Strona 9 z 17 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 163

Wątek: [Saurus] Cykloza

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Pomóżcie mi wybrać, powiedzcie czy któreś z tych zdjęć wam się podoba. Staram się teraz nadmiernie nie powiększać galerii na www (żeby nie przytłaczała bo wtedy nikomu nie będzie się chciało wszystkiego obejrzeć) więc nie wrzucam tam wszystkich zdjęć od razu. Pomóżcie mi podjąć decyzję w sprawie ostatnich 2 fotek węża (już tam są, ale waham się czy nie zostawić tylko nr 2) i dzisiejszych:

1.

2.

3.

4.

Przy okazji w końcu wprowadzam jakąś numerację zdjęć bo zawsze zapominałem o tym
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

1 - nie zapominaj ze kot to twoj Pan i nalezy przed nim klekac! A serio - perspektywa...nie zaluj spodni i smialo nizej.
    2,3,4 moga byc z malymi zastrzezeniami - moze to wina mojego monitora ale troche za ciemne i troche za malo ostre sie wydaja. Ale tylko troche. No i co do tego z zamknietymi oczami nie jestem pewien - widac ze kot nie jest w pozycji spiacej.

Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Monitor już przyciemniałem bo kiedyś miałem O WIELE za ciemne zdjęcia i u mnie wyglądają normalnie, ale monitor nie profilowany więc może nadal być nie do końca dobrze ustawiony Co do ostrości to u mnie jest OK. Do Tamrona 28-75 nie mam zastrzeżeń ani co do ostrości od pełnej dziury na 300D, ani co do celności AF (jak widać z trafieniem sobie poradził ).
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"

Galeria WWW

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Saurus Zobacz posta
    Monitor już przyciemniałem bo kiedyś miałem O WIELE za ciemne zdjęcia i u mnie wyglądają normalnie, ale monitor nie profilowany więc może nadal być nie do końca dobrze ustawiony
    Histogram pokazuje co najmniej 2/3 dzialki niedoswietlenia , wiec to jednak nie moj monitor.
    Wrzucasz w Photoshopa, Levels i prawy suwak tak by zlikwidowac puste miejsce i juz od razu jasnosc jest OK.

Co do ostrości to u mnie jest OK.
    A jaki masz monitor? Moze jakis LCD nie najwyzszych lotow ustawiony tak by bylo kolorowo i ostro?
    U mnie na CRT... dalbym SmartSharpen 60/0.6 (czyli dosc delikatnie) i jest OK. A moze nie wyostrzales po zmniejszeniu?

Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Wyostrzałem, ale delikatnie bo jestem czuły na przeostrzenie a na wszelkiej sierści o nie łatwo LCD ustawiałem sobie (częściowo na wyczucie, częściowo na taki sam wzorek szarości jak do CRT ) tak, żeby pozbyć się zbyt dużej jasności i kontrastu i generalnie teraz większość uwag dotyczących różnych zdjęć typu mało kontrastowe, za ciemne itp. u mnie też da się zauważyć. A histogram chyba pokazuje całą rozpiętość tonalną, a nie chodzi o to chyba zawsze żeby światła były w strefie "tuż przed bielą"? Bo kot powinien być mniej więcej na pograniczu 6 i 7 strefy. Naświetlane było na +2/3 EV. Ale monitor rzeczywiście nie najwyższych lotów Generalnie na tych zdjęciach u mnie kolory są dość stonowane, raczej naturalne.

Edit: zastosowałem się do twoich porad (levels, smart sharpen z podanymi parametrami) i rzeczywiście jest lepiej. Podmieniłem pliki na serwerze, zobacz jak teraz u ciebie wyglądają.
    Ostatnio edytowane przez Saurus ; 07-10-2007 o 20:31
    Saurus

Galeria WWW

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

zdjęcia OK, ale nie podoba mi się kadrowanie, jakoś mało góry tak na styk
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Saurus Zobacz posta
    Edit: zastosowałem się do twoich porad (levels, smart sharpen z podanymi parametrami) i rzeczywiście jest lepiej. Podmieniłem pliki na serwerze, zobacz jak teraz u ciebie wyglądają.
    Teraz bez zarzutu

A histogram chyba pokazuje całą rozpiętość tonalną, a nie chodzi o to chyba zawsze żeby światła były w strefie "tuż przed bielą"? Bo kot powinien być mniej więcej na pograniczu 6 i 7 strefy.
    Histogram pokazuje ile szczegolow masz w danych partiach obrazu. Kot jest jasny wiec i jasnych szczegolow (czyli tych po prawej stronie historamu) mu nie zaluj .

Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Co myślicie o tych? Które z nich uważacie za najlepsze?

5.

6.

7.

8.

9.

10.
    Saurus

Galeria WWW

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Jak dla mnie 7 i 9 Któraś z tych.
    Saurus! Masz identyczny fryz jak ja!;p
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Co do 7 to żałuję że mi GO nie wystarczyło na obie głowy, ale przy żadnym z ujęć nie było wiele czasu na zmiany parametrów i powtarzanie A jeśli chodzi o 9 - są inne które mnie samemu bardziej się podobają. A co myślą pozostali?
    A włosy... same takie wyrosły :P
    Ostatnio edytowane przez Saurus ; 11-10-2007 o 20:43
    Saurus

Galeria WWW

Strona 9 z 17 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów