Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Przy zmianie obiektywu OFF?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ToMo Zobacz posta
    Ja dodam tylko, że słyszałem od osoby kompetentnej w dziedzinie foto, że przy włączonym zasilaniu matryca jest pod napięciem, co powoduje jej większą "ochotę" na przyciąganie syfu ...
    Matryca jest zasłonięta przez lustro i migawkę .

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ToMo Zobacz posta
    Ja dodam tylko, że słyszałem od osoby kompetentnej w dziedzinie foto, że przy włączonym zasilaniu matryca jest pod napięciem, co powoduje jej większą "ochotę" na przyciąganie syfu ...
    Osoba ta niestety nie jest kompetentna w dziedzinie fizyki. Matryca musiałaby być ładowana do jakichś kV aby był jakikolwiek wpływ na kurz.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Coś już napisał
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

ok ... dzięki za wyjaśnienie
    50D + BG-E2N | 50 1,8 II | Tamron 28-75 2,8 | Sigma 17-70 2,8-4 OS | 580EX II | 430EX

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Może i OFF, ale nie wierzę, żeby inżynier projektujący aparat nie przewidział, że ktoś zapomni. - Prosty wniosek...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Może i OFF, ale nie wierzę, żeby inżynier projektujący aparat nie przewidział, że ktoś zapomni. - Prosty wniosek...
    Ja też myślę że jeśli nawet coś sie zdarza to przypadkowo. Choć wiadomo dość dużo tej elektroniki i może być różnie zwłaszcza w złych warunkach pogodowych.
    U mnie w sumie skończyło się to tym, że użyłem włącznika (tyle że post factum) i po problemie .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Raz czy dwa jak zmieniałem przy włączonym to mi wyskoczył Err(...)
    W jakiej puszce?

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    W 350D nie ma żadnej istotnej różnicy w napięciach i sygnałach na bagnecie.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ja, wymieniając w plenerze, nigdy nie wyłączam i aparaty ( niezależnie od marki) nigdy errorów mi nie sygnalizują.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ja też myślę że jeśli nawet coś sie zdarza to przypadkowo. Choć wiadomo dość dużo tej elektroniki i może być różnie zwłaszcza w złych warunkach pogodowych.
    U mnie w sumie skończyło się to tym, że użyłem włącznika (tyle że post factum) i po problemie .
    Jakie obiektywy podlaczales? Canon, Sigma, Tamron, etc?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    W jakiej puszce?
    Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Jakie obiektywy podlaczales? Canon, Sigma, Tamron, etc?
    Już śpieszę z wyjaśnieniami .
    Mówiłem o dwóch przypadkach.
    1. Puszka 20D obiektyw sigma 17-35/2.8-4 ale z jakiego zmieniałem na te sigmę to już nie pamiętam . Ale chyba był to stary Tamron ???
    2. Puszka to 350-tka, a obiektywy - zmiana z Tamrona 28-75/2.8 na 70-200/4 L.

W obu przypadkach po użyciu wyłącznika w aparacie wszystko wróciło do normy.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów