Iczek, ty robisz lepsze zdjęcia. Widać to proste
A że retuszu lepszego nie zrobisz - a to mi już nie przeszkadza![]()
Iczek, ty robisz lepsze zdjęcia. Widać to proste
A że retuszu lepszego nie zrobisz - a to mi już nie przeszkadza![]()
HolyDolySiuut nie no jak popatrzyłem po tych linkach, to aż się moje morale podniosło, że moje pierwsze próby w portrecie nie są aż takie tragiczne, przy takiej ilości poprawek, może się coś z nich wyciśnie.
...Właśnie próbowałem się znęcać nad jednym ze zdjęć, zacząłem jednak od odszumienia zdjęcia (iso8oo). Znalazłem na sieci ciekawy, abrdzo banalny program do retuszu z prostym tutorialem, nie ma to zbyt wiele funkcji, ale wstępnie pozwoliło mi się pozbyć zmarszczek, odbarwień na skórze - Zaraz mnie zakrzyczą poco jakiś program jak ma sie PSa (ja akurat nie mam)
a programik to [ColorPilot MakeUp Pilot] - intuicyjny interface i mały tutorial w programie. Potem na podsatwie Tutorialu CB B&W na czarno biało i wyglądało już całkiem inaczej.
Link do tego programu: http://www.colorpilot.com/makeup.html
oraz sampli za pomocą niego szykowanych:http://www.colorpilot.com/makeup_examples.html
| mój sprzęt | galeria plfoto | galeria www |
jezeli chodzi o retusz twarzy (pryszcze, wypieki itp) plus ewentualnie male odchudzanie, poprawianie ksztaltow figury to jestes wstanie sie zmiescic w 15min jak masz wprawe :-) nawiasem mowiac od kiedy pracuje w zakladzie foto to juz nie wiem czy jestem fotografem czy grafikiem komputerowym :>
tylko patrzyc, jak w ogole robienie komus zdjec bedzie mijac sie z celem, a do PSa bedzie dolaczony face generator![]()
EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
"Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)
c42 - czy jakiś link do sposóbu odchudzenia ;D chodzi mi np coś na sposób wciągniecia nieco brzuszka, najlepiej jakiśprosty tutorial. [TNX]ewentualnie male odchudzanie
Scott Kelby, "Fotografia cyfrowa - edycja zdjęc". Wyjaśnia parę fundamentalnych myków, również retusz brzuszka czy innych części.
... dzięki, poszukam, popatrzę, na ile to jest dla mnie do zrealizowania.
Wyżej się ktoś przyznał, że da radę w kilkanaście minut, aczkolwiek są zdjęcia, które mimo tych trzech godzin w PSie nie dadzą tej fotce - niczego. To wraz będzie rzeźbienie w G.......Tylko jak ktos po trzech godzinach siedzenia w PS-ie nad jedna fotka mowi, ze zrobil dobre zdjecie, to to jest pomylka...
naturalnie. Chociaz zakres retuszu momentami bywa juz zatrważający.
Ciekawe jestem, czy nastapi taki punkt zwrotny, ze w swiecie mody minie zapotrzebowanie na taka sztucznosc, a wroci do łask (o ile kiedykolwiek w tych łaskach była) naturalność - ale taka prawdziwa, a nie dzisiejsza (bo przeciez o naturalnym wygladzie mozna przeczytac prawie w kazdym numerze pism typu Cosmopolitan. Oczywiscie wraz z dolaczona lista 50 podkładów, szminek...). Osobiscie jakos nie chce mi sie w to wierzyc.
EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
"Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)