Wyostrz manualnie, jeśli masz problem ze złapaniem ostrosci użyj starego triku czyli kawałka papieo z tekstem. Reszta to już sama przyjemność.
Wyostrz manualnie, jeśli masz problem ze złapaniem ostrosci użyj starego triku czyli kawałka papieo z tekstem. Reszta to już sama przyjemność.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.
hm.. nie jest to jednak takie prostepo pierwsze brylant nie jest wielkości dłoni (a szkoda:sad
gdyż ma 0,205ct... do dyspozycji mam KIT'a bądź 70-200L, wiec nie jest to sprzet dedykowany do makro.. jakby nie było, ostrze na obrączkę, w ktorej jest umieszczony brylant, f domknalem nawet do 36 i ... wszystko ostre oprócz kamienia - na zdjęciu wygląda totalnie zamazany.. troche to dziwne i frustrujące... moze spróbuje bez lampki nocnej (w ciągu dnia, żeby nie błyszczał tak) mam też taki krysztalik na sznurku może zaczne od niego - jest większy i bez żadnej "obudowy" ... a w międzyczasie musze tak czy siak rozglądnac sie za czyms do makro... (no i czyms co zastapi KIT'a, ale to juz znalazlem)
A może ktos juz bawil sie w cos takiego![]()
40D, 70-200L /f4; 17-40L /f4; 4GB pqi x100; 580EX; LowePro: Orion Trekker II - powoli ale jednak - marzenia sie spełniają!!
nie dawalo mi to spokoju, wiec mimo panujących ciemności zrobiłem jeszcze jeden test - z kryształem... efekt - złapałem ostrość, ale całość wygląda dosc beznadziejnie - wszedzie odbicia wszystkiego, co tylko jest w pokoju i w dodatku przeswitujaca sciana (jako tło)... musze teraz to po kolei wyeliminowac, ale poczekam na "aniolka" az statyw przyniesie, bo ukladanie ksiazek pod aparatem nie jest najwygodniejsza metoda ;-)
Z brylantem bedzie gorzej, bo jest mniejszy i ma wiecej krawedzi, ale.. nie od razu Rzym zbudowano:smile:
pozdrawiam
40D, 70-200L /f4; 17-40L /f4; 4GB pqi x100; 580EX; LowePro: Orion Trekker II - powoli ale jednak - marzenia sie spełniają!!
Z KIT'em i 70-200/4L do mikroskopijnego brylanta? Sadze ze narzeczona nie bedzie zadowolona, chyba ze podepniesz pierscienie dystansujace do ktoregos z tych obiektywow lub posluchasz rad starszych, czasem zonatych juz, kolegow...
Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl
0,205ct to nie jest mikroskopijny kamień. "Na oko" jest wielkosci polowy malego paznokcia w rece, wiec to nie tak, ze fotografuje glowke od szpilki;-)
Wiem ze pierscien by sie przydal.. musze nad tym pomyslec, chodzi mi jedynie o fakt, co jak co, ale ostry to powinien byc.. no ale patrzac nan z gory okiem tez trudno wyostrzyc - za duzo krawedzi i blikow.. chyba na razie dam sobie spokoj i zrobie z nim to, do czego go kupilem![]()