Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: 430ex czy 580ex do EOS 30D?

Mieszany widok

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Bierz 580EX. Warto. A odkąd mam to tym bardziej wiem, że warto. Lubię rozpraszać światło (wtedy wszystko ładniej wygląda) i wtedy czasami nawet tej lampie mocy brakuje. A są jeszcze inne potrzebne funkcje, których brak odkrywamy gdy ... nie ma tych funkcji w lampie.
    FOTOINKWIZYTOR

Question lampa blyskowa do 30d ?

mam mozliwosc kupic lampe 430EX Speedlite TTL lub 580EX II Speedlite TTL
    Posiadam 30d i nie wiem ktora lampa bedzie w pelni wspolpracowala z moim modelem. bo po co mi drozsza lampa jesli nie bede mogl jej wykorzystac pozniej w pelni. Co mozecie mi powiedziec na temat tych lamp ?
    Potrzebna bedzie w 80 % do sportowych zdjec ( deskorolka, rolki, bmx, snowboard..)
    a moze wogole jakas mozecie zaproponowac ?

z gory dziekuje i przepraszam za klopotliwe pytanie i z pewnoscia za pytanie ktore nia raz tu sie pojawiala ale naprawde nie mam zbytnio czasu by sie w glebiac w wielka odchlan tego forum :/

Uzależniony

Domyślnie

Ja nie uzywalem innych i jestem w 100% zadowolony z mojej. Ponoc starsze wersje sa glosne podczas ladowania kondensatorow, wolniej się ładują, mają mniej wygodne mocowanie itd. Nie wiem jak jest z opcją stroboskopową w starszych modelach, którą się można fajnie bawić w 580.
    Jak się nad tym zastanawiasz to czytałem kilka tematów z tym związanych więc
    http://canon-board.info/search.php może ci wiele pomoc.
    Pozdro

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ospa Zobacz posta
    mam mozliwosc kupic lampe 430EX Speedlite TTL lub 580EX II Speedlite TTL
    Posiadam 30d i nie wiem ktora lampa bedzie w pelni wspolpracowala z moim modelem.
    Obydwie oraz wszystkie inne Canon EX.

bo po co mi drozsza lampa jesli nie bede mogl jej wykorzystac pozniej w pelni.
    o tym sobie poczytaj na forum;
    http://canon-board.info/showthread.php?t=11928
    http://canon-board.info/showthread.php?t=5466

naprawde nie mam zbytnio czasu by sie w glebiac w wielka odchlan tego forum :/
    to Twój problem :-P
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Miałem 30D i 430EX. Teraz mam 40D i 580EX II.
    Różnice - 430 było słychać podczas ładowania, 580 nie słychać.
    430 ładowała się zauważalnie wolniej od 580.
    W 430 nie ma sztucznego sufitu - musiałem używać kartonika i gumki recepturki, w 580 zamontowali ten przydatny gadżet.
    580 można sterować z aparatu - wygodne jeśli sterujemy innymi lampami - nie wiem jak ustawić tryb master z lampy i w sumie przy współpracy z 40D nie jest mi to potrzebne.
    580 ma znacznie lepsze mocowanie do stopki - nie kręci się kółkiem tylko przesuwa dźwignię.
    580 jest mocniejsza od 430 co przy odbijaniu światła od ścian ma znaczenie w dużych pomieszczeniach.
    Szukając na siłę, znalazłem wadę 580EX II - przy serii 6,5kl/s w ciemnym pomieszczeniu, aparat w trybie M lampa błysnęła tylko przy 1 zdjęciu :wink: Chciałbym, żeby błysnęła przy każdej klatce, ale takie rzeczy to chyba tylko w Erze...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcusp Zobacz posta
    Szukając na siłę, znalazłem wadę 580EX II - przy serii 6,5kl/s w ciemnym pomieszczeniu, aparat w trybie M lampa błysnęła tylko przy 1 zdjęciu
    Nie błysnęła bo użyłeś za dużej mocy i nie miała czasu się naładować. Przy mniejszej mocy złapie większą ilość klatek.

Domyślnie

Wiem, dlatego napisałem, że takie rzeczy to tylko w Erze, ale kolega widzę zza wielkiej kałuży i reklam w naszej telewizji nie ogląda.

Domyślnie

a 430 nie ma opcji stroboskopowej ? Bo ta opcje chial bym posiadac i uzywac dosyc czesto

Domyślnie

430 nie ma stroboskopu. ma 580, 580 ii i o ile dobrze pamiętam to 550 też

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów