Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Canon 85 1,8 USM czy może Tamron 28-75 F/2.8 HR Di LD ASPHERICAL (IF) MACRO ???

Mieszany widok

Miasto
    Pleszew

Unhappy Canon 85 1,8 USM czy może Tamron 28-75 F/2.8 HR Di LD ASPHERICAL (IF) MACRO ???

Witam wszystkich,
    tak jak widzicie w temacie mam mały dylemat.... do tej pory w 100% pewny byłem zakupu Canona, jednak trafiłem na wątki z Tamronem no i teraz już nie jastem taki pewny czy ten Canon to jest to
    Mam Canona 400D z kitem do tego Tamrona 55-200 Di no i teraz chciałem coś do robienia zdjęć takich jakich najwięcej robiłem na HP'ku 945, a mianowicie zdjęć mojej małej cztero letniej bratanicy i jej mniejszego braciszka. 80% zdjęć jakie im zrobiłem to fotki od pasa w górę czyli tzw portret ??? Pozostałe 20% to babcie, dziadki, ciotki i inni, czyli troszkę szerzej (przy prababci to już całkiem musi być szeroko ) Nie ukrywam że w przyszłym roku chciałbym stanąć gdzieś z boku i walnąć kilka zdjęć na komunii starszej bratanicy (a kościółek u nas malutki i dość ciemny) więc 1,8 Canona byłoby lepsze ale za to Tamron jest trochę szerszy.
    Cały czas przekonany byłem że Canon to szkło którego nie odepnę (tyle się naczytałem o jego ostrości i pięknym bokeh), ale czytając że Tamronowi też nie można dużo zarzucić jeżeli chodzi o ostrość oraz biorąc jego większą uniwersalność to już teraz całkiem zgłupiałem.
    Czy może ktoś chociaż troszkę oświecić i doradzić całkowicie zieloniutkiemu amatorowi co zrobić

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Myślę że źle podchodzisz do tematu. Ogniskowa tego Canona ci odpowiada? Nie kieruj się opiniami kolegów bo skończysz jak taki jeden tutaj ostatnio co do studia kupil 85 nie patrząc czy mu taki potrzebny. Tamron dobry jak jasno.

Kieruj sie zakresem a nie opiniami na forach że taki to najlepszy do portretu. Jak już będziesz wiedział jakie ogniskowe najcześciej wykorzystujesz to takie szkło kup.
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

Hej!
    28-75 jest na pewno bardziej uniwersalny, ale jeśli miałbyś robić same portrety, to 85-tka jest nie do pobicia. Co prawda Tamron jest w miarę jasny (co jest użyteczne przy portretach - dostępna mała GO), ale przy 2.8 już za ostry nie jest, a Canon nawet przy 1.8 jest całkiem niezły.
    Tu masz porównanie zdjęć z obu obiektywów przy f/2.8:
    http://www.the-digital-picture.com/R...9&CameraComp=9
    (trzeba najechać myszką na zdjęcie, aby zobaczyć te z 85 1.8 )
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Początki nałogu Awatar hyzop
    Miasto
    Pasłęk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gzak Zobacz posta
    Hej!
    Tu masz porównanie zdjęć z obu obiektywów przy f/2.8:
    http://www.the-digital-picture.com/R...9&CameraComp=9
    (trzeba najechać myszką na zdjęcie, aby zobaczyć te z 85 1.8 )
    Jak się najeżdża, to jakby przysłona z oczu spadała.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hyzop Zobacz posta
    Jak się najeżdża, to jakby przysłona z oczu spadała.
    Tylko na ile jest solidne to porównanie, czy obiektywy były dobierane, czy może pierwsze lepsze jakie były dostępne wzięto do testów??
    "Wszyscyśmy z płócien
    Rembrandta:
    To tylko kwestia
    Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Lipski Zobacz posta
    Tylko na ile jest solidne to porównanie, czy obiektywy były dobierane, czy może pierwsze lepsze jakie były dostępne wzięto do testów??
    Jeżeli wzięli pierwsze lepsze to właśnie porównanie jest solidne...
    A zdziwił Cie wynik testu ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Między tymi szkłami jest przepaść jakosciowa. Zdjecia nie do porównania. Na Tamrona bym nawet nie popatrzył (i co z tego, że bardziej uniwersalny..miałem Tamrona i dziekuję, nie skorzystam).
    85tka rulez..
    moje digarty
    EOS 30D, Canon EF-s 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 50mm/1.4 USM, Canon EF 85mm/1.8 USM, Pretec 2GB Cheetah 80x, Hoya UV SuperHMC, Lowepro Slingshot 200 AW.....&.....Sony_DSC-F717, MemoryStickPRO ULTRA II 512mb, Hoya Polar HMC, Hakuba Skylight 1B MC, torba Jeep-bagM, statyw Velbon Ultra Lux iF.

Miasto
    Pleszew

Domyślnie

Wielkie dzięki :-D
    zgodnie z radami poanalizowałem troszkę zrobione zdjęcia no i wyszło, że te najciekawsze i najwyżej oceniane przez rodzinkę to te, na których widoczna jest praktycznie sama twarz dziecka (chyba nie ma nic ładniejszego ), kolejne to takie gdzie mała modelka biega sobie po parku, łąkach i placu zabaw i ona jest wyraźna a tło rozmyte. Więc czytając dalej Wasze opinie na temat ostrości Canona (gzak dzięki za linka), jego rozmycia, w poniedziałek go zamawiam.
    dzięki za podpowiedzi

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jeszcze przed zamowieniem, ustaw twojego Tamrona na ok. 85 mm i sprawdz czy ci pasuje. Swoja droga tego Canona moge tylko polecic. Cudowne szklo.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

85 1.8 jest lepszym szkłem zdecydowanie optycznie, ostrzejsza, choc nieco bardziej aberruje. Z Tamrona 28-75 jeśli trafisz w dobry egzemplarz też będziesz zadowolony.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów