Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 50

Wątek: Płyty CD

Początki nałogu Awatar Drozdi
    Miasto
    EU

Domyślnie

... a ktore z plyt sa bezpieczniejsze "trwalsze" CD-R czy CD-RW (DVD-R czy DVD-RW)?
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    Przygodę z Esperanzą skończyłem szybciutko, kiedy dane znikły po około pół roku.
    ja nie wybzydzam jade na najtanszych i juz (teraz kopier)
    czy kupie plyte za 40 groszy i ja znowu przegram za 2-3 lata czy kupie za 2,50 i bede sie martwil czy wytrzyma 5 lat pies to drapal
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

ja kupuje verbatimki - te z najlepszej wytworni hehe. tak serio to pan w sklepie na osiedlu mi poleca bo ma tanie plyty.a ma tanie bo mu cholernie duzo schodzi. cholernie duzo schodzi dlatego ze duzo ludzi kupuje a to przeklada sie na to ze gosc wie pewnie co mowi i co sprzedaje. zreszta zawsze mnie je...krzyczy jak chce wziac DVD+R a nie -R, bo minusy maja ilesc tam bledow mniej niz plusy... a nawet jak gosc nie ma zadnej wiedzy to przynajmniej sprawia ze spie spokojniej
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jester Zobacz posta
    Hehe: "200 lat trwałości". Papier wszystko zniesie, przecież tego i tak nikt nie sprawdzi.(...)

J
    Ja wiem że wyśmiać i krytykować jest bardzo łatwo. Znacznie łatwiej niż zaproponować coś konstruktywnego. Pozwól że odwrócę. Rozumiem że testowałeś te płytki i wyszło że po 200-tu latach trzymanych w warunkach jak opisane nie działają. Mało wysiadły wcześniej - kiedy, dlaczego?

Sam co do nich mam wątpliwości ale wiem też, że są tacy co ich używają już dość długo (moi koledzy ze studiów nagrań) i bardzo sobie chwalą.
    Ja trzymam wszystkie dane na wielu HDD w wielokrotnych kopiach ale tych płytek spróbuję z czystej ciekawości.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ja wiem że wyśmiać i krytykować jest bardzo łatwo. Znacznie łatwiej niż zaproponować coś konstruktywnego. Pozwól że odwrócę. Rozumiem że testowałeś te płytki i wyszło że po 200-tu latach trzymanych w warunkach jak opisane nie działają. Mało wysiadły wcześniej - kiedy, dlaczego?
    Zapytaj producenta. Nagrywam płyty odkąd istnieją i jedno wiem na pewno: to NOŚNIKI - służą do przeniesienia danych, nie do archiwizacji, bo po jakimś czasie przestają się czytać. Taka ich natura. Nie mam ochoty ZROZUMIEĆ tego zjawiska - wystarczy, że wiem, że istnieje.
    A te 200 lat mnie rozśmieszyło, bo to slogan jak każdy inny. I tak tego nie sprawdzimy.

J

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ja używam płyt EMTEC Gold, lub EMTEC CERAM GUARD - ich obliczona przez producenta trwałośc to 100 i 30 lat. DVD - EMTEC GOLD i TDK SCATCH PROOF. według mnie to są jedyne płytki warte zaufania.
    I am FX

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jester Zobacz posta
    Zapytaj producenta. Nagrywam płyty odkąd istnieją i jedno wiem na pewno: to NOŚNIKI - służą do przeniesienia danych, nie do archiwizacji, (...)
    A ja pytam Ciebie, bo wytoczyłeś armaty. Sądzę więc że na jakichś podstawach, a nie są to jedynie Twoje przemyślenia na ten temat.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A ja pytam Ciebie, bo wytoczyłeś armaty. Sądzę więc że na jakichś podstawach, a nie są to jedynie Twoje przemyślenia na ten temat.
    Pisałem przecież - archiwizuję i nagrywam prace klientom odkąd istnieją płyty CD, często prace wracają do mnie po latach, więc mam jakieś pojęcie o ich trwałości.
    Te starsze są trwalsze: wytrzymują 5-6-7 lat. Te nowsze - różnie, ale zdecydowanie częściej (są za to 20x tańsze niż kiedyś). Nie ma "pewnych" płyt, pewnych marek itp. Jedna seria TDK jest okej, następna, kupiona 2 miesiące później - 6 na 10 płyt nie przechodzi weryfikacji po nagraniu.
    Z resztą sam już widzę w tym wątku to, co widzę w rzeczywistości: jedni na emtecach nie nagrywają, bo to badziew, inni - nagrywają tylko na emtecach bo są super i nie padają.
    Chwała Bogu, że moje archiwum na przestrzeni 10 lat się po prostu zestarzało, więc zdychanie płyt nie boli, bo i tak nie mam za bardzo na czym tego uruchamiać
    Za to pad płyty z fotkami... uuuu, to jest ból. Wcześniej czy później wszyscy to poczują, bo jakoś nie widzę taniej alternatywy dla cedeków. To jeszcze długo będzie główny sposób archiwizowania zdjęć...

J

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mkwiek Zobacz posta
    ja używam płyt EMTEC Gold, lub EMTEC CERAM GUARD - ich obliczona przez producenta trwałośc to 100 i 30 lat. DVD - EMTEC GOLD i TDK SCATCH PROOF. według mnie to są jedyne płytki warte zaufania.
    Wszystkie EMTEki jakie kiedykolwiek miałem, już dawno padły. TDKi i Verbatimy nie.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Wszystkie EMTEki jakie kiedykolwiek miałem, już dawno padły. TDKi i Verbatimy nie.
    a widzisz, mi nie
    tak to jest z płytami
    jednym padają
    innym mnie

ale co do TKD się zgodzę - rewelacja. Verbatimy też mam, Crystal. porządne
    I am FX

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów