Strona 2 z 17 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 163

Wątek: [Saurus] Cykloza

Domyślnie

Witam
    Gwoli scisłosci prosze kilka słów na temat okolicznosci powstania, moim zdanie akwarium i gatunek hodowlany, w polskich warunkach klimatycznych niewystepujący
    Teraz kilka słów o samych zdjeciach.
    Obrazki z cyklu ja wyglada modliszka, jesli je oceniac w tej kategori to solidna robota, fotografia-anatomiczna, dobre dopalenie lampa.
    Pozdr
    Rafał
    P.S.
    nie lubie kadrów innych niz te które daje matryca

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

W akwarium to się rybki trzyma, takie zwierzęta trzyma się w terrarium - gwoli ścisłości Gatunek oczywiście nie polski, pochodzą z Tunezji a w tym roku po raz drugi staram się je rozmnożyć (te na fotkach pochodzą z pokolenia uzyskanego rok temu).
    A ja lubię różnie kadry, co mi akurat będzie pasować żeby ulepszyć kompozycję - nie widzę w tym nic złego.

Obrazki z cyklu ja wyglada modliszka
    Generalnie to większość fotek makro jakie można spotkać wygląda mniej więcej w taki sposób i jest dopalana lampą, fotografowanie ich przy świetle zastanym to koszmar, chociaż niektórym się chce bawić. Może kiedyś, ale póki co to nawet statywu porządnego nie mam żeby móc wydłużyć naświetlanie bez poruszeń.
    Ostatnio edytowane przez Saurus ; 16-12-2006 o 12:40 Powód: zapomniałem o czymś
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Don SzaSzlykos
    Guest

Domyślnie

ja tu juz drugi raz zagladam..niby przypadkiem....ale ta porcja robaszków tera bedzie mi sie snic po nocach - co seria to lepsza - pokazałbys jak coś szama hehe martwą nature jakąś .pokazałbys tez fotke calego sprzetu jakim to robisz bo opisales,dzięki, ale jakos szperając w goglach niemoge se tego skompletowac wizualnie a w planach materialnie...SENSEJU NAUCZAJ....

Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Dzięki Też myślałem o sesji z jedzeniem, na razie konstruuję nową lampę błyskową do makro i jak skończę to biorę się do pracy. Niestety 27 stycznia brat wyjeżdża do końca czerwca i zabiera Canona ze sobą (bo faktycznie należy do niego), więc chwilowa przerwa w makro. Ale za to zabiorę się chyba za kliszę, portrety i spróbuję coś osiągnąć w domowej ciemni którą urządził sobie mój tata
    Na typowej sesji zestaw wygląda tak:

Oczywiście wtedy jest na tym 300D. Przy mniejszej skali odwzorowania jak na tych 2 seriach nawet nie muszę zdejmować lampy z body a i tak dobrze wychodzi (choć ta na czerwonym tle była robiona z domowej roboty kołowym fleszem), przy mocniejszych powiększeniach lampę na kablu mocuję na mieszku. Między mieszkiem a EOSem pierścień pośredni - dzięki temu moge ustawić lekki luz na gwintowanym pierścieniu w mieszku i obracać aparatem, a nie całą konstrukcją na statywie.
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"

Galeria WWW

Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

A teraz coś z innej beczki. Ostatnio trochę poczytałem o świetle w portretach którymi miałem zamiar zająć się już jakiś czas temu. Oto efekty, co o nich sądzicie, co poprawić?
    Są chyba zbyt nieostre nawet jak na portret, nie wiem czy to Helios @2.0 aż tak mydli czy to przez długie naświetlanie (mimo statywu i przerwy między podniesieniem lustra a otwarciem migawki, czas 1/25s).

Saurus

Galeria WWW

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Ja bym spróbował oświetlenie bardziej na samą twarz, żeby tło było albo białe alboo czarne i aby krzesla nie było. Jakie ISO? Straszliwie mydło...
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Swiatło obniżę albo ewentualnie drugie słabe od przodu, ale zdecydowanie nie ma oświetlać równo całej twarzy. Ogólnie jest jedno główne skierowane pod kątem z góry oraz mocno stłumiona lampa błyskowa skierowana we włosy, tak osłonięta że w sumie raczej tylko je oświetla.
    Z tłem muszę pomyśleć, póki co to tylko ściana i tak się złożyło że kolorowa.
    Saurus

Galeria WWW

Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Kolejna porcja makro. Wylęg modliszek Blepharopsis mendica - drugie udane rozmnożenie w mojej hodowli (drugi rok z rzędu). Maleństwo ma ok. 4-5 mm.

Co myślicie o fotkach? Ja nie jestem zadowolony z tła, wyszło gorzej niż planowałem, wyblakły jego kolory na zdjęciach (prawdopodobnie odbicia flesza na półmatowym kredowanym papierze są temu winne). I trochę nieostre, ale z mieszkiem maksymalnie rozciągniętym wszystko robi się długie, ciężkie i podatne na wstrząsy (przydałby się czas synchronizacji z lampą w manualu do 1/8000s jak w D70s na przykład :P).
    Saurus

Galeria WWW

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

no faktycznie zdjecia kiepskie poczawszy od tla, kolorow a skonczywszy na nieostrym robaku ( za tak powiem ). Powinienes wyczyscic sobie matryce bo widac pelno paprochow
    Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereli
    Canon? moze niedlugo!

Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Z tym czyszczeniem to już zwlekam nie wiem jak długo, ale aparat w praktyce nie należy do mnie a brata ciężko do wacików przekonać A kolory - dość naturalnie odwzorowane. Choć z kwiatami w takich kolorach zawsze mam problem.
    Saurus

Galeria WWW

Strona 2 z 17 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów