Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Filtry Cokin

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar krwisty
    Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie Filtry Cokin

Witam,
    Zastanawiam sie nad kupnem holdera do systemu Cokin.. Czy ktos ma z tym doswiadczenie? Poki co mam obiektyw sigma 18-125 z fi 62mm, wkrotce planuje zakup 50mm 1.8, ktory jak wiadomo ma fi 52mm. Czy Cokin A nie bedzie winietowal z tym pierwszym obiektywem? Czy lepiej od razu kupic Cokin P? W ogole moze ktos chce sprzedac taki holder i ringi do niego?
    Martin Gorczakowski

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

1. Jestem prawie pewien, ze cokin A bedzie winietowal z Twoja Sigma (62 mm!). Cokin A zalecany jest chyba w zasadzie do szkiel ponizej 58mm.

2. Zakupy od czasu do czasu mozna zrobic na Allegro, gdzie rozny osprzet do tego systemu lubi sie pojawiac.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cokin A winietuje na tej Sigmie. a juz zwlaszcza gdy korzystasz z polara cokinowskiego.

ja po zakupie tego obiektywu przesiadlem sie na Cokina P.

przy okazji: jak chcesz dobre filtry do tego rozmiaru, to bierz Hitecha i PPL, a unikaj Cokina. za drogi i zbyt kiepski jakosciowo. tzw. szare polowki (ktore z neutralnoscia barwna nie maja nic wspolnego) to nieporozumienie...

[ Dodano: 03-01-2005 ]
    swoja droga, to Cokina A mam cala baterie (dwa uchwyty, 3 pierscienie, 2 pudelka i 20 filtrow). jesli nie zraza Cie winietowanie, to zestaw jest do kupienia
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    Cokin A winietuje na tej Sigmie. a juz zwlaszcza gdy korzystasz z polara cokinowskiego.

przy okazji: jak chcesz dobre filtry do tego rozmiaru, to bierz Hitecha i PPL, a unikaj Cokina. za drogi i zbyt kiepski jakosciowo. tzw. szare polowki (ktore z neutralnoscia barwna nie maja nic wspolnego) to nieporozumienie...
    A PPL to dopiero porozumienie...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Mnie cały czas kusi system Cokin P + filtry Hitech (szara połówka 8) )
    jednakże, na razie używam kilku okrągłych tylko do cz-b.
    Problem z Cokinem to osłony przeciwsłoneczne no i naprawdę szerokie kąty
    Poniżej 28mm to już podobno nie działa
    Poza tym ja naprawdę lubię oryginalne osłony przeciwsłoneczne...
    [fotolog] faj3r.blogspot.com
    [galeria] www.tgf.art.pl
    ----
    EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

System Cokin rowniez uwzglednia mozliwosc zamontowania oslony przeciwslonecznej - systemu cokin. Jak jest z <28 mm to nie wiem, choc widzialem ludzika z cokinem na szerokim szkle
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu
    Cytat Zamieszczone przez akustyk

A PPL to dopiero porozumienie...
    jak najbardziej. jesli mam juz kupowac kolorowe polowki, to wole na to wydac 45zl niz 110zl. fakt, jest to gorsze jakosciowo a kolory nie tak dopasowane jak Cokin czy Hitech. ale w 90% przypadkow to sa filtry efektowe i plakanie nad jakoscia czy dokladnoscia kolorow wydaje mi sie troche nie na miejscu...

natomiast jesli chodzi o szare, to tak Cokin jak i PPL sa do d...

[ Dodano: 03-01-2005 ]
    Cytat Zamieszczone przez Fajer
    Mnie cały czas kusi system Cokin P + filtry Hitech (szara połówka 8) )
    jednakże, na razie używam kilku okrągłych tylko do cz-b.
    Problem z Cokinem to osłony przeciwsłoneczne no i naprawdę szerokie kąty
    Poniżej 28mm to już podobno nie działa
    Poza tym ja naprawdę lubię oryginalne osłony przeciwsłoneczne...
    mam Cokina P i szare polowki Hitecha. polecam. neutralnosc rzeczywiscie jest bardzo dobra

oslony przeciwsloneczne kupuje sie dedykowane. do P nie mam, ale do A mialem i uzywalem - jak sie uwaza na szerokim kacie to dobrze sie sprawdza.

jesli chodzi o szerokie katy... mozna sobie sprawic drugi uchwyt i sciac z niego pilnikiem jeden lub nawet dwa sloty. podobno mozna wtedy spokojnie uzywac przy 24mm a nawet przy niektorych szklach 20mm bez winietowania (nie sprawdzalem).
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar krwisty
    Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

Czyli jednak zdecyduje sie na system P... pytanie tylko, czy nie ma problemow z pierscieniami 52mm? Chcialbym oprocz EF 50mm 1.8 uzywac tego jeszcze np na FD 50mm 1.8 (a moze i 1.4)?
    Martin Gorczakowski

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krwisty
    Czyli jednak zdecyduje sie na system P... pytanie tylko, czy nie ma problemow z pierscieniami 52mm? Chcialbym oprocz EF 50mm 1.8 uzywac tego jeszcze np na FD 50mm 1.8 (a moze i 1.4)?
    o ile wiem bez problemu kupisz pierscienie 52mm->P: http://www.antymex.com/cok_pierscienie.htm
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów