Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Wysokośc VAT na plener itd..

Bywalec Awatar mtata
    Miasto
    Warszawa/Bielsk Podl.

Domyślnie

Pracuję na etacie i raczej nie planuję w najbliższym czasie z tego rezygnować

Fotografia od zawsze była moim hobby. Dopiero od stosunkowo niedawna pojawiła się możliwość dodatkowego przypływu gotówki, żeby trochę złagodzić ból związany z zakupem coraz to nowych dodatków do sprzętu. Raczej więc nie liczę na to, że mógłbym kiedykolwiek "wyżyć" z samej fotografii. Ale cały ten proceder chciałbym uprawiać jak najbardziej legalnie

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

więc rejestrujesz działalność, rozliczasz się na zasadach ogólnych, prowadząc książke przychodu i rozchodu do zusu będziesz musiał jednak płacić składkę zdrowotną (oprócz tej którą płaci pracodawca) to jest ok. 170PLN plus jest taki że podatek płacisz od dochodu czyli różnicy pomiędzy przychodem a rozchodem od podatku odlicza się zapłacone składki ZUS więc jedyna uciążliwość to składanie PIT5 co miesiąc - więc musisz sobie zrobić bilans zysków i strat i odpowiedzieć na pytanie czy ci się to opłaca. oczywiście nie wyjaśniłem tu dokłądnie niuansów rozliczania się z US bo to problem dośc rozległy a dla mnie zbyt mglisty dlatego osobiście korzystam z pomocy osób bardziej doświadczonych

Bywalec Awatar mtata
    Miasto
    Warszawa/Bielsk Podl.

Domyślnie

Dzięki wielkie za poradę! :-)

Wspomniałes wcześniej, że może tu mieć znaczenie czy prowadzi się "zwykłą" działalność gospodarczą, czy jest się artystą fotografikiem. Nie to, żebym od razu chciał się uważać za artystę ale ciekawi mnie co trzeba zrobić, żeby nim zostać i czym to się różni dla US od nie-artysty fotografa

Domyślnie

o jaki ciekawy temat ja od stycznia otwieram dzialalnosc, ktorej jedna z galezi bedzie wlasnie fotografia zleceniowa ... ale bedzie to tylko ok 30% dochodu, czy mogłby mi ktoś napisać jak wygląda sprawa kas fiskalnych ?? pozostałe 70% będą to usługi dla firm z zakresu szeroko pojętego projektowania oraz informatyki.

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

póki co nie potrzebujemy kas fiskalnych (projektowania - jakiego?) a żeby US uznał cię za artystę to chyba trzeba być członkiem SPAFu np a może nie, trzeba by zapytać ale taka usługa jak plener dla młodych i to jeśli jest to twoje dodatkowe żródło dochodu to raczej sięnie załapie, choć wg PKD to będzie chyba 92.31.G ale jako twórca róznica polega na tym jaki przyjmuje się koszt uzyskania przychodu (50% jeśli się nie mylę) i nie prowadzi się wtedy jako takiej księgowości ale tego nie jestem pewien

Domyślnie

projektowania graficznego, reklamy, znaki towarowe, loga, strony.
    Dodatkowo programowanie sterowników, maszyn numerycznych.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów