Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: fotografowanie ogni sztucznych

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    Pytanie.
    Czy pomair ustawić na matrycowy czy "punktowy"? No bo teoretycznie to zdaje sobie sprawę, że naświetlenie obrazu czerni na 0EV da mi szarość a nie czerń...jednak czy moje rozbłyski sztucznych ogni będą w ogóle widoczne nad budynkami miasta? Czy przy takim czasie przy przysłonie f8 lub f16 moje fajerwerki zleją się w prześwietloną plamę?
    Nie sugeruj się żadnymi pomiarami (na co ustawisz pomiar -ciemność czy światło?). ustaw na M ustaw parametry jak w poście Muflona i stoper lub liczenie. Prześledź zdjęcia Muflona. Masz tam pod nimi dokładną ściągę jeżeli chodzi o parametry (opisy pod zdjęciami).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    Jednak kiedyś poszłam z aparatem, wypstrykałam całą kliszę i nic na niej nie było Nawet nie wiem czy to była wina labu czy moja..nie wnikałam...i nie pamiętam za bardzo czy ja czasem nie wypiłam za dużo wtedy

hehe za dużo wypiłaś, prócz tych punktów, jest jeden najważniejszy - zdjąć dekielek
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Domyślnie

Tu masz mały przykład moich zdjęć:

http://www.nagor.yoyo.pl/photogallery.php?album=39

każde foto ma exif
    ale po krótce to
    czasy od 1,5 s do nawet 8 s
    przesłona ok 8-11
    iso 100
    pomiar bez różnicy i ostrość na nieskończoność.

co do tego jak to wyjdzie to powinno wyjśc dobrze tylko jak będą serie bardzo mocnych ogni to musisz zmniejszyć czas aby nie prześwietlić jak latają małe pojedyńcze to mozesz trzymać bardzo długo. i wszystko będzie elegancko
    no i szeroki kąt albo z daleka
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Ja jak robiłem fajerwerki to na ISO 400 i f 4 ze względu, że chciałem również doświetlić otoczenie. Pierwsze dwie sekundy na samo tło, a kolejne 3 to już fajerwerka, dlatego fajnie mi doświetliło wyspę, a sztuczne ognie były na granicy przepaleń. Ogólnie wyszło o tak.
    http://img261.imageshack.us/img261/7986/img4883mm2.jpg

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ja robilem na przyslonie 2.8, statyw mialem z kolana i wyszlo zadowalajaco. moim zdaniem to tylko kwestia czasu

Bywalec Awatar simon83
    Miasto
    Września

Domyślnie

Nie masz chyba co sugerowac sie pomiarem swiatla. Przy pomiarze matrycowym i probie sfotografowania fajerwerkow na czarnym niebie, zawsze bedzie pokazane niedoswietlenie z oczywistych wzgledow. Mysle, ze powinnas wziac do reki chocby kompaktowy aparat cyfrowy i sprobowac w nocy odpalic zimne ognie przed nim sprawdzajac jak na roznych czasach wygladaja.
    Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
    Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Dziękuję za wszystkie porady...rozwialiście moje obawy...teraz poczuję się trochę pewniej.
    Pozostaje mi tylko zawczasu wybrać odpowiednią miejscówkę aby moje fajerwerki były wyjątkowo spektakularne ;p
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Moim skromnym zdaniem to właśnie wybór odpowiedniej miejscówki stanowi największy problem a nie ustawienie aparatu. W zeszłym roku miałem super miejscówkę. I jak zaczęły się sztuczne ognie to po prostu ze śmiechu powaliło mnie na ziemię. Po prostu z naszej super miejscówki nie było nic widać. Trochę dymu i tyle. A szykowaliśmy się z miesiąc a miejsce wybraliśmy na podstawie wcześniejszych obserwacji.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

A ja pięknie dałam ciała w ostatnich sekundach roku PRzygotowywałam się do tych zdjęć, z resztą sami widzicie..pytałam i czytałam. Mój chłopak zappytał czy to konieczne żebyśmy szli na te zdjęcia bo przecież już raz robiłam takie. Odpowiedziałam mu, że owszem ale wtedy nic nie wyszło i nie było na serio a dzisiaj się przygotowalam i chciałabymw miarę profesjonalnie podejść do sprawy... no i podeszłam...
    Zabrałam sprzęt, torbę i statyw, wjechaliśmy na 10 piętro wieżowca...rozkładam się a tu klops...nie wzięłam stopki do połączenia statywu z aparatem ......porażka roku 2008 jak dla mnie profesjonalistka w każdym calu hrhrhr
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Początki nałogu Awatar pawel-foto
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Bez pomiaru. Ustawiasz manual-czas niestety doświadczalnie. I bez względu czy lustrzanka analogowa czy cyfrowa nie masz podglądu po otwarciu migawki. Dużo zdjęć i sporo szczęścia.
    A to Kielce w Sylwestera ale nie wczorajszego ;-)

A wczoraj było bardziej kolorowo tylko się człowiekowi wyść z chałupy nie chciało!
    Ostatnio edytowane przez pawel-foto ; 01-01-2009 o 15:56
    1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów