Ostatnio edytowane przez Saurus ; 31-07-2007 o 22:19
Saurus
Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
"Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart
Galeria WWW
Saurus
Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
Galeria WWW
tarantula??? jest super natomiast poprzednie makro hm moją 100 robię i nie jest ok. na moich fotkach podobnie jak na twoich zwierzak nie jest cały ostry tylko jego część (chyba że taki był plan to ok) ja nie mogę złapać całości stworka ktory ma np. 2cm
Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi
No ale chyba wiesz czym jest głębia ostrości i od jakich czynników zależyPrzy tych odległościach nawet z mocno domkniętą przesłoną (ja zwykle robię na f/11) wynosi ona zaledwie kilka mm.
A to nie tarantula tylko ptasznik.
Saurus
Galeria WWW
dzięki tak już wiem co to głębia ale cały czas z nią walczę
ptasznik fajowy![]()
Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi
pierwszy pająk wspaniały, pozostałe fajne ale jakieś dziwaczne kadry IMHO
Saurus
Galeria WWW
2. motyl - świetne ujęcie po przekątnej, szkoda tylko że owad trafił na magentowe tło za sobą, poza tym ten bokeh trochę odciąga uwagę. gdyby motyl na kwiecie był na tle czarnym albo chociaż tak jednolitym jak tło na ostatnim ujęciu - byłoby super
4. motyl - ma się wrażenie, że on zaraz gibnie w dół. trochę więcej od dołu i też byłoby super. poza tym ujęcie jest w porządeczku
ogólnie to masz całkiem fajny sprzęt, potencjał i na pewno duży zapał do tej dziedziny fotografii. moja rada to popracuj trochę nad kompozycją, bo mam wrażenie, że czasem ścinasz zbyt radykalnie.
poza tym w makrofotografii im mniej w kadrze tym lepiej - dot. szczególnie motyli. pozdro
ostatnie robi na mnie wrażenie, choć za ciasno z dołu odrobinę