... a ktore z plyt sa bezpieczniejsze "trwalsze" CD-R czy CD-RW (DVD-R czy DVD-RW)?
... a ktore z plyt sa bezpieczniejsze "trwalsze" CD-R czy CD-RW (DVD-R czy DVD-RW)?
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona
ja kupuje verbatimki - te z najlepszej wytworni hehe. tak serio to pan w sklepie na osiedlu mi poleca bo ma tanie plyty.a ma tanie bo mu cholernie duzo schodzi. cholernie duzo schodzi dlatego ze duzo ludzi kupuje a to przeklada sie na to ze gosc wie pewnie co mowi i co sprzedaje. zreszta zawsze mnie je...krzyczy jak chce wziac DVD+R a nie -R, bo minusy maja ilesc tam bledow mniej niz plusy... a nawet jak gosc nie ma zadnej wiedzy to przynajmniej sprawia ze spie spokojniej![]()
Ja wiem że wyśmiać i krytykować jest bardzo łatwo. Znacznie łatwiej niż zaproponować coś konstruktywnego. Pozwól że odwrócę. Rozumiem że testowałeś te płytki i wyszłoże po 200-tu latach trzymanych w warunkach jak opisane nie działają. Mało wysiadły wcześniej
- kiedy, dlaczego?
Sam co do nich mam wątpliwości ale wiem też, że są tacy co ich używają już dość długo (moi koledzy ze studiów nagrań) i bardzo sobie chwalą.
Ja trzymam wszystkie dane na wielu HDD w wielokrotnych kopiach ale tych płytek spróbuję z czystej ciekawości.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Zapytaj producenta. Nagrywam płyty odkąd istnieją i jedno wiem na pewno: to NOŚNIKI - służą do przeniesienia danych, nie do archiwizacji, bo po jakimś czasie przestają się czytać. Taka ich natura. Nie mam ochoty ZROZUMIEĆ tego zjawiska - wystarczy, że wiem, że istnieje.
A te 200 lat mnie rozśmieszyło, bo to slogan jak każdy inny. I tak tego nie sprawdzimy.
J
ja używam płyt EMTEC Gold, lub EMTEC CERAM GUARD - ich obliczona przez producenta trwałośc to 100 i 30 lat. DVD - EMTEC GOLD i TDK SCATCH PROOF. według mnie to są jedyne płytki warte zaufania.
I am FX
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Pisałem przecież - archiwizuję i nagrywam prace klientom odkąd istnieją płyty CD, często prace wracają do mnie po latach, więc mam jakieś pojęcie o ich trwałości.
Te starsze są trwalsze: wytrzymują 5-6-7 lat. Te nowsze - różnie, ale zdecydowanie częściej (są za to 20x tańsze niż kiedyś). Nie ma "pewnych" płyt, pewnych marek itp. Jedna seria TDK jest okej, następna, kupiona 2 miesiące później - 6 na 10 płyt nie przechodzi weryfikacji po nagraniu.
Z resztą sam już widzę w tym wątku to, co widzę w rzeczywistości: jedni na emtecach nie nagrywają, bo to badziew, inni - nagrywają tylko na emtecach bo są super i nie padają.
Chwała Bogu, że moje archiwum na przestrzeni 10 lat się po prostu zestarzało, więc zdychanie płyt nie boli, bo i tak nie mam za bardzo na czym tego uruchamiać
Za to pad płyty z fotkami... uuuu, to jest ból. Wcześniej czy później wszyscy to poczują, bo jakoś nie widzę taniej alternatywy dla cedeków. To jeszcze długo będzie główny sposób archiwizowania zdjęć...
J