Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: 400D nie działa czyszczenie matrycy

007baska
    Guest

Domyślnie 400D nie działa czyszczenie matrycy

Dzień dobry
    Jest to moj pierwszy post na tym forum.Jestem od tygodnia szczesliwym posiadaczem 400D.Poniewaz mam troche starych obiektywow z analoga dlatego zdecydowalem sie na ten model i nie ukrywam ze dla czyszczenia matrycy tez. Zmieniam obiektywy tak jak to robilem w analogu - czyli leza sobie porozrzucane w torbie a ja je wyciagam i podpinam kiedy mi odpowiada -no i wczoraj patrze na zdjecia na monitorze a tam pelno!!!! malych kropeczek na niebie.Zrobilam testy na f16 i mam pelno jakis kropek na matrycy - to straszne myslalam ze system strzasania brudow bedzie dzialal. Wlaczylam aparat 10 razy pod rzad obiektywem w dol i spadlo moze z 5 kropek z 40 jakie mam.Acha a czy po strzasnieciu te paproszki sa gdzies usowane czy leza sobie pod matryca i czekaja zeby znowu na niej osiasc.Acha czyszczenie matrycy oczywiscie dziala bo to czuje trzymajac aparat w rekach.

Czy macie podobne odczucia co do tego mechanizmu???:-(

Domyślnie

Nie wiem dokładeni na jakiej zasadzie działa ta funkcja w 400d, ale mozna przypuszczać, że analogicznie jak Olympusach. Już kilka razy trafiałem na opienie, że funckja ta w Olympusach działa skutecznie tylko na folderze reklamowym. W rzeczywistości spotykałem się z podobnymi opiniami do Twojej wypowiedz. Więc chyba pozostaje Ci stara poczciwa gruszka (kilka złotych w aptece).

Bywalec Awatar qwerty1237
    Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Czyszczenie matrycy dziala tylko w przypadku syfu ktory nie jest "przylepiony" do matrycy, czyli w przypadku kurzu ktory tam po prostu osiadl. W innym wypadku wchodzi w rachube mechaniczne czyszczenie matrycy ale jak nie masz pojecia jak to sie robi to nawet nie zabieraj sie za to. Lepiej sprzet poslac do serwisu. W przypadku uporczywego brudu ktory az tak Ci nie przeszkadza w rachube wchodzi takze funkcja mapownia syfu. Wlaczasz funkcje w menu, pstrykasz fote jakiejs czystej sciany i aparat zbiera indormacje gdzie jaki syf w jaki miejscu siedzi. Informacja ta zostaje dolaczona do rawa i przy wywolywaniu canonowskim softem wszystkie sysfy zostaja maskowane. Tak na marginesie przy nowym aparacie matryca powinna byc superczysta.
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qwerty1237 Zobacz posta
    Tak na marginesie przy nowym aparacie matryca powinna byc superczysta.
    Powinna być, ale rzadko kiedy jest. Niestety.

jastrzemb
    Guest

Domyślnie może...

trzeba włożyć worek na śmieci jak do odkurzacza, tylko canonowski odpowiednik takiego worka, bo Zelmera pewnie nie będzie pasował?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Nie ma cudów. Tego co się przykleiło strząsaniem się nie pozbędziesz. Jak na złość większość paprochów się właśnie przykleja. Także jak Cię to denerwuje to serwis ok. 40zł i mycie.

Tak swoją drogą to czekałem kiedy pojawią sie takie posty.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

W 400D jest jeszcze opcja mapowania śmieci , działająca z DPP .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Od razu mówiłem, że to tylko pic na wode. Jak coś się przylepi, to wibracja nie pomoże.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

ej ! Wpadłem na pomysł !!!! lol !!!! poczekam aż prane będzie się odwirowywać w pralce...położę na pralce aparat i sensor cleaning
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Początki nałogu Awatar kris75
    Miasto
    pomorze

Domyślnie

tak wieszacie psy na tym aparacie - a ja mysle ze to sa po prostu brudy na szklach, a nie na matrycy. Tyle brudow zeby sie dostalo to nie wiem co trzeba by bylo robic z aparatem?
    ________
    Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
    Immanuel Kant

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów