jwchwalicie tak 85 1.8 a jak wypada w porownaniu z 100 2.0? do 30D ktory lepiej kupic? ja sie skłaniam do 85 ale...
jwchwalicie tak 85 1.8 a jak wypada w porownaniu z 100 2.0? do 30D ktory lepiej kupic? ja sie skłaniam do 85 ale...
To ja sie dolacze do tego pytania. Tylko ze mnie interesuje ktory z tych dwoch obiektywow lepszy bedzie do analoga. Lepszy do portretu pod wzgledem ostrosci (czy ostre sa od pelnej dziury), rozmycia tla itp. Roznica w swietle, ogniskowej, czy cenie jest praktycznie zadna wiec warto zastanowic sie ktory wybrac.
EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
EF 50 f/1,4 USM | EF 17-40 f/4L USM | EF 70-200 f/4L IS USM | Speedlite 580 EX
Posiadam Ef 85/1,8 i jestem z niego bardzo zadowolony. Nie miałem do czynienia z Ef 100, ale z opinii można wnioskować, że pod wieloma względami jest bardzo podobny do EF 85, poza oczywiście ogniskową. Tak naprawdę o wyborze któregoś z tych szkieł decydują więc preferencje fotografującego i chyba również przeznaczenie (cyfra czy analog).
Mam Ef 85, bo używam cyfry z cropem, gdybym używał FF (obojętnie analogowego czy cyfrowego), wolałbym coś "dłuższego" i Ef 100/2,0 byłby wtedy idealny. "Setka" zapewnia również minimalnie większe rozmycia tła, co bardzo mi odpowiada.
I jeszcze jedno: większa popularność Ef 85/1,8 może również wynikać z tego, że jest jednak tańszy od Ef 100/2,0.
Pozdrawiam
Robert
Mnie się też wydaje, że 85mm bo przy typowych dla tych szkieł zastosowaniach łatwiej zrobić pół kroku do przodu niż do tyłu. Zwłaszcza w pomieszczeniu (studiu), gdy za plecami została juz tylko sciana :-)
BTW, trochę mnie zastanawia jaki sens Canon widzi w produkcji tak minimalnie różniących się obiektywów?
Różnica w perspektywie raczej nie do odróżnienia, różnica w świetle 1/3EV... IMHO w użytkowaniu praktycznie identyczne szkła.
do cropa 85, do pełnej 100
jakość obydwu identyczna niemal
O obiektywach wiem prawie wszystko
Eeee tam... 85-ka na FF-ie to klasyka, a 100-ka, to tak nie wiadomo co
Ani to 85, ani 135mm
A tak na poważnie - jak ktoś nie ma preferencji z czasów analogowych, to będzie mu mniej więcej wszysko jedno czy to 100, czy 85 (jakość jest faktycznie identyczna). Do cropa brałbym zdecydowanie 85. Powód jest b.prosty - na cropie to jest 136mm vs 160. Po przesiadce na FFa, sprzedajemy 85 i kupujemy 135 i dalej focimy w perspektywie, do której jesteśmy przyzwyczajeni. A na co przesiąść się z 100-ki? Sigma 150? Nie sądzę.
Ja tam wolę 85
http://plfoto.com/1388604/zdjecie.html
Pentax K-5 II, Leica M9
SuMa NaŁoGów MuSi bYć sTaŁa
EOS 30D, Canon EF-s 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 50mm/1.4 USM, Canon EF 85mm/1.8 USM, Pretec 2GB Cheetah 80x, Hoya UV SuperHMC, Lowepro Slingshot 200 AW.....&.....Sony_DSC-F717, MemoryStickPRO ULTRA II 512mb, Hoya Polar HMC, Hakuba Skylight 1B MC, torba Jeep-bagM, statyw Velbon Ultra Lux iF.