Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Fotografowanie architektury a wysokość

Mieszany widok

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie Fotografowanie architektury a wysokość

Hej!
    Temat zagadkowy, ale chciałem poruszyć problem, jaki spotyka mnie, kiedy chodzę po mieście (głównie po Warszawie) i próbuję fotografować architekturę... Często jest z tym problem, bo w kadr włażą nieproszone ławki, kosze, ogrodzenia, żywopłoty, no i oczywiście przechodnie
    Czy tylko ja cierpię na tego typu bolączki? ??:

Myślę jak sobie z tym poradzić i na razie wymyśliłem 3 sposoby: 8)
    - Kupić sobie taką małą, aluminiową drabinę i z nią chodzić po mieście.
    - Wszędzie jeździć swoim samochodem, wchodzić na jego dach i z niego fotografować (trochę szkoda samochodu)
    - Jeździć autobusem i z jego wnętrza fotografować przez otwarte okno (najlepiej stary Ikarus, bo ma duże okna i jest wysoki)

A może Wy macie jakieś patenty i podzielicie się nimi na forum?
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Można zrobić ze statywu kilka zdjęć a potem pracowicie połączyć je na warstwach wygumowując ludzi. Na śmietniki, latarnie i znaki drogowe nie działa
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Można zrobić ze statywu kilka zdjęć a potem pracowicie połączyć je na warstwach wygumowując ludzi. Na śmietniki, latarnie i znaki drogowe nie działa
    Do tego (usuwania ludzi) jest nawet jakiś programik. Tourist remover czy jakoś podobnie się nazywa.

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    Do tego (usuwania ludzi) jest nawet jakiś programik. Tourist remover czy jakoś podobnie się nazywa.
    ale to nie jakiś arabski program ;-)
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piszczal Zobacz posta
    ale to nie jakiś arabski program ;-)
    Doklejasz sobie brode, wybiegasz na ulice, krzyczysz "ALLAH AKBAR" i zaraz robi sie pusto.

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Czy wszystko musi byc od firmy na M? Zobacz sobie np. http://www.krause-systems.com/sepro-ssl2.html Jest nawet jakieś maleństwo o masie 2,5 kg.
    [...]Czasami da radę nawet bez "wywyższania" fotografującego.
    W sumie te 2,5kg całkiem znośne... Tylko to: "Wymiary do transportu: Długość [m] - 1,40" już trochę mniej. Chyba byłby problem z przytroczeniem tego do plecaka...

A co do zdjęć z poziomu ulicy, to oczywiście nie twierdzę, że się nie da... Baaaa, sam nawet kilka poczyniłem
    Tylko czasami tak zerkam i widzę, że jak bym miał z metr wzrostu więcej, to i kadr byłby fajniejszy Szczególnie, kiedy jeżdżę czasami autobusami, to z ich okien ta Warszawa taka ładniejsza się wydaje... Spostrzegę jakiś widoczek, zapamiętam, przyjeżdżam tam z górą sprzętu, a tu okazuje się, że widoczek nijak się nie chce powtórzyć.
    Przykładowo z ulicy Filtrowej jest świetny widok na warszawskie wierzowce. Przynajmniej z tramwaju... Bo z poziomu ulicy widać ogrodzenie Próbowałem tam nawet na ten płot z aparatem włazić, ale mnie ochrona przegoniła... :-x

Cytat Zamieszczone przez pazurek Zobacz posta
    Doklejasz sobie brode, wybiegasz na ulice, krzyczysz "ALLAH AKBAR" i zaraz robi sie pusto.

Żeby tylko jeszcze parkujące samochody i ogrodzenia chciały na to zareagować...
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Uzależniony Awatar birez
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

To nie dziala. Probowalem na WOSP - zreszta sam przy tym byles.
    Odsunela sie tylko jedna osoba i byl to pazur :-]
    - Panie Spock, prędkość hiperfokalna !
    - Nie możemy kapitanie, za dużo krążków rozproszenia !

Do galerii nie zapraszam, bo poszła była do /dev/null

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

He, he... Można by połączyć monopod z takim ustrojstwem...
    Tylko wtedy przydałaby się dobry IS w obiektywie
    Grzechu

Uzależniony Awatar birez
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

weeeeeee!
    Albo i cos takiego :-]
    - Panie Spock, prędkość hiperfokalna !
    - Nie możemy kapitanie, za dużo krążków rozproszenia !

Do galerii nie zapraszam, bo poszła była do /dev/null

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów