Dwie odpowiedzi wydarte (doslownie) od Canona USA.
"Thank you for contacting Canon product support. We value you as a
Canon
customer and appreciate the opportunity to assist you.
At this time, only 2Gb and user SD cards are supported. I am sorry for
any inconvenience.
We hope this information is helpful to you. Please feel free to
contact
us again if you have any other questions or concerns.
Thank you for choosing Canon.
Sincerely,
Jason
Technical Support Representative"
"Thank you for your inquiry. Due to the ever-increasing number of
companies manufacturing and selling CompactFlash cards, we cannot test
and evaluate all the different brands, sizes, and speeds of cards
available in the retail market. Any card with a capacity up to 2048MB
that adheres to the Type I or Type II CompactFlash card standards, and
is formatted with either a 16 bit (cards up to 2GB) or 32 bit (for
cards
larger than 2GB) file addressing system, should work in your camera.
Unfortunately, because we have not tested the camera with all speeds,
sizes, and brands of CompactFlash cards, we are unable to speculate as
to the performance of the camera with a particular card installed, or
to
recommend a specific type of card.
We hope this information is helpful to you.
Thank you for choosing Canon.
Sincerely,
Trevis
Technical Support Representative"
Nic dziwnego, ze Canon Polska bedzie namietnie rozmyslal nad jakas/jakakolwiek odpowiedzia w przyszlym roku.
Canon 1D Mk.IIn, 24-70/2.8L, 70-200/4L IS, itd itp
A od kiedy to Ty jesteś na tym forum żeby innych instruować kiedy i gdzie mamy pisać i na jaki temat?
Po za tym mam wrażenie że jednak nie przeczytałeś dokładnie o czym był pierwszy post, bo ani słowa nie ma tam o żadnych problemach. Więc skoro zdarzają się takie przypadki, że karta działa (a wg. Ciebie nie powinna) to to dementujemy.
Tutaj jeszcze treść pierwszego posta (dla przypomnienia o czym wątek):
Canon Polska zaczyna dokładać karty 4GB do aparatów EOS400D. Są to karty PLATINUM CARD CF 4GB HS. Czy ktoś zna te karty? Czy są porównywalne do kart SanDiska? Słyszałem też że od nowego roku Canon w całej Europie przechodzi na nowy system informatyczny i że ceny pójdą około 5-10% w górę - czy ktoś o tym coś więcej wie? Jeżeli to prawda ,to chyba jeszcze w tym roku warto kupić jakąś lustrzankę...
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
No i wlasnie stalem sie posiadaczem takiego "fajnego" zestawu.
Aprarat kupilem w sobote tuz przed swietami i z braku kart 2GB dali mi wlasnie taka PLATINUM 4GB.
Wszystko bylo dobrze do czasu zmiany obiektywu...
Efekt jest taki ze po zdjeciu i podlaczeniu obiektywu (dowolnego) przy wlaczaniu aparat sie nie wlacza, zero reakcji...
Jak wyjme na chwilke baterie to sie wlaczy ale zdjecia nie mozna zrobic no i wyswietlacz milczy. Przestawienie go na OFF pozostawia diode dalej swiecaca chociaz juz nie dziala spust migawki.
Dopiero wyjecie baterii na dluzsza chwile przywraca aparat do zycia.
To samo dzieje sie gdy aparat sam sie wylaczy po chwili nie ruszania go. Nie mozna go wlaczyc.
Wybieram sie wlasnie do sklepu aby mi ta karte wymienili albo oddali kase.
Moze i Canon wypusci nowy firmware na ten problem ale kiedy to bedzie.... kto wie.
Po wizycie w sklepie okazalo sie ze cala seria jest walnieta....
Na szczescie wymienili mi na karte innej firmy i juz wszystko smiga jak powinno![]()
Ostatnio edytowane przez jools ; 27-12-2006 o 16:29
Ja nie wiem czy oddadzą Ci kasę... za gratis :-))
A tak na poważnie, to czy za wady kart pamięci dodawanych gratis do aparatów Canon odpowiada sklep? Nie wiem jakie są dokładnie przepisy. Jeżeli dostałem kartę gratis która na przykład uszkodzi mi aparat... ?
Zenit TTL :-D
To Canon nie dokłada tej karty GRATIS??
Taką informację miałem w sklepie - że jest gratis.
Kupujesz Aparat EOS400D a karta 4GB Platinum gratis.
Zenit TTL :-D
Ostatnio edytowane przez Matsil ; 28-12-2006 o 00:47
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
... na poczatku chcialem sie przedstawic na forum - zagladalem tutaj od jakiegos czasu ...
... pare dni temu przybyla do mnie kurierem przesylka z canonem 400D ...
... niestety niepokoi mnie zachowanie sie aparatu ...
... przy pierwszym wyjsciu w plener i zrobieniu fotek nagle aparat nie chcial robic ich dalej a wyswietlacz przestal cokolwiek pokazywac - jedynie przez wizjer bylo widac ze aparat ostrzy ale nic poza tym - przy probie wylaczenia kontrolka zasillania nadal sie swiecila ...
... stalo sie tak raz - dzis znow wyszedlem w plener i sytuacja powtorzyla sie ...
... na dworze temperatura oscylowala w okolicach plus 3 stopni w obydwu wyjsciach w plener ...
... czy to normalne zachowanie aparatu przy takiej temperaturze czy jest to powod do obawy ...
... wybaczcie ale aparat ma pare dni i nawet nie zdazylem z braku czasu nacieszyc sie nim i zrobic zbyt wielu fotek ...
... wylaczyc sie nie dawal - jedynie poprzez wyjecie baterii ...
EDIT
... a teraz jest jeszcze "lepiej" bo po tym jak po godzinie po powrocie z dworu chce go teraz uruchomic to niestety nawet kontrolka sie nie swieci ...
... jaka moze byc przyczyna ? ...
... jutro pewnie zajade z nim do sklepu zeby na niego zerkneli ...