Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Wątek: Silesia

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    z lekko przymrużonym okiem, ale powiem, że nie wiem gdzie faktycznie byłaby Polska gospodarka gdyby nie trzeba było płacić tych miliardowych danin na związki zawodowe górników i kolejarzy, no i na dofinansowywanie kopalni, restrukturyzację środowiska i inwestycje komuniakacyjne itp. itd.
    Może zacznij od początku, jak przez 50 lat / gdy przemysł na Śląsku był rentowny / cała kasa z przemysłu płyneła prosto do Warszawki.

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

ja bym zapytał gdzie była by warszawka gdyby nie śląsk i wielkopolska - A co, jestem za odłączeniem Wielkopolski - może jakieś małe powstanko ?? (te Wielkopolskie sie udają)

A poważnie - patrząc na mapę to własciwie zawsze podział wydawał mi się cokolwiek sztuczny a takie inicjatywy jak najbardziej są pozytywne (kiedyś pojawił się projekt połączenia Ostrowa N. Skalmierzyc i Kalisza - niestety upadł ze względu na małostkowość polityków)
    Ostatnio edytowane przez mario1275 ; 11-12-2006 o 14:46

Początki nałogu Awatar ecki74
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario1275 Zobacz posta
    ja bym zapytał gdzie była by warszawka gdyby nie śląsk i wielkopolska - A co, jestem za odłączeniem Wielkopolski - może jakieś małe powstanko ?? (te Wielkopolskie sie udają)
    I to stwierdzenie mi się spodobało !!
    CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Początki nałogu Awatar Moris
    Miasto
    Alt Tarnowitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo Zobacz posta
    Może zacznij od początku, jak przez 50 lat / gdy przemysł na Śląsku był rentowny / cała kasa z przemysłu płyneła prosto do Warszawki.
    ... prawie dokładnie o to mi chodziło Kubaman.

Ale na ten temat można by było długo i bardzo żarliwie, więc pozwólcie że się wyłączę z dyskusji, bo nie mam ochoty na bana.

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Dokładnie. Jeszcze parę postów tego typu i pewną wojenkę tutaj mamy.
    A co za tym idzie - pralnia, szwalnia, bany, bany, bany...
    Generalnie myślę, że pomysł nie przejdzie.
    Warszawa na to nie pozwoli; bo niezmiernie mocno by im dupę żal ścisnął, że Śląsk ma lepiej.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie wiem jak tego typu zjednoczenie miałoby wyglądać. Pomijam odwieczne animozje pomiędzy zagłębiem i śląskiem, ale choćby administracyjnie. Kasę można przyciągnąć tylko jeśli zaistniałby wspólny system administracyjny, organizacyjny, plany inwestycyjne gdzie jeden nie konkurowałby z drugim. Tak może się okazac, że Silesia dostanie łatwiej i więcej kasy, ale nie będize potrafiła dalej tego wykorzystać - co może dać efekt odwrotny od zamierzonego.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Nie wiem,czemu niby administracja ma się wiązać z kasą...
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

bo jeśli inwestor ma mieć coś dobrego z tej fuzji, to musi istnieć wspólny system planowania i zarządzania. Inaczej ma dokładnie to samo, tylko w świecącym opakowaniu. Ludzie biznesu nie dadzą się na to nabrać, dlatego taka integracja musi być prawdziwie głęboka. Będąc w fili firmy w Zabrzu chciałbym mieć możliwość załatwienia sprawy dla siedziby firmy, która się znajduje w Sosnowcu. Jeśli oczekiwanie w urzędzie w Katowicach się wydłuża do tygodnia, to mam możliwość pojechania do Tychów i załatwienia tego od ręki. Itp. Itd. Sprawa zgłoszona straży miejskiej odnośnie zajścia z Rudzie Śląskiej trafia w 15 minut do odpowiddznich służb w tamtym mieście, a nie jest spychana i zawalcowywana coby nikt nie znalazł (bo to nie nasz rejon). kiedy przyjdzie do lokalizacji zakładu na terenie dwóch gmin czy na granicy to nie będą się żarły i konkurowały, tylko razem coś zdziałają szybciej niż dzisiaj. Inaczej to będzie realizowaniem nadętych ambicji o swoim minipaństwie. A wszak nie taka jest idea..?
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

bo jeśli inwestor ma mieć coś dobrego z tej fuzji, to musi istnieć wspólny system planowania i zarządzania.
    Nic z tego nie rozumiem. Kto i co ma planować? Urzędnicy miejscy?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Sprawa zgłoszona straży miejskiej odnośnie zajścia z Rudzie Śląskiej trafia w 15 minut do odpowiddznich służb w tamtym mieście, a nie jest spychana i zawalcowywana coby nikt nie znalazł (bo to nie nasz rejon).
    15 min... to chyba posłancem ja wysylaja ;-)

generalnie jestem za wzmocnieniem polski, jesli polaczenie jest korzystne to niech sie lacza i beda szczesliwi - odlaczenie od polski stanowczo nie ;-) cały swiat sie jednoczy likwiduje granice a tu sie chca odlaczac... mysle ze znacznie lepiej by bylo sporzytkowac ta energie na budowanie niz niszczenie ;-)

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów