Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Canon 85 1,8 USM czy może Tamron 28-75 F/2.8 HR Di LD ASPHERICAL (IF) MACRO ???

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Tu masz porównanie zdjęć z obu obiektywów przy f/2.8:
    http://www.the-digital-picture.com/R...Comp=106&FLICo mp=0&APIComp=2&Camera=9&CameraComp=9
    (trzeba najechać myszką na zdjęcie, aby zobaczyć te z 85 1.8 )
    Jaki jest sens porównywać obiektyw przymknięty z obiektywem na pełnej dziurze? Canon na pełnej też sobie wyśmienicie nie radzi. Canon i Tamron przymknięte o 2 działki wcale nie tak źle względem siebie wypadaja.
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Miasto
    Pleszew

Domyślnie

wczoraj cały wieczór przelatałem z Tamronem nastawionym na ogniskową 85 i muszę powiedzieć, że jest dość ciasno (biorąc pod uwagę wymiary mojego miszkania), ale przeglądając i porównując zdjęcia stwierdzam że takich właśnie najwięcej do tej pory robiłem....
    w poniedziałek chcę zamówić tego Canona (może ma ktoś namiary na jakiś tani sklep??), na allegro można je kupić poniżej 1400 PLNów
    5D Mark II + GRIP, Canon 35/1.4 L USM, Canon 24-105 L IS USM, Canon EF 85mm/1.8 USM, CANON Speedlite 580EX II, 16GB Extreme III

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Jeżeli wzięli pierwsze lepsze to właśnie porównanie jest solidne...
    A zdziwił Cie wynik testu ?
    No mam wątpliwości, czy takie porównanie jest lepsze. Mogli przypadkiem trafic na gorszego Tamrona i dobrego Canona, a może to właśnie był słaby Canon i lepszy Tamron, tego niestety nie wiemy))) Ideałem by było jakby testy robiono na losowo wybranych kilku obiektywach każdego typu.
    Że stałka jest lepsza to nie dziwo zbytnio, ale że Tamron aż tak słabo wypada to już troche dziwi.
    "Wszyscyśmy z płócien
    Rembrandta:
    To tylko kwestia
    Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Lipski Zobacz posta
    Że stałka jest lepsza to nie dziwo zbytnio, ale że Tamron aż tak słabo wypada to już troche dziwi.
    A mnie nie dziwi wogole.
    Poza tym jakość obrazu, to jedna sprawa przy porównywaniu szkieł, a precyzja autofokusa, kultura pracy silnika AF, solidnośc obudowy, uszczelnienia i dostęp do autoryzowanego serwisu, to druga sprawa.....
    Pod kazdym względem 85tka Canona przewyższa Tamrona conajmniej o dwie klasy

Btw, warto zerknąć do wątku http://canon-board.info/showthread.php?t=11854
    Ostatnio edytowane przez jazzY ; 11-12-2006 o 13:06
    moje digarty
    EOS 30D, Canon EF-s 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 50mm/1.4 USM, Canon EF 85mm/1.8 USM, Pretec 2GB Cheetah 80x, Hoya UV SuperHMC, Lowepro Slingshot 200 AW.....&.....Sony_DSC-F717, MemoryStickPRO ULTRA II 512mb, Hoya Polar HMC, Hakuba Skylight 1B MC, torba Jeep-bagM, statyw Velbon Ultra Lux iF.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez infosman Zobacz posta
    wczoraj cały wieczór przelatałem z Tamronem nastawionym na ogniskową 85 i muszę powiedzieć...
    CUDOTWÓRCA
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    CUDOTWÓRCA
    Nie cudotwórca tylko posiadacz tamrona 55-200

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Myslałem, ze chodzi o porównanie 85 z 28-75
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

hej,

czy ktos bylby w stanie mi wybic z glowy zakup 85/1.8?
    glownie fotki robie snowboardowe. mam i tamrona 28-75 i do tego sigme 70-300, wiec teoretycznie zakres w okolicach 85 mam kryty. nie wiem czemu siadlo mi na glowe, zeby kupic 85 i ciezko mi to sobie wybic z glowy.. a moze wcale nei musze wybijac i jest to dobry zakup
    jesli chodzi o zakresy ogniskowych, w ktorych sie poruszam, to dolne granice tamrona (a nawet szerzej by sie przydalo, tak 20-35) oraz 70-130.
    mam akurat kase, zeby kupic albo 24/2.8 canona (uzupelnilo by mi to szerszy kat i nie musialbym zabierac KIT'a) lub kupic 85 i tak mysle, ze wtedy nie musialbym w gory taszczyc sigmy (zyskuje jakies 120gram na wadze plecaka)..
    czy ta 85tka bedzie znaczaco lepsza od tamrona na 75 lub od sigmy na 70? zaznaczam, ze z jakosci tychze jestem zadowolony. wiem, ze zyskuje swiatlo, ale czy warto za to placic 1400?
    jak ktos bylby sie w stanie do tego ustosunkowac, to bedzie mi milo. doczepilem sie do tego watku, bo problematyka tamron a 85 jest podobna do mojego problemu.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    czy ta 85tka bedzie znaczaco lepsza od tamrona na 75 lub od sigmy na 70?
    Bedzie. Juz od f 2.0.

zaznaczam, ze z jakosci tychze jestem zadowolony
    To po co dokupowac/zmieniac szklo jak z dotychczasowych jestes zadowolony?

Mozesz ta kase inaczej wykorzystac, nie musisz natychmiast jej wydawac.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów