Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 61

Wątek: 85 1.8 czy 100 2.0? róznicy w cenie praktycznie nie ma wiec?

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie 85 1.8 czy 100 2.0? róznicy w cenie praktycznie nie ma wiec?

jw chwalicie tak 85 1.8 a jak wypada w porownaniu z 100 2.0? do 30D ktory lepiej kupic? ja sie skłaniam do 85 ale...

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

To ja sie dolacze do tego pytania. Tylko ze mnie interesuje ktory z tych dwoch obiektywow lepszy bedzie do analoga. Lepszy do portretu pod wzgledem ostrosci (czy ostre sa od pelnej dziury), rozmycia tla itp. Roznica w swietle, ogniskowej, czy cenie jest praktycznie zadna wiec warto zastanowic sie ktory wybrac.
    EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
    EF 50 f/1,4 USM | EF 17-40 f/4L USM | EF 70-200 f/4L IS USM | Speedlite 580 EX

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    jw chwalicie tak 85 1.8 a jak wypada w porownaniu z 100 2.0? do 30D ktory lepiej kupic? ja sie skłaniam do 85 ale...
    Mnie się też wydaje, że 85mm bo przy typowych dla tych szkieł zastosowaniach łatwiej zrobić pół kroku do przodu niż do tyłu. Zwłaszcza w pomieszczeniu (studiu), gdy za plecami została juz tylko sciana :-)

BTW, trochę mnie zastanawia jaki sens Canon widzi w produkcji tak minimalnie różniących się obiektywów?
    Różnica w perspektywie raczej nie do odróżnienia, różnica w świetle 1/3EV... IMHO w użytkowaniu praktycznie identyczne szkła.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

do cropa 85, do pełnej 100

jakość obydwu identyczna niemal
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gizzmo Zobacz posta
    To ja sie dolacze do tego pytania. Tylko ze mnie interesuje ktory z tych dwoch obiektywow lepszy bedzie do analoga. Lepszy do portretu pod wzgledem ostrosci (czy ostre sa od pelnej dziury), rozmycia tla itp. Roznica w swietle, ogniskowej, czy cenie jest praktycznie zadna wiec warto zastanowic sie ktory wybrac.
    Posiadam Ef 85/1,8 i jestem z niego bardzo zadowolony. Nie miałem do czynienia z Ef 100, ale z opinii można wnioskować, że pod wieloma względami jest bardzo podobny do EF 85, poza oczywiście ogniskową. Tak naprawdę o wyborze któregoś z tych szkieł decydują więc preferencje fotografującego i chyba również przeznaczenie (cyfra czy analog).

Mam Ef 85, bo używam cyfry z cropem, gdybym używał FF (obojętnie analogowego czy cyfrowego), wolałbym coś "dłuższego" i Ef 100/2,0 byłby wtedy idealny. "Setka" zapewnia również minimalnie większe rozmycia tła, co bardzo mi odpowiada.

I jeszcze jedno: większa popularność Ef 85/1,8 może również wynikać z tego, że jest jednak tańszy od Ef 100/2,0.

Pozdrawiam

Robert

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A wie ktoś może ktory ma szybszy af?
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek Zobacz posta
    A wie ktoś może ktory ma szybszy af?
    Raz, że nie ma za bardzo przesłanek, aby tak sądzić.
    A dwa - chyba trudno będzie znaleźć kogoś, kto miałby oba te szkła i sprawdził, bo większość po ciężkich dylematach ;-) wybierze jedno bądź drugie :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec Awatar Smaczny

Domyślnie

Ja do 5D wybrałem setkę. Posiadam także Tamrona 28-75 zatem 85-tka byłaby jednak trochę za blisko Tamrona. Z innych szkieł mam same krótkie stałki 24/2.8 i 35/2.0 więc setka robi u mnie za portretówkę, tele i macro ;-) czego przykłady poniżej:

SuMa NaŁoGów MuSi bYć sTaŁa

Domyślnie

Smaczny... smakowite te fotki. nice.
    moje digarty
    EOS 30D, Canon EF-s 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 50mm/1.4 USM, Canon EF 85mm/1.8 USM, Pretec 2GB Cheetah 80x, Hoya UV SuperHMC, Lowepro Slingshot 200 AW.....&.....Sony_DSC-F717, MemoryStickPRO ULTRA II 512mb, Hoya Polar HMC, Hakuba Skylight 1B MC, torba Jeep-bagM, statyw Velbon Ultra Lux iF.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Super fotki. Ja ze 100 na 5d też byłem zadowolony.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów