Wydaje mi się, że lepiej byś zrobił wymieniając 70-200 4.0 na wersję 2.8. Krótkie stałki Canona są świetne (miałem 100 2.0 dłuższy czas), mają bardzo szybki AF i sprawdzają się bardzo dobrze przy fotografowaniu dynamicznych scen ale bardziej praktyczny byłby tutaj jednak jasny zoom. Ze stałką będziesz miał więcej biegania a motory to raczej dość szybkie sąAle jeżeli się na nią mimo to zdecydujesz to zawiedziony nie będziesz.
5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
flickr
W mojej stopce jest jeden portret z 85mm +300D (na samej górze strony). Nie jest to zapewne dobry portret, ale miałem ten obiektyw praktycznie pierwszy raz w ręce, a i portretów mi się nie zdarzyło zbyt wiele...
Wybaczcie za offtop...teraz zorientowałem się, że to była 85 1.2...wszystko przez to, że jeszcze śpię ;/...jeszcze raz sorki.
Ostatnio edytowane przez DeMarcus ; 13-01-2008 o 12:10
www.plfoto.com/83612/autor.html - Moja prymitywna twórczość...
Nie wiem do końca, dlaczego, ale jak widzę sample generalnie ze stałoogniskowych (85, 100, 35) wykonane na 5D to jestem zachwycony. Natomiast sample z cropów są dla mnie po prostu przeciętne i zniechęcają mnie do kupienia stałki. Nie wiem czy jest to spowodowane innym rozmiarem matrycy, czy na przykład tym, że użytkownik 5D to zapewne profesjonalista i wie jak robic zdjęcia, a z posiadaczem APS-C to może byc różnie...
FF na 5D powoduje, że widzimy mniejszą głębię ostrości, co nadaje zdjęciom jeszcze większego uroku.
hej powim tak kumpel ze stanow mi ja przyslal 100 f2 kosztowala mnie 50 dolcow znalazl ja gdzies na jakims jarmarkumialem jad dalej puscic ale jak zobaczylem jakie focie ladniutkie mozna z niej zrobic to teraz wiem ze te szkielko zostanie do konca i jeszcze dzien dluzej ze mna
![]()
50D 70-200mm L f4.0- 100mm f2.0 USM 17-55 IS USM Canon G7 Canon Speedlite 430 EX
Odkopuje troche temat.
Do tej pory uzytkowalem 40d z 85 1.8.
Przesiadam sie na 5d ale chcialbym zachowac zdolnosc tego szkla do izolowania calej postaci z tła. Zdaje sobie sprawe,ze po przesiadce na FF z rzeczywistych 135mm jakie dawala 85tka na cropie zrobi sie sporo krocej.
Pytanie : czy 85tka na FF bedzie tak samo izolowala postac od tla jak to samo szklo na cropie - z racji tego,ze na ff mamy inna glebie ostrosci?
Jesli nie,to czy 100 f2 da rade tak samo odciac postac,czy moze jesli chce osiagnac ta sama perspektywe i rozmycie to musze kupic 135mm ?
85tka na 40d dawala mi taki obrazek