Oj, ale namieszales. Troche takie chaotyczne to Twoje pytanie. W skrocie:
- Mac Pro to bardzo dobry wybor ale wez przynajmniej 2GB RAM
- nie kupuj PowerMac G5 - nie warto
- Aperture chodzi na intelowskich Macach. Wszystkie aplikacje ktore sa opisane jako Universal Binary chodza bardzo sprawnie na nowych i starych Macach (np. przyszly Photoshop CS3 i obecny Aperture). Te ktore sa tylko na Intela nie chodza oczywiscie na starych Macach z procesorami PowerPC (np. Adobe Soundbooth). Starsze aplikacje ktore normalnie dzialaja tylko na PowerPC tez beda dzialac na intelowskich Macach ale przez emulator (Rosetta) czyli beda dzialac wolniej (np. obecny Photoshop CS2).
- monitor od PC bedzie pasowal, patrz tylko zeby mial wyjscie DVI jesli to monitor LCD. Oprogramowanie - jesli zostalo napisane pod Windows, dzialac oczywiscie nie bedzie. Musisz miec wersje na Maca
- jesli kupisz nowego Maca to zawsze system dostajesz w zestawie
- jak napisalem wyzej - PS CS2 dziala ale w trybie emulacji. Nie masz sie jednak o co martwic. Mac Pro to taka potezna maszyna ze PS bedzie chodzil zupelnie niezle. Kiedy pojawi sie CS3 bedzie tylko lepiej.

Mam nadzieje ze troche wyjasnilem

Cytat Zamieszczone przez Brzeku Zobacz posta
czy na nim napewno bedzie mi dzialac aperture i co sądzisz o nim ? bo ja naprawde jeszcze się nie znam,dzieki za pomoc
Bedzie dzialac. Tylko kup 2GB RAM.