Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: alternatywny celownik katowy C

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie alternatywny celownik katowy C

rozwydrzony obracanym wizjerem elektronicznym mojej nieodzalowanej eks-Minolty D7i z checia sprawilbym sobie cos w stylu:
    Angle Viewfinder C
    tylko moze niekoniecznie chce za to wydac tyle pieniedzy ile Canon by zechcial zedrzec

i stad moje pytanie zasadnicze: spotkaliscie sie moze z jakimikolwiek alternatywnymi celownikami do EOS-ow? nie musi byc z powiekszeniem obrazu. wystarczy, zeby dalo sie stanac nad aparatem i nie wyciagac srodkowej glowicy statywu (lepsza stabilnosc) albo tez wygodnie pracowac nisko, na nierozlozonym statywie.

pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Re: alternatywny celownik katowy C

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    i stad moje pytanie zasadnicze: spotkaliscie sie moze z jakimikolwiek alternatywnymi celownikami do EOS-ow?
    Ktoś na pl.rec.foto, lub pl.r.f.c. oferował stosunkowo niedawno celownik od Practiki zaadaptowany do EOS'a. Nawet z gościem zamieniłem kilka zdań, ale w końcu nie zdecydowałem się na kupno. Ponoć mocowanie jest zbliżone i wystarczy tylko pilniczek oraz trochę dobrych chęci.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Re: alternatywny celownik katowy C

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Cytat Zamieszczone przez akustyk
    i stad moje pytanie zasadnicze: spotkaliscie sie moze z jakimikolwiek alternatywnymi celownikami do EOS-ow?
    Ktoś na pl.rec.foto, lub pl.r.f.c. oferował stosunkowo niedawno celownik od Practiki zaadaptowany do EOS'a. Nawet z gościem zamieniłem kilka zdań, ale w końcu nie zdecydowałem się na kupno. Ponoć mocowanie jest zbliżone i wystarczy tylko pilniczek oraz trochę dobrych chęci.
    dzieki za informacje! poki moj ojciec jeszcze na emeryture nie odszedl wykorzystam go do wygrzebania klamotow w robocie, bo co jak co, ale akcesoriow Praktikowych to on tam mial ;-) nawet w spadku odziedziczylem kopulke portretowa do Praktiki VLC2 ;-)

pozdrawiam
    www albo tez flickr

abyss
    Guest

Domyślnie

I jak efekty? Po przesiadce z G1 na 300D odczuwam wyraźny brak wygodnego narzędzia do kadrowania z dołu i z góry - bez leżenia na ziemi i użycia drabiny. Juz sie zastanawiałem nad zakopem zwykłego lusterka, żeby widzieć obraz na display'u po zrobieniu fotki, ale to niestety za długo trwa (( (dosyć poważnie piszę)

Początki nałogu Awatar Cychol
    Miasto
    Reading

Domyślnie

Musisz kupić sobie "Angle finder C"
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez abyss
    Po przesiadce z G1 na 300D odczuwam wyraźny brak wygodnego narzędzia do kadrowania z dołu i z góry - bez leżenia na ziemi i użycia drabiny.
    Lustrzanki tak mają i nic na to nie poradzisz
    BTW, w Święto Zmarłych widziałem u nas jednego z bardziej znanych lokalnie fotoreporterów, jak fotografował znicz z perspektywy płyty nagrobkowej. Oczywiście lustrzanką i oczywiście wyglądał przekomicznie, chociaż ani miejsce, ani czas nie były do śmiechu...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Jurek - ten celownik co proponowales to sie robi na bazie celownika od Pentacona Sixa. trzeba pilnikiem zrobic zaczep do EOS-a, ale widzialem zdjecie gotowego urzadzenia i nawet nie wyglada to strasznie. teraz poluje na taki celownik na allegro ;-)
    www albo tez flickr

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez abyss
    Po przesiadce z G1 na 300D odczuwam wyraźny brak wygodnego narzędzia do kadrowania z dołu i z góry - bez leżenia na ziemi i użycia drabiny. Juz sie zastanawiałem nad zakopem zwykłego lusterka, żeby widzieć obraz na display'u po zrobieniu fotki, ale to niestety za długo trwa (( (dosyć poważnie piszę)
    Ja w takich sytuacjach robie nieco szerzej niz bym "normalnie" robil i celuje w ciemno - 3,4 fotki testowe pozwola ustawic wlasciwe miejsce celowania w ciemno - przeciez to nic nie kosztuje a podglad po to wlasnie jest. Aha... przy strzelaniu w ciemno przydaje sie review time ustawic na Hold (czyli do nastepnego wcisniecia migawki) a nie kilka sek.

abyss
    Guest

Domyślnie

Tak właśnie robiłem ostatnio, aparat nad głowami tłumu i łomot... ale mimo kilkuklatkowego strzelania, to przy krótkim zdarzeniu może coś umknąć.

Uprawnienia umieszczania postów