Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Lampa Metz 76 MZ-5 digital

Miasto
    Międzyborów/Warszawa

Domyślnie Lampa Metz 76 MZ-5 digital

Metz 76 MZ-5 digital

Moje pytanie brzmi:
    Czy moze ktos z forumowiczow mial okazje robic zdjecia w zestawia z ta lampa lub ogladal efekty tej maszynki...
    Parametry to jedna sprawa, ('moc', ergonomia)

, interesuje mnie bardziej wspolpraca natury systemowej z rozwiazaniem Canona E-TTL II.. jak sie oba uzadzenia 'dogaduja'.. lub jak odbiega ta wspolpraca w porownaniu z lampami Canona (np. 580EX)

pozdrawiam
    Tomek
    Puszka, szkło oraz błyskotka

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Uciech Zobacz posta
    Metz 76 MZ-5 digital

Moje pytanie brzmi:
    Czy moze ktos z forumowiczow mial okazje robic zdjecia w zestawia z ta lampa lub ogladal efekty tej maszynki...
    Parametry to jedna sprawa, ('moc', ergonomia)

, interesuje mnie bardziej wspolpraca natury systemowej z rozwiazaniem Canona E-TTL II.. jak sie oba uzadzenia 'dogaduja'.. lub jak odbiega ta wspolpraca w porownaniu z lampami Canona (np. 580EX)

pozdrawiam
    Tomek
    Troszkę odświeżę.
    Używałem ostatnio trochę tej lampy. I moje spostrzeżenia są następujące.
    Bardzo mocna, daje bardzo równomierne światło o przyjemnej (lekko ocieplonej) barwie. Nie muszę chyba mówić, że przy pracy w trybie dwupalnikowym (główny odchylony o 60 st) efekty są znakomite - brak cieni, odpowiednio doświetlony przedni plan. Dobrze sprawdza się przy zdj. seryjnych. Jeśli chodzi o wspólpracę (350D, 30D) to nie zauważyłem żadnych problemów. Wszystko działa jak powinno. Wspomaganie AF bez zarzutu.
    Jeśli chodzi o wady to: ciężka i wielka jak jasna cho....a (nawet z 350-tką + T28-75 to już mega zestaw), trzeba odrywać rękę od body żeby zmienić ogniskową (drugą ręką trzyma się lampę, a trzeciej niestety nie posiadam ). Cena: błyskograt + sca = 2500 PLN . Drogie baterie. Bardzo zwraca uwagę otoczenia :-P.

Z 580-tką nie porównywałem więc trudno mi coś tutaj spekulować.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał Awatar 1czarek1
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

W opisie tej lampu jest błysk besprzewodowy czy działa on z lampami canona np. canon master, metz slave.
    2x EOS R3,

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Działa bezprzewodowo z innymi Metz-ami. Z żadna lampą Canona nie próbowałem.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Pozwolę sobie na odświeżenie wątku.
    Ostatnio dużo fotografuję w plenerze. Przy kontrastowym oświetleniu trudno mi prawidłowo naświetlić całą scenę (oczywiście mam problemy z nieoświetlonymi słońcem elementami sceny położonymi w pierwszym planie). Chciałbym je doświetlić lampą. Jak dotąd nie używałem lamp do takich zastosowań i stąd moje pytanie: czy sądzicie że zastosowanie lampy Metz 76 MZ-5 digital jest w takim przypadku dobrym rozwiązaniem? Przenośne lampy studyjne z generatorami nie wchodzą w grę (chodzę po mokradłach lasach itp), a może starczy 580EX ?

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

A dlaczego pomyślałeś właśnie o tej lampie w tym kontekście?
    Kapitan Wagner

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Głównie ze względu na moc bo najczęściej robię 2 zdjęcia shift-em dla max przesunięcia które potem składam w panoramę. Chciałbym doświetlić elementy na pierwszym planie w całym zakresie panoramy, więc myślałem o tej lampie z dodatkową nasadką rozpraszającą i ew. odsuniętą jeszcze bardziej od aparatu.

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekh Zobacz posta
    Głównie ze względu na moc bo najczęściej robię 2 zdjęcia shift-em dla max przesunięcia które potem składam w panoramę. Chciałbym doświetlić elementy na pierwszym planie w całym zakresie panoramy, więc myślałem o tej lampie z dodatkową nasadką rozpraszającą i ew. odsuniętą jeszcze bardziej od aparatu.
    Moc ma bardzo dużą. Do tego dwa palniki z możliwością rozdzielania siły błysku.
    Kapitan Wagner

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jeśli masz tę lampę to czy mógłbyś zmierzyć jaki jest wymiar głównego palnika. Czy podają jaka jest LP 2-giego palnika i czy można regulować jego moc. Informacje w necie są dość zdawkowe.

Uprawnienia umieszczania postów