Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 61

Wątek: 85 1.8 czy 100 2.0? róznicy w cenie praktycznie nie ma wiec?

Zablokowany

Domyślnie

Dziekuje szwayko.

O to wlasnie mi chodzilo!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Wychodzi na to,ze w plenerze na niskich iso nie widze roznicy miedzy 85 mm@40d a 100mm@5d.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ale szwayko portrety oczywiscie zacne.
    Ostatnio edytowane przez czikabonita ; 10-03-2011 o 10:19 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Fajna ta pierwsza modella
    Ja osobiście wolę 85mm, bo 100 jest jakieś takie ni z gruszki ni z pietruszki, ni to 85 ni 135.
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ernest_DLRS Zobacz posta
    Ja osobiście wolę 85mm, bo 100 jest jakieś takie ni z gruszki ni z pietruszki, ni to 85 ni 135.
    Jest jeszcze taka teoria, ze zamiast co chwila się zastanawiać czy 85 czy 135, jedno za krótkie, drugie za bardzo spłaszcza - wtedy 100 jest w sam raz. ;-)

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Jest jeszcze taka teoria, ze zamiast co chwila się zastanawiać czy 85 czy 135, jedno za krótkie, drugie za bardzo spłaszcza - wtedy 100 jest w sam raz. ;-)
    Przepraszam za OT, ale Twój avatar razem z podpisem "Pełne uzależnienie" wygląda dość zabawnie

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Blindseeker Zobacz posta
    Przepraszam za OT, ale Twój avatar razem z podpisem "Pełne uzależnienie" wygląda dość zabawnie
    Fakt, chyba przekroczyłem 1000 postów, a avatar od początku ten sam, to moja lewa ręka, a w prawej miałem aparat i robiłem zdjęcie (jeszcze na slajdzie) - polska tradycja symbolizująca męskie dyskusje :-).

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Witam Wszystkich, odswieżę wątek - naczytałem sie masę o tych obiektywach ale mam pytanie do użytkowników z puszkami cropowymi, najchetniej 60d - jak AF zachowuje się w tym sprzęcie - opinie sa bardzo sprzeczne - generalnie mam odczucia, że obydwa obiektywy super pracują na pełnej klatce, a na cropie podobno nie widać różnicy w stosunku do błędów popularnej 50 1.8 ? Są opinie, że pomyłki równie częste, wolna praca i częste problemy FF, BF ? Proszę o podpowiedź jak z tym jest w Waszych doswaiczeniach z niepełną klatką.

Początki nałogu

Domyślnie

Miałem 85tkę na 30D, 50D, 1d mk II, 1d mk III i 5d mk2. Na wszystkich raz wybrana dobra sztuka ( z 3 sztuk w sklepie ) trafiała w punkt i była jednym z najszybszych szkieł jakie posiadałem. 50 1.8 wspólne ma z nią tylko światło - AF jest zdecydowanie szybszy, podobnie jak budowa i jakość samego obrazu. Z canonowskich 85tek stosunkowo wolne są tylko eLki 1.2.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andymis Zobacz posta
    ...jak AF zachowuje się w tym sprzęcie - opinie sa bardzo sprzeczne - generalnie mam odczucia, że obydwa obiektywy super pracują na pełnej klatce, a na cropie podobno nie widać różnicy w stosunku do błędów popularnej 50 1.8 ? Są opinie, że pomyłki równie częste, wolna praca i częste problemy FF, BF?
    Porównywanie 50 f/1.8 do 85 f/1.8 jest nieporozumieniem. To dwie różne klasy sprzętu tak pod względem jakości jak i odwzorowania - oczywiście superlatywy dotyczą 85 f/1.8. Jeżeli chodzi o AF 85 f/1.8 to jest on szybki i precyzyjny a pomyłki zdarzają się stosunkowo rzadko. Jednym słowem bardzo udana konstrukcja w przyzwoitej cenie.
    EOS + Speedlite

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Dziękuję za powyższe odpowiedzi, wcześniej spotkałem różne opinie na forach sklepowych, stad moje wątpliwości, ale rozumiem, że mimo wszystko warto egzemplarz przetestować i wybrać w miarę sprawdzony ?

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów