Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Jak sfotografować brylant??

Bywalec Awatar bartolomic
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Jak sfotografować brylant??

Mam bardzo proste pytanie - czy ktos wie jak sfotografować brylant lub inny kamień (kryształ) o podobnej fakturze?

Próbowałem AF ale rezultaty nie są zbyt dobre, manualnie ostrość ustawiam - nie ma żadnego BF ani FF - rysująć linię ostrości (równoległą do przedniej soczewki) kamień znajduje sie dokładnie w punkcie, gdzie jest ustawiona ostrość, sam jest jednak nieostry.. czy jest może jakiś "myk" ??
    40D, 70-200L /f4; 17-40L /f4; 4GB pqi x100; 580EX; LowePro: Orion Trekker II - powoli ale jednak - marzenia sie spełniają!!

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

zwroc uwage czy chcesz miec ostra krawedz tego kamienia czy tez to co sie w nim odbija (jakis rozblysk czy blik) Trudny temat sobie wybrales

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

ja bym zrobił makro manualnie .....

Uzależniony

Domyślnie

Makro, wysoka przyslona, dobre oswietlenie i ustawienie przedmiotu, obiektyw najlepiej manualny z przyslona o niewielkiej ilosci listkow (5-6, Biometar, Pancolar, Tessar, Industar)...
    Ostatnio edytowane przez Andee ; 13-12-2006 o 09:35
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

poszukaj czegoś o sposobie oświetlania brylantów tak do celów ekspozycyjnych myślę ze to może ci pomóc pokazać na focie to co w brylancie najistotniejsze - czyli szlif i brak skaz

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Zrób zdjęcie w prześwicie, tak fotografuję inkluzje bursztynowe gdzie chodzi o pokazanie "robaczka" wewnątrz bursztynu jak i o sam bursztyn.
    Używam do tego obiektywu micro-nikkor 105 mm.

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JerzyC Zobacz posta
    Zrób zdjęcie w prześwicie, tak fotografuję inkluzje bursztynowe gdzie chodzi o pokazanie "robaczka" wewnątrz bursztynu jak i o sam bursztyn.
    Używam do tego obiektywu micro-nikkor 105 mm.
    a możesz wytłumaczyć pojęcie "w prześwicie?"

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Wyostrz manualnie, jeśli masz problem ze złapaniem ostrosci użyj starego triku czyli kawałka papieo z tekstem. Reszta to już sama przyjemność.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Miasto
    Warszawa

Thumbs down

hm.. nie jest to jednak takie proste po pierwsze brylant nie jest wielkości dłoni (a szkoda:sad gdyż ma 0,205ct... do dyspozycji mam KIT'a bądź 70-200L, wiec nie jest to sprzet dedykowany do makro.. jakby nie było, ostrze na obrączkę, w ktorej jest umieszczony brylant, f domknalem nawet do 36 i ... wszystko ostre oprócz kamienia - na zdjęciu wygląda totalnie zamazany.. troche to dziwne i frustrujące... moze spróbuje bez lampki nocnej (w ciągu dnia, żeby nie błyszczał tak) mam też taki krysztalik na sznurku może zaczne od niego - jest większy i bez żadnej "obudowy" ... a w międzyczasie musze tak czy siak rozglądnac sie za czyms do makro... (no i czyms co zastapi KIT'a, ale to juz znalazlem)

A może ktos juz bawil sie w cos takiego
    40D, 70-200L /f4; 17-40L /f4; 4GB pqi x100; 580EX; LowePro: Orion Trekker II - powoli ale jednak - marzenia sie spełniają!!

Miasto
    Warszawa

Smile

nie dawalo mi to spokoju, wiec mimo panujących ciemności zrobiłem jeszcze jeden test - z kryształem... efekt - złapałem ostrość, ale całość wygląda dosc beznadziejnie - wszedzie odbicia wszystkiego, co tylko jest w pokoju i w dodatku przeswitujaca sciana (jako tło)... musze teraz to po kolei wyeliminowac, ale poczekam na "aniolka" az statyw przyniesie, bo ukladanie ksiazek pod aparatem nie jest najwygodniejsza metoda ;-)

Z brylantem bedzie gorzej, bo jest mniejszy i ma wiecej krawedzi, ale.. nie od razu Rzym zbudowano:smile:

pozdrawiam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów