Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: RAW-y w Corelu

Coś już napisał
    Miasto
    Żyrardów

Domyślnie

Już wiem, co jest przyczyną zmniejszenia "wagi" pliku .jpg po konwersji z RAW-a. Po wielu próbach doszedłem, że głównym winowajcą jest opcja redukcji szumów w Corelu Photo Paint 9. Przed redukcją plik waży 5-7 MB, natomiast po - około 1 MB. To samo dzieje się, jeśli redukcję szumów robię w formacie TIFF, a dopiero potem konwertuję do JPG-a, przy czym tu rozmiar zdjęcia spada z dwudziestu kilku MB (TIFF) do około 1 MB (JPG). Może ktoś wie, skąd taka różnica? Dodam, że redukcja szumów jest nieraz niezbędna, bo ziarno wychodzi takie, że się tego oglądać nie da - zwłaszcza przy wysokim ISO. A może przy obróbce RAW-a robię jakiś błąd, w wyniku którego wychodzi mi ziarno? Proszę o pomoc.

PS. Do obróbki RAW-ów używam dołączonego do aparatu programu DPP.
    ,

Domyślnie

Starałem się poszukać, nie znalazłem, jeśli przeoczyłem to przepraszam. Rzecz tyczy się Corel Paint Shop Pro XI. Jestem jego szczęśliwym bądź nie, posiadaczem. Chciałbym sie dowiedzieć co sądzicie o tym produkcie, rawy 400D toto czyta i otwiera, nie potrafi w nich zapisywać, ale może to i lepiej. Warto w tym narzędziu pracować, czy lepiej skupić się na DPP, jakoś brak zrozumienia u małżonki dla produktu spod znaku Adobe.;-)

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janczewski Zobacz posta
    rawy 400D toto czyta i otwiera, nie potrafi w nich zapisywać, ale może to i lepiej.
    Raw to taki fajny, śmieszny format, w którym się nie zapisuje (poza aparatem oczywiście). ;-)
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Pełne uzależnienie

Domyślnie

RAW traktuj jako cyfrowy negatyw. Wywolaj go w programie tak jak Ci (malzonce) sie podoba i miej NIEZMIENIALNA kopie. Na tym polega wlasnie jego piekno - zawsze i wszedzie masz plik zrodlowy, ktorego nie zmienisz (tak jak klisza) wywolujesz go - jak chcesz wiecej to znowu (z innymi parametrami lub tez nie). Poza tym moja malzonka STRASZNIE przyzwyczaila sie do LIGHTROOMa - prosty i intuicyjny. Robi tak jak jej sie podoba - a ulubiony skrot klawiaturowy to "R" (uzytkownicy wiedza o co chodzi). Zassaj wersje 30dniowa - jak sie spodoba KUP (warto moim zdaniem - tylko moim)

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź.
    Moja wina, zapewne niewłaściwie sie wyraziłem, dlatego zostałem nieco opacznie zrozumiany. Wiem co to są "Raw'y" jakie jest ich zastosowanie i do czego służą. Chodziło mi o to, czy taki "Paint Shop Pro" może w Waszej opinii posłużyć do obróbki tychże rawów, wiadomo, ze zapis w tiff czy innym jotpegu. Czy raczej jednak bez DPP się nie obejdzie. Niestety cena Lightrooma jest zbyt wysoka, toż to 1000PLN
    Photo Painta już mam, DPP też, był wraz z 400D, leży też w sieci. Kolejne zakupy oprogramowania nie wchodzą w grę (małżonka), zresztą wole sie skupić na szkłach czy innych dodatkach do aparatu.
    Zatem bardziej precyzyjniej zapytam:
    Czy Corel Paint Shop Pro XI wystarczy do samodzielnej pracy nad rawami?
    Czy DPP wystarczy do samodzielnej pracy nad rawami?
    Jeżeli tak, to który Waszym zdaniem jest lepszy?
    Czy jestem zmuszony do używania obydwu programów?
    Czy raczej należy się rozejrzeć za innym oprogramowaniem?, w grę wchodzi tylko oprogramowanie legalne, czyli freeware.
    Podpowiedzcie nowicjuszowi, bo się błąkam pomiędzy w/w opcjami.

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

Czy Corel Paint Shop Pro XI wystarczy do samodzielnej pracy nad rawami?
    Jest do tego raczej beznadziejny.

Czy DPP wystarczy do samodzielnej pracy nad rawami?
    Do wywołania ich ...

Jeżeli tak, to który Waszym zdaniem jest lepszy?
    do wywolania, DPP.

Czy jestem zmuszony do używania obydwu programów?
    Jeśli jestes zadowolony z tego jakie durnoty potrafi wyczyniac PSP przy wywołaniu cr2 / umiesz to recznie wszystko poustawiac aby wygladalo normalnie to prosze bardzo, PSP. IMO jednak wywoływac w DPP i potem obrabiac w PSP.

Bywalec Awatar grzbiet
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Spróbuj sie pobawić i porównać:

1. RawShooter Essentials 2006
    2. DPP (w sieci jest uaktualnienie do v.3.02)
    Znam profesjoanlistów, którzy twierdzą, że DPP to jeden z najlepszych softów do RAW-ów.

A najlepszy jest moim zdaniem - z tym że nie za darmo, aczkolwiek nie tak dawno można było go dostać z kartą pamięci - Capture One.

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedzi/podpowiedzi.
    Z naszej rozmowy wykluł się zatem taki oto układ:
    1. wywołuję w DPP.
    2. obrabiam w Corel PSP.
    Jeszcze raz dzięki.

Dopiero zaczyna Awatar wieliczka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam. Też jestem posiadaczem Corel'a (XI). Zanim go kupiłem bawiłem się PS. Efekt- Corel. Jest prosty, bardzo dużo możliwości, fajne bajery (Time Machine- Cross Processing. Cena wersji polskiej w Vobis to ok. 260 PLN. Program w sam raz dla takich amatorów jak ja. Być może za jakiś czas dorosnę do PS. Pozdrawiam.
    300V, 350D.

Domyślnie

Jak do PS'a dorośnie mój portfel to go sobie sprawię, póki co to jest niemożliwe.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów