    Jako były Alcatel kochamy ALCATELA, CISCO, lubimy Nortela, ale z różnych powodów nie tolerujemy SIEMENSA.
    Dokładnie ten sam model dotyczy aparatów fotograficznych CANON i NIKON zawsze będą żyć w innym świecie. Ot tak poprostu.
    //mj

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale mi wlsnie chodzi o to, zeby nie zwalac na drugich, nie mowic kto jest jaki. Wszyscy robimy foty, choc przy pomocy innego sprzetu. No ale najbardziej liczy sie czlowiek - zarowno jako znajomy jak i jako fakt, ze nawet najlepszy aparat sam zdjecia nie zrobi. Badzmy na siebie otwarci, nawet jezeli cos nas zniecheca...

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

w naszej grupie foto ludzie maja rozny sprzet.. i wiecej jest uesrow nikona niz canona... ale nigdy nie rozmawialismy ani sie nie licytowalismy na aparaty..
    fora sa czysto techniczne... i w zasadzie czego tu wymagac? ;-) 95% postow dotyczy sprzetu foto... i chyba z tego to wynika

zwroc uwage na takie plfoto - tam o sprzecie jest niewiele... i ludzie ze soba rozmawiaja bez podzialu na canon/nikon ;-)

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dla mnie takie wojny sprzetowe to mniej wiecej zblizony poziom do wojen klanowych w Quake3 - dziecinada taka sama, tylko argumenty w rekach inne
    Kazdy wybiera sobie sprzet taki, jaki mu najbardziej pasuje... i na zdrowie. Ja wybralem Canona i jestem bardzo zadowolony, chociaz moglby dodatkowo miec to i owo, czego (w odroznieniu od konkurencji) nie oferuje.

A tak juz jako czysta ciekawostke przytocze moja dzisiejsza rozmowe ze znajomym ;-) Znajomy zyje z focenia, jest na etacie fotografa w jednym z branzowych dwumiesiecznikow i do tego opedza sluby. W maju kupil D70 (mial juz szkla z analoga wiec wybor byl jedyny). No i wtopa... po 3 miesiacach zawiesila mu sie migawka, i to - w odroznieniu od slynnych skuch w 20D - permanentnie Po kolejnych 4 miesiacach focenia nowym (serwis mu wymienil puszke) stwierdzil, ze jesli chodzi o cyfre Nikon jest porazka i... uwaga... puszcza do Zyda caly system i przesiada sie na 20D
    Dlugo z nim nie gadalem, wiec nie znam wszystkich jego argumentow przeciw Nikonowi, ale wspomnial ze najbardziej byl zawiedziony tym, ze kazde zdjecie zrobione Nikonem wymaga korekty softwarowej i jak zobaczyl serie nie obrabianych zdjec robionych 20D przez jego kumpla, to stwierdzil ze roznica miedzy Canonem a Nikonem to przepasc. Szczerze mowiac troche ciezko mi w to uwierzyc, bardziej mi to przypomina histeryzowanie rozczarowanego dzieciaka ;-), ale kto wie... D70 tylko macalem, nie bawilem sie nim, wiec ciezko mi powiedziec czy to co mowi jest prawda, czy po prostu taki z niego fotograf jak z koziej **** saksofon Nie jest samoukiem, fotograf to jego wyuczony zawod (zreszta zna ze szkoly Jacka Kaminskiego, kiedys wspomnial o tym jak gadalismy o plfoto), ale zdaje sobie sprawe ze to o niczym nie swiadczy ;-)

Acha - cos mi wspominal o tym, ze Nikon ma podobno jakies ogromne problemy finansowe i ten wyscig technologiczny z Canonem ponoc wpycha go do grobu w dosc szybkim tempie Slyszal ktos cos o tym? Bo ja sie nie interesuje wynikami finansowymi firm, ktorych nie jestem udzialowcem
    Byloby baaaardzo kiepsko gdyby okazalo sie to prawda, nie ma nic gorszego niz monopol

P.S.
    Zaznacze moze jedynie, ze opinia tego mojego znajomego dotyczy dSLR-ow Nikona - analogi zawsze chwalil... ale swiat idzie do przodu a w jego branzy cyfra jest zdecydowanie wygodniejsza.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Acha - cos mi wspominal o tym, ze Nikon ma podobno jakies ogromne problemy finansowe i ten wyscig technologiczny z Canonem ponoc wpycha go do grobu w dosc szybkim tempie Slyszal ktos cos o tym? Bo ja sie nie interesuje wynikami finansowymi firm, ktorych nie jestem udzialowcem
    Byloby baaaardzo kiepsko gdyby okazalo sie to prawda, nie ma nic gorszego niz monopol
    to bardzo mozliwe, bo Nikon to tylko firma fotograficzna, a Canon to taki troche Samsung - od olowkow po czesci do statkow kosmicznych a skoro ktos ma skad przepompowac kase na rozwoj jedego dzialu, to przy odrobinie checi jest w stanie wywalic konkurencje z rynku

zreszta, kase Canona widac po marketingu - ta firma jest w stanie wcisnac ludziom wszystko.

rynek monopolistyczny to bylaby kleska. nawet teraz, z Nikonem trzymajacym konkurencje, w cenie do 1000$ masz wybor: albo brzydki, plastikowy korpus bez uczciwego pomiaru spotowego albo ladniejszy czarny, ale za to z wizjerem o powiekszeniu 70% i bez ISO 100. a tymczasem Pentax, majacy calkiem udanego *istDS-a (ze swietnym i tanim kitowym szklem) nie jest nawet w stanie zaistniec na tym rynku, bo ma za malo kasy na reklame. mozemy tylko zgadywac, o ile lepsza bylaby sytuacja, gdyby konkurencja byla wieksza :/
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    No i wtopa... po 3 miesiacach zawiesila mu sie migawka...
    Coś mi tu nie pasuje, bo jak wiem, to D70 ma 'migawkę' elektroniczną (jak w kompaktach), a nie mechaniczną jak canonowskie dSLR. Piszał o tym Radek Przybył w tym miejscu

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Czytałem to kiedyś i z tego co pamiętam to migawka elektroniczna działa w nim dla krótszych czasów a mechaniczna dla dłuższych. A nawet jeśli nie to coś na kształt migawki jednak tam jest. (nawet jeśli pełni tylko funkcję „kurtyny przeciw kurzowej”.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maku
    A nawet jeśli nie to coś na kształt migawki jednak tam jest. (nawet jeśli pełni tylko funkcję „kurtyny przeciw kurzowej”.
    Kurtyna jednak się nie porusza, a tym bardziej nie zawiesza.
    Opiszany powyżej problem z D70 jest jak sądze przypadkiem indywidualnym. Mnóstwo ludzi używa bowiem tego korpusu (również i nasi rodzimi profi) i raczej nikt nie zgłaszał problemów związanych z niezawodnością.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów