Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 61

Wątek: 85 1.8 czy 100 2.0? róznicy w cenie praktycznie nie ma wiec?

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

link do mojej galerii na CB, ostatnie sesje robilem m.in. 100 f2.0... mam go dopiero od niedawna wiec narazie widze zalety niz wady :-) ale od samego poczatku chcialem miec setke zamiast 85ki...

link http://canon-board.info/showthread.php?t=12106&page=3

Fortuna
    zdjecia nr 1,2,7

Magda
    8, 9, 10

te zdjecia byly robione bankowo setka, wiecej z pewnoscia sie znajdzie na kompie w domu...

kiedys w przyszlosci chcialbym miec 135 ale narazie musi mi styknac to co mam :-)

Coś już napisał
    Miasto
    Szczeck

Domyślnie

janmar, przedstawiles mocno wyidealizowany obraz "sielanki slubnej", jakze dalego odbiegajacy od polskich realiow Jezeli mozna, ile lat fotografujesz ta tematyke?

(...)
    "A ja ignorant tak często sie zastanawiałem nad rozpietoscia tonow między biała suknią a czarnym garniturem.Nad umiejetnościa sfotografowania ludzkiego szczescia, wzruszen matek, ojcowskiej dumy,misterium sakramentu, piekna wnetrz katedralnych,skromności wiejskich kosciółków,rubasznosci weselników"
    (...)

A wiec czekam na te "cudowne zdjecia" (sample), ktore dobrze oddadza to, o czym piszesz - oczywiscie w Twoim wykonaniu. Kocham prawdziwa sztuke, wiec chetnie zobacze te efekty

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lete Zobacz posta
    janmar, przedstawiles mocno wyidealizowany obraz "sielanki slubnej", jakze dalego odbiegajacy od polskich realiow Jezeli mozna, ile lat fotografujesz ta tematyke?

(...)
    "A ja ignorant tak często sie zastanawiałem nad rozpietoscia tonow między biała suknią a czarnym garniturem.Nad umiejetnościa sfotografowania ludzkiego szczescia, wzruszen matek, ojcowskiej dumy,misterium sakramentu, piekna wnetrz katedralnych,skromności wiejskich kosciółków,rubasznosci weselników"
    (...)

A wiec czekam na te "cudowne zdjecia" (sample), ktore dobrze oddadza to, o czym piszesz - oczywiscie w Twoim wykonaniu. Kocham prawdziwa sztuke, wiec chetnie zobacze te efekty
    No cóz ,pisałem w watku że nigdy nie fotografowalem ślubu.Jestem amatorem.
    Pisałem o podziwie dla sztuki fotografii slubnej i kolegów którzy ja zawodowo uprawiaja.Fotografuję juz przeszło piećdziedziesiat lat[kiedy to zleciało ]
    i ciągle sie fotografią zachwycam.Swoją też:-D I ciagle spotykam ludzi myslacych podobnie,pieknie.Zacytuje zawodowca z tego forum{mysle ze sie oto nie pogniewa]

Cytat"O fotografii ślubnej mógłbym mówić godzinami i nie powiedzieć prawie nic, bo fotografia jest czymś absolutnie nieskończonym, nie do opowiedzenia.

Jest jednak kilka słów-kluczy, które w takim monologu powracałyby najczęściej. To czujne czekanie z aparatem na niepowtarzalne momenty, najpiękniejsze emocje, poszukiwanie magii miejsc, oraz światła i jego gier. Każda z tych cząstek żyje własnym życiem, tworzy swoje opowieści.
    Ale wszystkie składają się w jedną historię o ślubie dwojga ludzi.

Fotografując ślub i wesele nie trzymam się wyłacznie Młodej Pary. Nie zapominam, że ich bliskość i postaci są głównymi bohaterami reportażu, ale staram się opowiedzieć o nich także przez to, co dzieje się dookoła: poprzez osoby i gesty bliskich i przyjaciół, najmniejsze detale i zdarzenia.

Nie kończyłem fotograficznych szkół, artystycznych akademii i zagranicznych kursów. Fotografię odkrywałem krok po kroku, sam, z wszystkimi konsekwencjami i etapami prawdziwej miłości – od zadziwienia i zauroczenia, przez poznawanie i docieranie się po dojrzałą, cierpliwą miłość.
    Dzisiaj fotografia to mój zawód. Nie wyobrażam sobie, że zajmując się czymkolwiek innym, niż fotografowanie, mógłbym być równie szczęśliwy.

Mieszkam " Koniec cytatu
    Widzisz we wszystkim mozna sie dopatrwać dobra,piekna,radosci ,albo brzydoty, zła ,złosci...
    Idz swoja drogą, a moich zdjec nie bede Ci pokazywał nie sa robione dla Ciebie,ani dla ocen.Wybacz bez urazy.Pozdrawiam:smile:

Coś już napisał
    Miasto
    Szczeck

Domyślnie

janmar, masz talent do pisania - gratuluje.
    Osobiscie skupiam sie na warstwie wizualnej i tego, jak w praktyce wygladaja rzeczywiste efekty pracy rodzimych "fotografow slubnych". Wnioski sa niestety malo optymistyczne - jakokolwiek bysmy nie ubrali tego w ladne sformuowania z... pogranicza literatury. Byc moze kiepsko znam ten rynek, ale na chwile obecna nie znam fotografa w tym kraju, ktorego prace slubne moglbym uznac za dziela sztuki, nie bedace typowym "wyrobnictwem weselnym". Byc moze stawiam poprzeczke zbyt wysoko. Mozliwe.

No nic, wracajmy do tematu watku
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Nad umiejetnościa sfotografowania ludzkiego szczescia, wzruszen matek, ojcowskiej dumy,misterium sakramentu ,piekna wnetrz katedralnych,skromności wiejskich kosciółków,rubasznosci weselników.
    To co napisałeś to mnie wygląda właśnie na reklamę kiczowatej ślubnej chałtury ;-).

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    To co napisałeś to mnie wygląda właśnie na reklamę kiczowatej ślubnej chałtury ;-).
    A mi to wygląda raczej na przemyślenia kogoś, kto po prostu ma jakieś przemyślenia i fotografowanie traktuje nie tylko jako zapisywanie obrazów, ale również utrwalanie emocji im towarzyszących... To piękne...

Może, jeśli będę dużo ćwiczył swój mózg, to się kiedyś nauczę takiego spoglądania na otoczenie. I dostrzegania piękna.

Pozdrawiam:-D
    EOS i nie tylko...

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    ten cytat pochodzi z tej strony:
    http://www.adamtrzcionka.pl/

jeśli zdjęcia tam umieszczone są dla Ciebie "kiczowatą chałturą" to ja proponuję znaleźć sobie inne hobby

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    do cropa 85, do pełnej 100

jakość obydwu identyczna niemal
    Eeee tam... 85-ka na FF-ie to klasyka, a 100-ka, to tak nie wiadomo co
    Ani to 85, ani 135mm

A tak na poważnie - jak ktoś nie ma preferencji z czasów analogowych, to będzie mu mniej więcej wszysko jedno czy to 100, czy 85 (jakość jest faktycznie identyczna). Do cropa brałbym zdecydowanie 85. Powód jest b.prosty - na cropie to jest 136mm vs 160. Po przesiadce na FFa, sprzedajemy 85 i kupujemy 135 i dalej focimy w perspektywie, do której jesteśmy przyzwyczajeni. A na co przesiąść się z 100-ki? Sigma 150? Nie sądzę.

Ja tam wolę 85

http://plfoto.com/1388604/zdjecie.html
    Pentax K-5 II, Leica M9

Bywalec Awatar Dorn
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Odgrzeje troszke temat 85.
    To, ze to bdb obiektyw doportretów to juz wiem (wyczytałem) ale powiedzcie mi, czy np do fotografii sportowej (zuzel) jako "lekkie" tele to by sie nadał? AF jest szybki - tak w porównaniu do 70-200 to podobny?
    Zdjecia robione z płyty - czyli tak "dosć" blisko żuzlowców.
    Przydało by mi sie takie jakieś jasne szkło - bo ostatnio to co raz wiecej zawodów organizowanych jest przy sztucznym świetle i wtedy to moje 70-200/4 to tak srednio dawało rade (maiłem 300D, nowy sezon z 40D będzie) - bo w dzień to ok.
    40D | 17-40/4L | 70-200/4L | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
    ---------------------
    Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
    Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.

Bywalec Awatar radmro
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Wydaje mi się, że lepiej byś zrobił wymieniając 70-200 4.0 na wersję 2.8. Krótkie stałki Canona są świetne (miałem 100 2.0 dłuższy czas), mają bardzo szybki AF i sprawdzają się bardzo dobrze przy fotografowaniu dynamicznych scen ale bardziej praktyczny byłby tutaj jednak jasny zoom. Ze stałką będziesz miał więcej biegania a motory to raczej dość szybkie są Ale jeżeli się na nią mimo to zdecydujesz to zawiedziony nie będziesz.
    5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
    flickr

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów