Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: RAW-y w Corelu

Coś już napisał
    Miasto
    Żyrardów

Domyślnie RAW-y w Corelu

Słyszę wszędzie o możliwościach, jakie daje obróbka zdjęć w formacie RAW i prawdę mówiąc sam chciałbym spróbować się tym pobawić. Niestety, wszystkie dostępne w necie informacje odnoszą się do obróbki w PS-ie, a ja nie jestem jeszcze szczęśliwym posiadaczem tego programu. Mam za to pełną wersję Corela 9 z Corelem Photo Paint, więc wszystkich, którzy się w temacie orientują chciałbym zapytać, czy w Corelu możliwe jest korzystanie z formatu RAW. Próbowałem takie zdjęcia otwierać przez Corela, ale nie idzie. Może jest to gdzieś głębiej ukryte. Proszę o pomoc - jak się nie uda w Corelu, będę musiał się przesiąść na PS-a.
    ,

Początki nałogu Awatar swiderski
    Miasto
    Gorzów/ Szczecin

Domyślnie

Ja tam najpierw wywołuję RAWy, a dopiero potem wrzucam je w Corela. Nie wiem, czy jest inny sposób, ale ten jako tako się sprawdza.
    350D z gripem + kit + 28-105 USM + 380EX

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

PS też od razu nie obrabia RAW, tylko fotki wywołane najpierw przez swój plugin, który je potem ładuje bezpośrednio do programu. Nic nie stoi na przeszkodzie żeby zrobić to samo za pośrednictwem plików TIF (najlepiej 48-bitów) zapisanych wczęsniej na dysku. Z czego wniosek, że każdy zewnętrzny program do wywoływania RAW może zastąpić ten plugin Photoshopa (Camera Raw.8BI).

Coś już napisał
    Miasto
    Żyrardów

Domyślnie

Rozumiem: do wywoływania służy jeden program, do obróbki inny (np. Corel). W takim razie w jakim programie najlepiej jest wywoływać RAW-Y? Czy taki, który był na płycie razem z aparatem może być?

PS. Sorry, że te pytania takie dziecinne, ale dopiero raczkuję w tej dziedzinie
    ,

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

DPP powinieneś miec na płycie z aparatem.
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Początki nałogu Awatar swiderski
    Miasto
    Gorzów/ Szczecin

Domyślnie

Osobiście używam darmowego RawShooter essentials 2006. Daje rade.
    350D z gripem + kit + 28-105 USM + 380EX

Coś już napisał
    Miasto
    Żyrardów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow Zobacz posta
    DPP powinieneś miec na płycie z aparatem.
    No faktycznie jest. Teraz tylko trochę wysiłku intelektualnego, by zgłębić z czym to się je. Dzięki wszystkim za pomoc!
    ,

Coś już napisał
    Miasto
    Żyrardów

Domyślnie

No dobra, pobawiłem się i przyznaję, że to rzeczywiście niezłe. Mam nadzieję, że poznam jak najwięcej możliwości pstrykania w rawach, bo to jest naprawdę fajna zabawka. Ale żeby nie zaśmiecać forum kolejnym tematem pozwolę sobie zadać tu kolejne pytania, które mi się nasuną. Oto pierwsze z nich:
    Otóż po konwersji z RAW-a do JPG-a rozmiar tego ostatniego pliku jest podejrzanie mały - około 0,5 MB. Normalnie jak pstrykam w formacie JPG rozmiar zdjęcia waha się w przedziale 1 - 4 MB. Boję się, że jeśli będę go chciał wywołać w większym formacie, wyjdzie mi ziarno. Czy u Was też tak jest czy może ja coś źle robię? Tak mi przyszło do głowy, że może należy to konwertować "za pośrednictwem" formatu TIFF, ale to trochę nielogiczne. Dodam, że do obróbki rawów i ich konwersji używam dołączonego do aparatu programu Digital Photo Profesional.
    Proszę o pomoc.
    Ostatnio edytowane przez sepq ; 12-12-2006 o 19:35
    ,

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Dlaczego Tiff jest "nielogiczny"? Chcąc dalej obrabiać fotkę w PhotoPaincie to wręcz jedyne słuszne rozwiązanie! Chyba że od razu do fotolabu, to jpeg może być.
    Skoro masz małe pliki jpeg to albo obraz na nich jest mało skomplikowany, albo rozmiar fotki jest mniejszy od pierwotnego, albo suwak regulujący moc kompresji jest za bardzo w lewo. Ustawienie stopnia kompresji jpeg (tego suwaka w trybie Batch DPP) na 8 powinno Ci dać pliki porównywalne wielkością do robionych przez aparat.
    No i jeszcze uwaga co do ziarna: siła kompresji jpeg nie wpływa na ziarnistość zdjęcia - im bardziej obraz upakowany, tym mniejsze ziarno (jeśli było pierwotnie) zamieniające się na, że tak powiem, widoczną i niekorzystną "pikselowatość" fotki.

Coś już napisał
    Miasto
    Żyrardów

Domyślnie

Dziękuję za poradę. Sam już niestety zgłupiałem, bo jak wczoraj to robiłem, to wychodziły małe pliki. Dziś - nie dotykając żadnych suwaków, o których mówiłaś (zresztą, jak się okazało, był on ustawiony w pozycji 10) - wyszły mi mega-JPG-i, "ważące" około 5 MB. W sumie lepiej żeby był większy niż mniejszy, bo mniejsze ryzyko pogorszenia jakości zdjecia.
    ,

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów