Nie zawsze sie da powtorzyc...ale faktem jest, ze najpierw powinna byc poprawna fota a potem ew. korekcje. W druga strone to nic dobrego nie wrozy, szczegolnie jesli opanowanie obu narzedzi jest takie sobie.Zamieszczone przez Zielony
Moje ostatnie wprawki w temacie: http://jedrysik.com/ret/
Wiadomo, że nie zawsze się da. Tyle, że odnosiłem się do tego konkretnego zdjęcia gdzie podejrzewam to dziewczyna/znajoma/przyjaciółka autora - widać, że robione 'niestarannie' na tle obrusu/prześcieradła przy lampie zakładam biurkowej. Ale nie wnikajmy. Wyszło jak wyszło.
Powiedz mi Kr4nkEd, czy korzystasz z jakiś konkretnych pozycji (książkowych/inetowych) odnośnie retuszu w PSie czy po prostu na własną rękę nauczyłeś się tak rzeźbić? Mogłeś przy okazji tuturial wstawić ;-)
Ciekaw jestem czy np. te źrenice/rzęsy wklejasz z innego foto czy rysujesz samodzielnie?
Stad tez druga czesc mojej wypowiedzi. Jak juz mamy sytuacje, ktorej sie nie da powtorzyc to wolalbym zeby fotograf zrobil to dobrze niz dodal po sesji "cos sie zrobi w fotoszopie"Zamieszczone przez Zielony
(o jak ja kocham to zdanie)
Odnosnie tego typu retuszu to poprostu wlasnoreczne doswiadczenia. W zasadzie jak wiesz co chcesz osiagnac to kwestia odnalezienia na poczatku odpowiedniego narzedzia...potem jakos leci. Tutorial: stempelek i jazdaZamieszczone przez Zielony
Rzesy rysowane (nie za gesto?) zrenice wyciagane z oryginalu + troche recznej kreski. Generalnie gdyby byla wizazystka (no nie powiecie mi ze byla...), lepsze swiatlo i swiadomosc tego co sie robi to na wstepie mamy duuuzo mniej babrania (kosmyk, bajzel we wlosach, twarz, skazy, usta).
Ja tez nie uzywam PSa bo nie umiem, ale za pomoca innego programu zrobilem cos takiego... http://www.fotoparty.pl/pgf/20_01/
wiem wiem, kazdy mowi ze plastic fantasticale wlasnie o taki efekt mi chodzilo
niedawno przesiadlem sie na cyfre i chetnie nauczylbym sie takich "sztuczek" moze mi ktos podeslac tutorial jak wygladzic itp skora, w ogole jak zrobic taki retusz? moze byc na ps cs2 (byle po polsku
bede bardzo wdzieczny
pozdrawiam
yiang
yiang
Kup sobie książkę Scotta Kelbiego - najnowszą część.
Niektóre z tych fotków są mocno pojechane i bardziej przypominają ilustracje z Paintera niż retusz. Cóż takie są wymagania w kolorowych pisemkach ma być ładnie, gładko, kolorowo i woglePracują tam dostajesz dokładne wytyczne jak powinna wyglądać skóra jakiego ma być koloru itd... sądząc po rekordach sprzedaży tych że pism ta logika się sprawdza i tyle
![]()
Ostatnio edytowane przez Zaibatsu ; 05-02-2007 o 10:10