Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Pierwsza cyfrowka SLR - EOS 400D?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piszczal Zobacz posta
    zapamietaj gdzie jest ten lamus z odesłaną minolta, gwarantuję Ci że wrócisz do analoga, po roku zachłyśnięcia cyfrą zapragniesz fotografii z duszą, a tę daje analog, co więcej może przejdziesz na większy format...
    Nie sposób się nie zgodzić Tak na marginesie to nigdy nie miałem tyle analogowego sprzętu co teraz, a przez ostatnie miesiące to chyba nawet częściej od cyfry używam kliszowych puszek

P.S. Wczoraj dokupiłem światłomierz do znalezionego w szafie średnioobrazkowego Strata 66, jeszcze tylko małe czyszczenie z kurzu i....
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Coś już napisał

Domyślnie

zapamietaj gdzie jest ten lamus z odesłaną minolta, gwarantuję Ci że wrócisz do analoga, po roku zachłyśnięcia cyfrą zapragniesz fotografii z duszą, a tę daje analog, co więcej może przejdziesz na większy format...

powodzenia i odezwij się za rok na PW
    Nie watpie; niedawno zakupilem zonie nowiutka minolte dynax 5 z minoltowskim 24-105, ktore wprost uwielbiam. Szczegolnie, jesli w miejsce zooma podepne staaary (20-letni?) AF 50/1.7. Pozdrawiam!

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Choroba nie wiedziałem, że robię fotki bez duszy . I co gorsze do foto z duszą mnie zupełnie nie ciągnie .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Praca z analogiem, gdzie każdą fotkę traktujemy z namaszczeniem, zwlaszcza jeżeli sami obrabiamy materiał, to cudowne przezycie...
    ale i kosztowne, pracochłonne, zabierające masę czasu... dlatego, pomimo, że darzę ogromnym sentymentem analogi, przesiadlem sie na cyfrę... i nie żałuję :-)
    Ludzie mają zakodowany pęd ku wygodzie, dlatego analogi sa bez szans.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemekthor Zobacz posta
    - czy zoom canona 55-200, bedacy (w moim odczuciu) naturalnym przedluzeniem kitowego 18-55, jest cos wart? Moze kupic Sigme?
    Posłuchaj kolegów, dobrze radzą, bo sami też kiedyś zaczynali swoją przygodę z cyfrą. Nie patrz nawet na 55-200, ani canona, ani tamrona, ani sigmy. Bierz sigmę 70-300 APO DG - naprawdę warto dołożyć kilka złotych (ok.300?) a o wiele lepsza jakość wynagrodzi Ci dziurę 55-70 - choć mi ona wcale nie przeszkadza.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Posłuchaj kolegów, dobrze radzą, bo sami też kiedyś zaczynali swoją przygodę z cyfrą. Nie patrz nawet na 55-200, ani canona, ani tamrona, ani sigmy. Bierz sigmę 70-300 APO DG - naprawdę warto dołożyć kilka złotych (ok.300?) a o wiele lepsza jakość wynagrodzi Ci dziurę 55-70 - choć mi ona wcale nie przeszkadza.
    Dziekuje za porady. Zdecydowalem juz, ze poki co zakupie aparacik z "kitem" i wezme ten podstawowy 50mm/1.8. Wiecej szkiel dokupie w przyszlym roku. Moze elki 16-35 i 35-300...? Hehe, bede sie Was radzil. Dam znac, jak pojawia sie pierwsze klopoty. Pozdrawiam!

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemekthor Zobacz posta
    Dziekuje za porady. Zdecydowalem juz, ze poki co zakupie aparacik z "kitem" i wezme ten podstawowy 50mm/1.8. Wiecej szkiel dokupie w przyszlym roku. Moze elki 16-35 i 35-300...? Hehe, bede sie Was radzil. Dam znac, jak pojawia sie pierwsze klopoty. Pozdrawiam!
    Wynalazki typu 35-350 odradzam. Może w wersji Canon L nie jest tragedia optyczna (ale rewelacją nie jest), no i ciężkie to jak cholera i ciemne, z poza tym z 400D zrobi się zakres 50-560, czyli kompletnie nieużyteczy przy tej jakości. Lepiej brać 70-200 4 lub 2.8 albo 100-400.
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdrianP Zobacz posta
    Wynalazki typu 35-350 odradzam. Może w wersji Canon L nie jest tragedia optyczna (ale rewelacją nie jest), no i ciężkie to jak cholera i ciemne, z poza tym z 400D zrobi się zakres 50-560, czyli kompletnie nieużyteczy przy tej jakości. Lepiej brać 70-200 4 lub 2.8 albo 100-400.
    Całkowicie zgadzam się z przedmówcą. Zakupiłem ostatnio 70-200 F4 i widzę, że to naprawdę dobrze wydane pieniądze.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Korba
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Nie ma takiego - jest tylko f/4.5-

Analogiczny Tamron (również względem Sigmy 55-200 f/4-5.6) ma wyższą rozdzielczość, jest zdecydowania najtańszy, trzyma światło f/4 aż do 135mm, ma najmniejszy minimalny dystans fokusa, najtrafniejszy autofokus i jest najlżejszy.
    Ja sie zgadzam w 100% z ewg.
    Tez mialem podobny dylemat jak autor watku. Kupilem praktycznie ten sam sprzet.

Z Tamrona 55-200 jestem bardzo zadowolony. Za kazdym razem trafia w punkt, fakt ze troche wolny jest AF ale obraz i kolory na zdjeciu jak dla mnie sa super. (dodatkowe plusy to cena i waga )

Dla mnie wizjer w 400D jest idealny (nie trzeba przewalac galami zeby caly kadr ogarnac, dodatkowe 4 punkty AF leza +/- w mocnych punktach obrazu, te same punkty + punkty ze srodkowej linii poziomej sa pomocne przy trzymaniu poziomu na zdjeciac)

Grip pomaga w trzymaniu (a lapy mam dosc spore - swego czasu potrafilem bez problemu trzymac pilke do kosza w jednej rece) i jest wygodny

Lampa 430EX ma wszystkie potrzebne CFy, swieci tam gdzie trzeba i tak jak trzeba, jak juz ktos napisal mozna ja obracac i wyginac. Jedyne czego nie ma to sterowanie innymi lampami ale moze kiedys kupie sobie 580 (lub jej nastepce) i wtedy 430 bedzie jak znalazl jako druga na slave

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Korba Zobacz posta
    Dla mnie wizjer w 400D jest idealny (nie trzeba przewalac galami zeby caly kadr ogarnac,
    Bardzo ciekawe podejście :-)
    Wszyscy chcemy mieć duzy wizjer, a tu Kolega odwrotnie - zadowolony z małego :-)

Cytat Zamieszczone przez Korba Zobacz posta
    Lampa 430EX ma wszystkie potrzebne CFy,
    Ja bym powiedział inaczej: ma same niepotrzebne CFy :-)
    Mnie się przynajmniej jeszcze nie zdarzyło z nich korzystać i nawet nie wiem do czego służą :-) Musiałbym w instrukcji szukać...
    Czy ktoś ma podobne odczucia?
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów